Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Κομισιόν: Ζητά αντιμετώπιση της λειψυδρίας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για Ελλάδα και επαγγελματικές ομάδες που έχουν πληγεί  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ Έλενα Κουντουρά κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η λειψυδρία που πλήττει την Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου.

Στην ερώτησή της η Ευρωβουλευτής αναφέρεται στο οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα,λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων κατά 50% τα τελευταία χρόνια και της λειψυδρίας που ήδη έχει θέσει πολλές περιοχές και νησιά της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ειδικά τη θερινή περίοδο που λόγω του τουρισμού πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες σε νερό.

Επισήμανε τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, τον αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι επαγγελματικές ομάδες, ανάμεσά τους οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες στη μεταποίηση και στον τουρισμό.

Η ανάγκη μέτρων αντιμετώπισης της λειψυδρίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ περιλαμβάνεται στιςπολιτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2024-2029 που ανακοίνωσε η πρόεδρος τηςΚομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προβλέπεται επίσης να ανακοινωθούν μέτρα στο επικείμενο Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τηνανθεκτικότητα των υδάτων.

Με βάση το σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, η Έλενα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν να ενημερώσει:

Ποια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι σήμερα διαθέσιμα στα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Αν σκοπεύει να προτείνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των χωρών πουπλήττονται δυσανάλογα από την κλιματική κρίση.
Αν ετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού.

Η ερώτηση της Έλενας Κουντουρά στην Κομισιόν:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή

Άρθρο 144 του Κανονισμού

Έλενα Κουντουρά (The Left)

Θέμα: Μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Ανάγκη για ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των χωρών του Νότου και της

Ελλάδας

Τα τελευταία χρόνια, η λειψυδρία απειλεί τη Μεσόγειο (1) με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές καικοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και λειψυδρίας:

Λίμνες έχουν στεγνώσει. Αρκετές ηπειρωτικές περιοχές και νησιά βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πρωτογενής παραγωγή συρρικνώνεται. Πλήττονται ήδη οι γεωργοί, οι

κτηνοτρόφοι (2) , οι επαγγελματίες στη μεταποίηση και τον τουρισμό, και συνολικά οι τοπικές

κοινωνίες, καθώς οι ανάγκες σε νερό πολλαπλασιάζονται τη θερινή περίοδο.

Λαμβάνοντας υπόψη:

τις πολιτικές κατευθύνσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2024-2029, όπου αναφέρεται η ανάγκη λήψης μέτρων κατά της λειψυδρίας στα ΚΜ (3),
την ανάγκη νέων πρωτοβουλιών για ευρεία εφαρμογή καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών στη διαχείριση των υδάτινων πόρων (πχ. αφαλάτωση, επαναχρησιμοποίηση νερού λυμάτων για άρδευση στην αγροτική παραγωγή, ανακύκλωση στη χρήση υδάτινων πόρων στη γεωργία),
την ανάγκη ενίσχυσης της καινοτομίας και ψηφιοποίησης στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων διατροφής με στόχο την αποτελεσματικότερη χρήση του νερού ως εργαλείου για την προσαρμογή του γεωργικού τομέα στην κλιματική κρίση,

ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι σήμερα διαθέσιμα στα ΚΜ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας;
Σκοπεύει να προτείνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις χώρες που πλήττονται δυσανάλογα απότην κλιματική κρίση, στο επικείμενο «σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» και στη νέα «ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων»;
Ετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού;

(1) Η ξηρασία αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και στις περιοχές της Μεσογείου, όπου η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τιςακραίες καιρικές συνθήκες. Ορισμένα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία πλήττονται δυσανάλογα από την ξηρασία.

(2) Οι συνθήκες καύσωνα στην Ελλάδα ενίσχυσαν τις απαιτήσεις της αγροτικής παραγωγής και η παρατεταμένη ξηρασία περιόρισε δραστικά τη στάθμη του διαθέσιμου νερού στα αρδευτικά δίκτυα.

(3) https://commission.europa.eu/document/download/e6cd4328-673c-4e7a-8683-f63ffb2cf648_en?filename=Political%20Guidelines%202024-2029_EN.pdf

  1. Η Ε.Ε. θα ασχοληθεί με την Ελλάδα και με το θέμα έλλειψη νερού.
    Με την ανοχή της ΕΕ η Ελλάδα έγινε κρανίου τόπος ώστε να έχουμε πράσινη ανάπτυξη στην ενέργεια.
    Από ποια χώρα έρχονται οι ανεμογεννήτριες στα αιολικά πάρκα, μήπως έχει θέση μέσα στην Ε.Ε.?
    Με ποια προγράμματα – μελέτες – προβλέψεις η χώρα μας πρόθυμη έως αδιάφορη, δεκτές οι εφαρμογές και μόνο τυφλή υποταγή στις αποφάσεις.
    Και ας πιστέψουμε πως Ναι θέλει να μας βοηθήσει, για ποια Ε.Ε. μιλάμε στο σήμερα και για ποια ισχυρή οικονομία.
    Πρώτα αφήσαμε το δάσος να χαθεί, πρώτα προκαλέσαμε τον διαρκή καλό καιρό, καθόλου χειμώνας, ελάχιστα χιόνια, περιορισμένες βροχές και αφού πλέον έχουμε φθάσει σε σημεία οριακά, περιμένουμε το θαύμα και την βοήθεια.
    Πρώτα δώσαμε μεγάλο βάρος στον τουρισμό, βαριά μας βιομηχανία.
    Να τα συγκροτήματα με τις πισίνες που μόνο νεράκι θέλουν.
    Να μην μιλήσω και για την πολιτική σας κατάντια.
    Η αντιπολίτευση ανύπαρκτη, αλλά οι 300 μια χαρά στα έδρανα.
    Εάν ποτέ αυτός ο λαός πάρει τις ανάποδες ………………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ