Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Τουρκία «τρέλανε» το Ισραήλ (τουρκικό δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάλυση στην Jerusalem Post, που απαριθμεί τις κινήσεις της Τουρκίας μία προς μία, ανέφερε ότι όλα έχουν αλλάξει σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια και έγραψε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να παίξει ηγετικό ρόλο σε νέες συμμαχίες, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου μετά από 13 χρόνια παρακολουθείται προσεκτικά από το Ισραήλ, το οποίο κατέστρεψε τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παρευρίσκεται σήμερα στο 162ο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Ο υπουργός Φιντάν θα μιλήσει στο συμβούλιο στη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο και θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις. Βασική ατζέντα της ομιλίας του Φιντάν αναμένεται να είναι ο πόλεμος στη Γάζα.

Η επιστροφή της Τουρκίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που εκπροσωπήθηκε τελευταία φορά στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου 2011, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα φιλοξένησε τον Αιγύπτιο ηγέτη Αμπντέλ Φατάχ Σίσι την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε τις εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας, Αιγύπτου και Συρίας ως γραμμή αλληλεγγύης ενάντια στον ισραηλινό επεκτατισμό.

Τι γράφει η ισραηλινή ανάλυση

Ανάλυση που δημοσιεύτηκε σήμερα (χθες) στην εφημερίδα Jerusalem Post του Ισραήλ αναφέρεται στην έκκληση του προέδρου Ερντογάν για συμμαχία με ισλαμικές χώρες κατά του Ισραήλ και τη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

 Η ανάλυση, που υπογράφεται από τον Jeth S. Frantzman, γνωστό για τα αντιτουρκικά γραπτά του, τιτλοφορείται «Η ισλαμική επίθεση της Τουρκίας κατά του Ισραήλ αυξάνεται».

Μάλιστα, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν υπήρξε ένας από τους πιο ειλικρινείς εκπροσώπους κατά του Ισραήλ από τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, το άρθρο αναφέρει ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για να κινητοποιήσει τις ισλαμικές χώρες εναντίον του Τελ Αβίβ.

«Οθωμανικά πρότυπα»

Δηλώνοντας ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στενά με τη Μαλαισία, το Πακιστάν και άλλες μουσουλμανικές χώρες στην παρούσα κατάσταση, η ανάλυση υποστήριξε ότι η Τουρκία, η οποία έχει δημιουργήσει νέες συμμαχίες, στοχεύει να ηγηθεί αντί του ιστορικού ρόλου που διαδραματίζουν η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του Κόλπου.

Η ανάλυση, η οποία ουσιαστικά υποδηλώνει ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιστρέψει στον ρόλο που έπαιζε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στον ισλαμικό κόσμο μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ισχυρίστηκε ότι οι αντι-ισραηλινές προσπάθειες της Άγκυρας προκαλούσαν σάλο στα επίσημα μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε μια έκτακτη σύνοδο ηγετών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για να επιφέρει πλήγμα στο Ισραήλ, ο συντάκτης της Jerusalem Post τόνισε ότι οι κινήσεις της Άγκυρας ήρθαν ενώ η Μέση Ανατολή διέρχεται μια περίοδο κρίσης άνευ προηγουμένου.

«Στα κρύα του λουτρού το Ισραήλ»

Σύμφωνα με την ανάλυση, «η Τουρκία προσπάθησε πρόσφατα να κάνει ξανά ειρήνη με την Αίγυπτο» και υπενθυμίζει ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφιλιώθηκαν υπό τη μεσολάβηση της Κίνας.

Τονίζει ότι «Αυτό αφήνει το Ισραήλ στα κρύα», επιπλέον, ο Jeth S. Frantzman σχολίασε ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά για τη διοίκηση του Τελ Αβίβ κατά το 2020, όταν υπογράφηκαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ.

Σημειώνει, ακόμη, ότι η Μέση Ανατολή ήταν πολύ διχασμένη πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είχαν διάφορες εκτιμήσεις κατά την εν λόγω περίοδο επισημαίνοντας:

 «Τώρα, όλα έχουν αλλάξει. Το Ιράν επέστρεψε κερδίζοντας την εκτίμηση της Τουρκίας, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος».”

 «Αυτές οι χώρες έχουν κάποιες διαφορές, αλλά θέλουν να συνεργαστούν για να λύσουν τα προβλήματα», έγραψε, αναφέροντας το γεγονός ότι Τουρκία και Συρία προετοιμάζονται επί του παρόντος για μια συμφωνία.

Ο Εβραίος συντάκτης αναφέρει ότι η Τουρκία και το Ιράν βλέπουν φέτος ως μια ευκαιρία που θα κινητοποιήσει τον κόσμο ενάντια στο Ισραήλ και η ανάλυση δίνει προσοχή στις διπλωματικές ανακαλύψεις της Άγκυρας και έφερε το θέμα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τον Αραβικό Σύνδεσμο

Ο συντάκτης της Jerusalem Post σημειώνει ότι ο Τούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΧακάν Φιντάν πέταξε στο Κάιρο με στόχο: «Η Τουρκία να χρησιμοποιήσει τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας στην επιθυμία της να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο, η Άγκυρα ηγήθηκε πολλών χωρών που αντιμετώπισαν ένα χάσμα ηγεσίας τα τελευταία 10 χρόνια.

Σχολιάζοντας ότι η Τουρκία προσπάθησε την ίδια κίνηση το 2018, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν την ισραηλινή πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, η ανάλυση ανέφερε ότι η Άγκυρα προσπαθεί τώρα να επιστήσει την προσοχή στον ιερό τζαμί αλ Άκτσα  και το κάλεσμα του Προέδρου Ερντογάν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, καταλήγει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ