Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Κοσσυφοπέδιο: Η Τουρκία ήταν και θα είναι πάντα εδώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, έδωσε το παρόν στο τουρκικό σχολείο Motrat Qirazi στο Πρίζρεν, στο πλαίσιο των επαφών του στο Κοσσυφοπέδιο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του:  Η τουρκική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο προσπάθησε να επιβιώσει για 600 χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει. Μερικές φορές υπήρχαν δύσκολες στιγμές, μερικές φορές υπήρχαν εύκολες στιγμές, αλλά η τουρκική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο δεν τα παράτησε ποτέ», είπε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ihlas.

IMG 4795

Ο Φιντάν συναντήθηκε με Τούρκους συμπατριώτες του στην Κουρίλα, γνωστή ως τουρκική γειτονιά στην πόλη Πρίζρεν. Έγινε δεκτός με σημαίες του Κοσόβου και της Τουρκίας στο σχολείο Motrat Qirazi και τραβήχτηκε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα παιδιά. Παρακολούθησε τον περίφημο φολκλορικό αγώνα κυπέλλου του Κοσσυφοπεδίου, και απευθύνθηκε στους Τούρκους πολίτες του ζουν εκεί.

 «Η τουρκική παρουσία στο Πρίζρεν μόλις εκφράστηκε από τον Φικρίμ Μπέη. Είναι ένα από τα πιο εξαιρετικά στοιχεία της 600χρονης τουρκικής παρουσίας στα Βαλκάνια. Είμαστε περήφανοι για εσάς, χαιρόμαστε που σας έχουμε. Το γεγονός ότι κρατήσατε ζωντανή την τουρκική γλώσσα, τον τουρκικό πολιτισμό και την τουρκική ιστορία εδώ και χρόνια παρά τις κάθε είδους συνθήκες, η παρουσία σας εδώ, η ενότητά σας, η ανθεκτικότητά σας και το μεγαλείο σας σημαίνει πραγματικά πολλά για εμάς. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας είναι να είστε καλά, να ζείτε με ειρήνη και ευημερία. «Η Δημοκρατία της Τουρκίας θα συνεχίσει να είναι μαζί σας από εδώ και στο εξής, όπως ήταν εδώ και χρόνια», είπε.

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας ήταν ένα από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο από την ημέρα που κέρδισε την ανεξαρτησία του, ο αγώνας για ανεξαρτησία όλων των αδελφών μας εδώ, ιδιαίτερα των Αλβανών αδελφών μας στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίχθηκε από την Τουρκία από την πρώτη στιγμή», είπε.

«Οι πολίτες μας έρχονται εδώ για να δουν τα ίχνη που άφησε η οθωμανική ιστορία στα Βαλκάνια». «Ως Τουρκία, υποστηρίζουμε πάντα την επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου».

Επεσήμανε ότι η υπ’ αριθμόν στρατηγική της Τουρκίας είναι η ειρήνη του Κοσσυφοπεδίου και η ειρήνη των Βαλκανίων: «Αγαπητοί συμπατριώτες μας, όπως εξέφρασα στη συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια και σήμερα, βλέπετε κατά καιρούς στις ειδήσεις ότι η ένταση αυξάνεται στα Βαλκάνια, τόσο στο Σεράγεβο όσο και στο Κοσσυφοπέδιο.»

 Γιατί υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. Ως Τουρκία, υποστηρίζουμε πάντα την επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου, ειρήνης και διαπραγματεύσεων. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για αυτό. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επικοινωνήσουμε με άλλους πολιτικούς ηγέτες στην περιοχή, εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας που έχει σχηματίσει ο Πρόεδρός μας όλα αυτά τα χρόνια, και να αφήσουμε πίσω τους το βάρος της Τουρκίας, για να λύσουμε τα προβλήματα εδώ προς το κοινό όφελος και την ειρήνη των όλους τους λαούς. «Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε.

Τα τουρκικά σχολεία

Ο Φιντάν ευχαρίστησε όλους τους γονείς, ιδιαίτερα τις μητέρες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε τουρκικά σχολεία και τους επέτρεψαν να προστατεύσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, και είπε: «Οι προσπάθειές σας να προστατεύσετε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και την ιστορία των παιδιών μας είναι πέρα ​​από κάθε έπαινο. Όσο κι αν το εκτιμούμε αυτό, πάλι δεν είναι αρκετό. Σας ευχαριστώ ξανά και ξανά. Οι μητέρες που φέρνουν τα παιδιά τους σε αυτό το σχολείο κάθε μέρα, οι μητέρες που τα περιμένουν έξω, οι μητέρες που τα παίρνουν αργότερα και οι μητέρες που το κάνουν αυτό κάθε μέρα για χρόνια στη βροχή, το χιόνι και τη λάσπη, είναι πραγματικά υπεύθυνες για να τα τούρκικα, και να προσεύχεσαι στα τούρκικα αποκτώντας μια υποδειγματική προσωπικότητα στα παιδιά μας που μεγαλώνουν. «Το πραγματικό ευχαριστώ, η πραγματική εκτίμηση είναι προς εσάς», είπε.

Θα πληρώνουμε τα δίδακτρα των φοιτητών που έρχονται στην Τουρκία

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες για σπουδές στην Τουρκία για παιδιά που αποφοιτούν από το γυμνάσιο εδώ, ο Φιντάν είπε: «Από εδώ και στο εξής, αποφασίσαμε να προσφέρουμε ευκαιρίες εκπαίδευσης σε φοιτητές που όχι μόνο περνούν τις εξετάσεις αλλά εγγράφονται και σε πανεπιστήμια της Τουρκίας, με αντάλλαγμα τα δίδακτρα τους να καταβάλλονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει γίνει απίστευτα στενή»

Δηλώνοντας ότι υπάρχει μια υποδειγματική συνεργασία με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, ο Φιντάν είπε: «Με τις ευκαιρίες που έδωσαν και τη στρατηγική που προωθήσαμε, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει γίνει απίστευτα στενή. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες αυξάνουν σταδιακά τις επενδύσεις τους εδώ. Η THY πετά στο Κοσσυφοπέδιο 14 φορές την εβδομάδα. Η απόσταση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Τουρκίας μειώθηκε σε σχεδόν 1 ώρα. Η τόσο έντονη κίνηση, πέρα ​​δώθε, έχει φέρει δύο χώρες σε μια ενιαία περιοχή όπου ενεργούμε σαν να ήταν μια ενιαία χώρα. Ελπίζω να επωφεληθείτε περισσότερο από αυτές τις ευκαιρίες. Τόσο η πρεσβεία μας όσο και το γενικό προξενείο μας εδώ είναι στη διάθεσή σας 24 ώρες την ημέρα για να ακούσουν όλες τις ανησυχίες και τα προβλήματά σας.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ