ΗΠΑ και Ιράκ καθόρισαν χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ και το Ιράκ κατέληξαν σε συμφωνία για ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατευμάτων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού που σταθμεύουν στο Ιράκ, δήλωσε την Κυριακή ο ιρακινός υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και σχεδόν 900 στη Συρία, ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού που δημιουργήθηκε το 2014 για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η συμμαχία περιλαμβάνει επίσης στρατεύματα από πολλές άλλες χώρες, ιδιαίτερα τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η Βαγδάτη ζητά τον τερματισμό της αποστολής του συνασπισμού και την απόσυρση ξένων στρατιωτικών συμβούλων και σκοπεύει να αντικαταστήσει αυτή τη δύναμη ενισχύοντας τις διμερείς στρατιωτικές συνεργασίες, ειδικά με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ προβλέπει την απόσυρση των στρατευμάτων του συνασπισμού σε δύο στάδια, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας Θαμπέτ αλ-Αμπάσι σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από την παναραβική τηλεόραση Al-Hadath.

  • Η πρώτη φάση, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, θα διαρκέσει για ένα χρόνο έως τον Σεπτέμβριο του 2025 και περιλαμβάνει προσωπικό του συνασπισμού που σταθμεύει σε ιρακινές στρατιωτικές βάσεις στη Βαγδάτη και αλλού στο ομοσπονδιακό Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της βάσης στο  Άιν αλ Άσαντ.
  • Το δεύτερο στάδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί μεταξύ Σεπτεμβρίου 2025 και Σεπτεμβρίου 2026, αφορά τα στρατεύματα του αυτόνομου Κουρδιστάν, μιας περιοχής στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ζήτησε να γίνει αυτή η απόσυρση σε διάστημα τριών ετών, αλλά εκείνος αρνήθηκε, εκτιμώντας ότι δύο χρόνια είναι αρκετά.

«Πιθανώς τις επόμενες ημέρες θα υπογράψουμε τη συμφωνία, η οποία συμφωνήθηκε στην Ουάσιγκτον», είπε επίσης ο Ιρακινός υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή η συμφωνία έπρεπε να είχε ήδη υπογραφεί, αλλά αναβλήθηκε λόγω της εκρηκτικής περιφερειακής κατάστασης, αλλά και «εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του συνασπισμού ξεκίνησαν τον χειμώνα του 2023, με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων των περιφερειακών εντάσεων στο Ιράκ, στο πλαίσιο επιθέσεων με drone και πυραύλων που ανέλαβαν φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες που στόχευαν τον διεθνή συνασπισμό στο Ιράκ και Συρία, καθώς και τον πόλεμο από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αντίποινα για αυτές τις επιθέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον φιλοϊρανικών φατριών.

Το Ιράκ ισχυρίστηκε τη «νίκη» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στα τέλη του 2017. Για να δικαιολογήσει την απόσυρση του διεθνούς συνασπισμού, η Βαγδάτη ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του είναι πλέον ικανές να ηγηθούν μόνες τον αγώνα κατά της οργάνωσης, θεωρώντας ότι αυτή τη στιγμή είναι αποδυναμωμένη και δεν αντιπροσωπεύει πλέον την ίδια απειλή όπως πριν.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ