Με την ιέρεια του ελληνικού τραγουδιού, Μαρία Φαραντούρη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

ZΤι άλλο από ηθικό δέος μπορεί να μας διατρέχει, για την ιέρεια του τραγουδιού μας Μαρία Φαραντούρη; Αυτή την έξοχη μούσα της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας, που με την ουράνια, μεταλλική φωνή της και την σκηνική της ενάργεια, κάθε φορά που τραγουδά, δονεί τα πέρατα, κάθε σπιθαμής της ελληνικής γής. Αλλά δεν υπήρξε μόνο σπουδαία φωνή η Μαρία Φαραντούρη. Αφήκε με την μαχητική μέχρι σήμερα παρουσία της, άφθιτο τον ηθικό της σφραγιδόλιθο, στους μακρούς αγώνες του λαού μας, για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη και διερμήνευσε με την ουράνια φωνή της, του πόθους, τους καημούς και τα οράματα της ρωμιοσύνης, για ένα καλύτερο αύριο. Μπροστάρισσα πάντα στους αγώνες, σε κάθε κοινωνικό μετερίζι και έτοιμη να καταβάλλει κάθε φορά και το τίμημα, του ακέραιου δημοκρατικού της φρονήματος. Για τούτο και ο λαός μας την περιβάλλει με την θάλλεια της αγάπης του και την τιμά απεριόριστα, με την εκτίμησή του.

Και γράφοντας τούτες τις ταπεινές γραμμές, αίφνης μου έρχεται στον νου, μια ανεπανάληπτη ερμηνεία της, που συγκλονίζει σε κάθε της άκουσμα, την ψυχή μας.

Γεια σας περβόλια, γεια σας ρεματιές

Γεια σας φιλιά και γεια σας αγκαλιές

Γεια σας οι κάβοι κι οι ξανθοί γιαλοί

Γεια σας οι όρκοι οι παντοτινοί

Οδυσ. Ελύτης (Του μικρού βοριά) / Μαρία Φαραντούρη

Ένα είναι βέβαιον, ότι όσο τούτος ο τόπος θα παράγει ποιητές, σαν τον Οδυσσέα Ελύτη και τραγουδίστριες σαν την Μαρία Φαραντούρη, δεν θα μπορέσει να τον κάμψει καμία οικονομική και πολιτική δύναμη. Και πάντα θα καταυγάζει στην αχανή λεωφόρο του χρόνου, το άπλετο φώς του ατίμητου ελληνικού πολιτισμού !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π., μέλος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ