Καταργήθηκαν οι αποκλεισμοί στα συνοριακά περάσματα Κοσόβου- Σερβίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, 7 Σεπτεμβρίου 2024, αναφέρθηκε ότι όλα τα συνοριακά περάσματα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι ανοιχτά για απρόσκοπτη κυκλοφορία, μετά από αποκλεισμούς στο σερβικό τμήμα των συνόρων, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Τζελάλ Σβέτσλα.

Σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Facebook ανέφερε ότι άνοιξαν δύο συνοριακά περάσματα που έκλεισαν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου το βράδυ της Παρασκευής, στο Μπρνιάκ και στο Μερντάρε. Το σημείο στο Γιάρινιε άνοιξε το πρωί του Σαββάτου.

Η επαναλειτουργία των διελεύσεων Μπρνιάκ και στο Μερντάρε από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου έρχεται αφότου οι σερβικές ενώσεις αφαίρεσαν όλους τους αποκλεισμούς που είχαν δημιουργήσει μια ημέρα νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις των αρχών του Κοσσυφοπεδίου στο βορρά με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό.

«Αφού λάβαμε ανακοινώσεις ότι οι αποκλεισμοί από μασκοφόρους εξτρεμιστές που είχαν στηθεί χθες στο έδαφος της Σερβίας έχουν ήδη αφαιρεθεί και βλέποντας ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην κυκλοφορία από και προς τα συνοριακά περάσματα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, λάβαμε την απόφαση να ανοίξουν τα συνοριακά σημεία Μπρνιάκ και στο Μερντάρε», δήλωσε ο Σβέτσλα στο Facebook.

Οι αποκλεισμοί οργανώθηκαν ως απάντηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να κλείσει παράλληλους σερβικούς θεσμούς στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι αποκλεισμοί σημειώθηκαν αφότου οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έκλεισαν πέντε παράλληλα σερβικά ιδρύματα στο βόρειο τμήμα της χώρας -την περιοχή όπου ζει η πλειοψηφία των Σέρβων- τα οποία έλεγαν ότι λειτουργούσαν υπό την ηγεσία της Σερβίας, «παραβιάζοντας τη συνταγματικότητα και τους νόμους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου».

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την επιστροφή των κλειστών παράλληλων σερβικών θεσμών στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, την επιστροφή των σερβικών εγγράφων και του νομίσματος που καταργήθηκε στις αρχές του έτους.

Ζητούν επίσης την απόσυρση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από το βορρά.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πριν από τους αποκλεισμούς ότι προβλεπόταν μεταφορά προς τα συνοριακά περάσματα από πολλές πόλεις της Σερβίας για τους συμμετέχοντες. Τόνισαν ότι η δράση τους «δεν συντονίζεται με τις αρχές της Σερβίας».

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ