Τα αναρίθμητα ψέματα της ΝΔ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Βιλιάρδος

Είναι δύσκολο να απαριθμήσει κανείς τα ψέματα της κυβέρνησης – όπως στο θέμα του πληθωρισμού που ισχυρίζεται πως μειώθηκε. Εκτός του ότι εδώ αναφερόμαστε στο ρυθμό ανόδου του και όχι στις τιμές που έχουν παγιωθεί σε τεράστια ύψη (+20% και πάνω από +35% στα τρόφιμα), ούτε ο ρυθμός ανόδου μειώθηκε – αφού από 3% τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 3,1% τον Αύγουστο, ενώ είναι σημαντικά υψηλότερος από το μέσον όρο της Ευρωζώνης (=από 2,6% τον Ιούλιο, στο 2,2% τον Αύγουστο).

Το γεγονός αυτό είναι επί πλέον εις βάρος της συγκριτικής με την ΕΕ ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας – οπότε αυτά που δήλωσε ο πρωθυπουργός στη #ΔΕΘ2024 (απόντων των Καραμανλή και Σαμαρά!), περί αύξησης του μέσου μισθού στα 1.500 €, είναι ανοησίες (εκτός εάν εννοεί βέβαια μαζί με τον πληθωρισμό και τον προβλέπει ακόμη υψηλότερο).

IMG 4724

Γιατί; Επειδή δεν ζούμε σε μία σοβιετική οικονομία, για να καθορίζει η κυβέρνηση τις αυξήσεις – οι οποίες εξαρτώνται από την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας που προϋποθέτει επενδύσεις (μόλις 14% στην Ελλάδα έναντι 22% στην ΕΕ) και χαμηλότερο πληθωρισμό από τους διεθνείς ανταγωνιστές μας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, μετά την Πολωνία – ενώ έχουν το χαμηλότερο ωρομίσθιο σε αγοραστική αξία. Τελευταίοι παντού! Με ένα απλό παράδειγμα, εάν κάποιος εργάζεται 200 ώρες και αμείβεται με 1.000 €, είναι προφανώς σε πολύ χειρότερη θέση από αυτόν που εργάζεται 100 ώρες και αμείβεται με τα ίδια 1.000 € (10 € την ώρα έναντι 5 € την ώρα).

Στο πρόγραμμα σταθερότητας τώρα που κατατέθηκε από τη ΝΔ τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός προβλεπόταν στο 2,6% – κάτι που δύσκολα θα επιτευχθεί, οπότε το πρόγραμμα είναι για τα σκουπίδια, όπως άλλωστε και ο προϋπολογισμός. Πόσο μάλλον όταν κάτι ανάλογο ισχύει και για το ρυθμό ανάπτυξης – όπου προβλέπεται πια στο 2,5% από την κυβέρνηση για το 2024 (από 2,9% στον προϋπολογισμό του 2024!), ενώ από την ΤτΕ στο 2,1%.

Όσον αφορά τη μείωση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, μαζί δηλαδή με τους οργανισμούς του δημοσίου (εκτός κάθε λογικής για εμάς που θεωρούμε πως το κρατικό χρέος των 407 δις € μετράει ή στο 185% του ΑΕΠ, εκτός εάν η πρόθεση είναι να ληστευτούν ξανά τα ασφαλιστικά ταμεία ), προβλέπεται στο 152,7% ως προς το πληθωριστικό ΑΕΠ – κάτι που θα επιτευχθεί μόνο εάν ο πληθωρισμός διαμορφωθεί πάνω από 3%.

Σε σχέση με την ανάπτυξη που θριαμβολογεί ο Κ. Χατζηδάκης, ο ρυθμός σε πραγματικές τιμές (=χωρίς τον πληθωρισμό) ήταν μόλις 5,9% ή κατά περίπου 11 δις € από το 2019 έως το 2023 (από τα 183 δις € στα 194 δις €) – ενώ μαζί με τον πληθωρισμό ήταν περί το 20% στα 220 δις €, τεκμηριώνοντας πως η μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών. Επομένως, αυτή η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ «αγοράζεται» με το αίμα των Πολιτών – επί πλέον στην επαίσχυντη υπερφορολόγηση τους.

Τέλος, η ανεργία δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε στο 9,9% τον Ιούλιο, από 9,5% τον Ιούνιο του 2024 – παρά το ότι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό 1.300.000 Έλληνες για να επιβιώσουν, περιορίζοντας το εργατικό δυναμικό που διατηρείται πλέον από τα παιδιά, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες, όπως σε εποχές πολέμων, καθώς επίσης από τους αλλοδαπούς.

Συμπερασματικά λοιπόν, είναι ντροπή να θριαμβολογεί η κυβέρνηση για αυτό το κατάντημα της οικονομίας μας – ειδικά σε σύγκριση με τις πρώην σοβιετικές χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ