Σε «φυλακή 5 αστέρων» κρατείται ο διοικητής της Τράπεζας του Λιβάνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας του Λιβάνου, Ριάντ Σαλαμά, που κατηγορείται για αδικήματα υπεξαίρεσης, απάτης,  ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και παράνομου πλουτισμού βρίσκεται υπό ‘κράτηση’, πριν εκδικαστεί,  σε φυλακή «προσωπικοτήτων».

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο Σαλαμά κρατείται από την περασμένη Τρίτη σε κελί ‘ιδιαίτερης φροντίδας’ της Γενικής Διεύθυνσης Σωμάτων Εσωτερικής Ασφάλειας, καθώς το δωμάτιό του διαθέτει κλιματιστικό και ψυγείο και διαθέτει σταθερό τηλέφωνο από το οποίο πραγματοποιεί κλήσεις αφού του κατασχέθηκε το ιδιωτικό του τηλέφωνο.

Τοπικές πηγές ανέφεραν στο κανάλι Al Arabiya ότι οι νομικοί του εκπρόσωποι τον επισκέφτηκαν περισσότερες από μία φορές στον τόπο κράτησής του και προετοιμάζονταν για τη δίκη.

Ο Σαλαμά έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί αύριο, Δευτέρα, ενώπιον του πρώτου ανακριτή στη Βηρυτό, δικαστή  Μπιλάλ Χαλάουι, στην υπόθεση της δίωξης εναντίον του από τη Δημόσια και Οικονομική Εισαγγελία και το λιβανέζικο κράτος, εκπροσωπούμενη από την Αρχή Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης , σε αδικήματα υπεξαίρεσης, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και παράνομου πλουτισμού, όπου θα υποβληθεί σε ανάκριση, εν αναμονή της απόφασης του δικαστή, η οποία μπορεί να εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης ή μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με άδεια παραμονής και υψηλή οικονομική εγγύηση.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική δικαιοσύνη καταδιώκει επίσης τον Σαλαμά, από τον Ιούλιο του 2021, και έχει ξεκινήσει έρευνα για υποθέσεις που σχετίζονται με τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του, με βάση υποψίες για παράνομη μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων σε ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και αδικήματα υπεξαίρεσης και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επιπλέον, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Salama μετά από τρεις επισκέψεις στη Βηρυτό από ευρωπαϊκές δικαστικές αντιπροσωπείες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, σε συνέχιση των ερευνών που διεξήχθησαν με τραπεζίτες και οικονομικούς αξιωματούχους και με τον ίδιο τον Salama, τον αδελφό του και τον βοηθό του. .

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2019, ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κατάρρευση, με την επιδείνωση της αξίας της λίρας και τη μείωση της ικανότητας του κράτους να παρέχει βασικές υπηρεσίες, εκτός από την «εξάτμιση» των κεφαλαίων των καταθετών στις τράπεζες.

Οι Λιβανέζοι βλέπουν τον Ριάντ Σαλαμά ως έναν από τους κύριους υπεύθυνους για την απώλεια των κερδών της ζωής τους και σύμβολο λανθασμένων οικονομικών πολιτικών που κράτησαν 30 χρόνια και οδήγησαν στην πλήρη κατάρρευση του Λιβάνου.

Όπως σημειώνει η Al Arabiya  «δικαστικές πηγές αποκάλυψαν ότι ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας κατηγορείται ότι εισέπραξε περισσότερα από 110 εκατομμύρια δολάρια μέσω οικονομικών εγκλημάτων και προμηθειών που σχετίζονται με την τοπική εταιρεία Optimum Invest».

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ