Ο φόβος κυριαρχεί στους καταναλωτές μετά τους τόνους νεκρών ψαριών από την Κάρλα στα παράλια του Βόλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πρώτα δείγματα είχαν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από τον Ιούλιο, με περιορισμένο αριθμό ψαριών του γλυκού νερού να ξεβράζεται στο παράλιο μέτωπο του Βόλου, προερχόμενων εμφανώς από την Κάρλα, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποστράγγισης των νερών, προς τον Παγασητικό.

ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Ωστόσο, οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν το λιγότερο απόκοσμες, με τόνους νεκρών ψαριών να καλύπτουν τις όχθες του Παγασητικού, κατά κύριο λόγο στον Δήμο Βόλου και στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι αλιείς περιμένουν να δουν τι θα ακολουθήσει για τον χτυπημένο ανελέητα κλάδο τους.

Επαγγελματίας αλιέας εδώ και χρόνια, ο Χρήστος Ξηραδάκης επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια που ήταν στην επιφάνεια μπορεί να αποκαθίσταται, αλλά στον βυθό η εικόνα είναι διαφορετική. «Ολα αυτά τα ψάρια που είδαμε στις ακτές του Παγασητικού είναι του γλυκού νερού. Τα σενάρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και στα social media, όπου βγαίνει ο καθένας και γράφει το μακρύ του και το κοντό του, δεν ισχύουν» λέει κατηγορηματικά, για να συμπληρώσει: «Κάποια καΐκια δούλευαν όταν το φαινόμενο είχε έξαρση, αλλά τα πιο πολλά έχουν σταματήσει. Το θέμα δεν είναι, όμως, μόνο τα ψάρια που βλέπουμε στην επιφάνεια και που είδαμε στις ακτές του Παγασητικού. Υπάρχουν πολλά ψάρια και στον βυθό, και εκεί δεν μπορεί να γίνει κάτι. Αυτά αποσυντίθενται εκεί και δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει και πώς έχουν επιβαρυνθεί η θάλασσα και τα νερά του Παγασητικού. Αυτό θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Παγασητικός κατάντησε η χαβούζα της Θεσσαλίας και ο κόσμος φοβάται πάλι να πάρει ψάρια. «Μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν και πάλι φοβόταν, ο κόσμος είχε ηρεμήσει κάπως. Χρειάστηκε όμως να περάσουν 4-5 μήνες για να μην υπάρχει ανησυχία για τα αλιεύματα από την πλευρά των καταναλωτών μετά τις πλημμύρες. Τώρα φτάσαμε πάλι στο σημείο που βρισκόμασταν πέρυσι. Ο κόσμος αρχίζει πάλι να φοβάται, και είναι λογικό. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα τα νεκρά ψάρια προέρχονται από την Κάρλα» σημειώνει ο κ. Ξηραδάκης.

Τα αλιεύματα από το Παγασητικό καταλήγουν στις τοπικές ψαροταβέρνες και στα εστιατόρια όσο και στην ιχθυόσκαλα, και πολλά καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν, αφού οι θλιβερές εικόνες σε συνδυασμό με την οσμή αποσύνθεσης δεν επέτρεπαν στον κόσμο να τα επισκεφθεί. «Ολοι επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση. Ο Βόλος έχει καταστραφεί. Για μένα, κύρια υπεύθυνη όλης αυτής της κατάστασης είναι η κυβέρνηση. Καταργήθηκαν οι φορείς διαχείρισης και έχουν περάσει όλα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πού είναι οι αρμόδιοι υπουργοί; Εχουν εξαφανιστεί όλοι τους και ο ένας πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλον» σημειώνει ο Βολιώτης αλιέας.

Για 400-500 επαγγελματίες αλιείς, εκ των οποίων περισσότεροι από 150 δρουν στον Βόλο, κάνει λόγο μιλώντας στον «Ε.Α.» ο γραμματέας του Συλλόγου Αλιέων Βόλου, Νίκος Ζάχος, που συμπληρώνει ότι η κατάσταση ήταν το λιγότερο τραγική. «Η κατάσταση με τις εικόνες που είδατε ήταν συγκλονιστική. Προσπαθήσαμε και εμείς με τα αλιευτικά μας σκάφη να μαζέψουμε ό,τι μπορούσαμε. Αλλά τα ψάρια του γλυκού νερού ήταν άφθονα στη θάλασσα του Παγασητικού» σημειώνει.

Βέβαια, και γι’ αυτόν τα δεδομένα δεν είναι τα καλύτερα για τους επαγγελματίες αλιείς. «Ούτε εμείς μπορούμε να ψαρέψουμε για να πουλήσουμε αλιεύματα, και από την άλλη έκλεισαν όλα τα μαγαζιά και δεν πατάει άνθρωπος. Η δική μας αγορά είναι τελειωμένη. Δεν πατάει άνθρωπος στο λιμάνι για ψάρι και για να αγοράσει» σημειώνει, συμπληρώνοντας όμως ότι η πιο άσχημη εικόνα ήταν στις όχθες και όχι μέσα στη θάλασσα.

«Το πρόβλημα στη μεγαλύτερή του έκταση είναι κοντά στον Βόλο. Στα ανοιχτά, σε απόσταση τριών περίπου μιλίων, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως κι αυτός τον φόβο των καταναλωτών. «Υπήρχε φόβος και μετά τις πλημμύρες, αλλά από τα δείγματα που είχαν ληφθεί, και μετά τους ελέγχους που έγιναν σ’ αυτά όταν πέρασε ο Daniel, φάνηκε ότι όλα ήταν σε άριστη κατάσταση. Πιστεύω ότι και τώρα είναι σε ανάλογη κατάσταση» σημείωσε ο κ. Ζάχος.

Συγκράτηση των ψαριών με πλέγματα

Με την Κάρλα να έχει φτάσει στα όρια όπου βρισκόταν προτού αποξηραθεί το 1962, εξαιτίας της πλημμύρας που προκάλεσαν «Daniel» και «Εlias» τον περασμένο Σεπτέμβριο, και με αρκετά ψάρια να εντάσσονται στο οικοσύστημα από τα ποτάμια που καταλήγουν σ’ αυτήν, ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα και με τους ειδικούς, ότι θα αναπτυχθούν οι πληθυσμοί τους.

Αναμενόμενο ήταν ότι κάποια θα καταλήξουν και στον Παγασητικό, αφού μεγάλες ποσότητες νερού έφταναν στη θάλασσα από τις πλημμυρισμένες παρακάρλιες εκτάσεις. Ωστόσο, η λίμνη άδειαζε, σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα ψάρια να έρχονται αντιμέτωπα με την έλλειψη οξυγόνου και να καταλήξουν, μέσω και του χειμάρρου Ξηριά, νεκρά στον Βόλο, στον Παγασητικό… Οσα ήταν ζωντανά, πάλι, έρχονταν αντιμέτωπα με το θαλασσινό νερό, που δεν επέτρεπε την επιβίωσή τους.

Αυτά, πάνω κάτω, σημειώνει η πλειονότητα των ειδικών. Βέβαια, μετά τη δραματική αύξηση των νεκρών ψαριών στο παράλιο μέτωπο του Βόλου, ο Οργανισμός Λιμένος τοποθέτησε πλέγμα στην έξοδο του Ξηριά για να συγκρατήσει τον όγκο τους και χρειάστηκε και δεύτερο, καθώς δοκιμάστηκαν οι αντοχές του πρώτου από τις τεράστιες ποσότητες που συγκρατούσε.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι 270 τόνοι νεκρών ψαριών πήγαν για αποτέφρωση, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ σε 4-5 τόνους έγινε υγειονομική ταφή, ύστερα από έκδοση σχετικής περιβαλλοντικής άδειας, σε ασφαλή χώρο στον Δήμο Βελεστίνου. Ο κ. Κουρέτας τόνισε επίσης ότι αναμενόταν να δοθεί άδεια κολύμβησης για όλες τις παραλίες του Βόλου, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

Με τα παραλιακά καταστήματα να έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για δυσοσμία που φτάνει στα όρια του… Πηλίου, η πόλη του Βόλου και ευρύτερα ο δήμος κηρύχθηκαν από τις 30 Αυγούστου και για έναν μήνα σε κατάκτηση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Οπως αναφέρει η σχετική απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη θαλάσσια ρύπανση, η οποία εκδηλώθηκε στον Παγασητικό Κόλπο, σύμφωνα από τις 28/8/2024.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει για έναν μήνα από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, και επισημαίνεται ότι μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της. Παράλληλα, δρομολογούνται την επόμενη περίοδο μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων ως προς τον κλάδο και την περιοχή, πέριξ του Παγασητικού Κόλπου, που εξειδικεύονται ως εξής:

-Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου, σε σύγκριση με προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο.

-Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις της εν λόγω περιμέτρου για συγκεκριμένη περίοδο.

-Ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά, με στοχευμένα χαρακτηριστικά ως προς τις περιοχές πέριξ του Παγασητικού, αλλά και αύξηση του ποσού για το Thessaly Pass που είναι σε εξέλιξη για την τρέχουσα χρονιά.

-Διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού την επόμενη περίοδο, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων και των τοπικών φορέων.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη έστειλε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου παραγγελία, ζητώντας διερεύνηση των αιτιών για την παρουσία τόνων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.

Κόντρα Μπέου – Κουρέτα

Σφοδρή είναι η κόντρα ανάμεσα στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα για το θέμα των νεκρών ψαριών. Ο πρώτος κάνει λόγο για ευθύνη της Περιφέρειας και χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις κατά του περιφερειάρχη, που απάντησε σε ανάλογο ύφος.

Μετρήσεις στα νερά

Ηδη, μετά τη συλλογή των ψαριών από τον Παγασητικό, έγιναν και κάποιες πρώτες μετρήσεις στα νερά, με τα αποτελέσματα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Α.», να είναι καλά. Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο η Περιφέρεια δεν εκφράζει ανησυχία για το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ