Απειλείται η παγκόσμια τάξη, προειδοποιούν οι επικεφαλής της CIA και της MI6

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία από τις «πρωτοφανείς απειλές» που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 Οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου (CIA και MI6) μίλησαν εκτενώς για τα κύρια ζητήματα ασφάλειας που επηρεάζουν τον κόσμο σε μια άνευ προηγουμένου κοινή δημόσια εμφάνιση στο Λονδίνο το Σάββατο σε μια ευρεία συζήτηση που κάλυψε την επιθετικότητα της Ρωσίας, την απειλή της Κίνας και τον πόλεμο στη Γάζα, γράφει το BBC.

 Η εκδήλωση – μια συζήτηση στο πάνελ του Φεστιβάλ Σαββατοκύριακου των Financial Times υπό την προεδρία της συντάκτριας της εφημερίδας Ρούλα Χαλάφ – σηματοδότησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση των δύο ανδρών – του Ρίτσαρντ Μουρ της MI6 και του επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς.

Οι δυο τους τόνισαν τη σημασία της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενημέρωσης.

Η διεθνής παγκόσμια τάξη είναι «υπό απειλή με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο», προειδοποίησαν οι αρχηγοί εξωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

 Οι επικεφαλής της MI6 και της CIA δήλωσαν επίσης ότι και οι δύο χώρες είναι ενωμένες στην «αντίσταση σε μια διεκδικητική Ρωσία και στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία».

Σε ένα πρώτο κοινό άρθρο που γράφτηκε στους Financial Times, ο σερ Ρίτσαρντ Μουρ και ο Γουίλιαμ Μπερνς είπαν ότι ήταν σε θέση να προβλέψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία «και ήταν σε θέση να προειδοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα», εν μέρει αποχαρακτηρίζοντας μυστικά για να βοηθήσουν το Κίεβο.

 Είπαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να «διακοπεί η απερίσκεπτη εκστρατεία δολιοφθοράς της Ρωσίας» στην Ευρώπη, να επιτευχθεί αποκλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Γάζας και να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (IS).

 Μία από τις «πρωτοφανείς απειλές» που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 Στο κύριο άρθρο των FT έγραψαν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής παγκόσμια τάξη – το ισορροπημένο σύστημα που οδήγησε σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και εξασφάλισε άνοδο του βιοτικού επιπέδου, ευκαιριών και ευημερίας – απειλείται με τρόπο που – έχουμε να το δούμε από τον Ψυχρό Πόλεμο».

«Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου» βρίσκεται στο επίκεντρο της ειδικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, πρόσθεσαν.

Μία από τις «πρωτοφανείς απειλές» που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει τον τρίτο χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Σερ Ρίτσαρντ και ο Μπερνς είπαν ότι «η διατήρηση της πορείας είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ» όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν θα τα καταφέρει».

Η σύγκρουση έδειξε πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει την πορεία του πολέμου και τόνισαν την ανάγκη «προσαρμογής, πειραματισμού και καινοτομίας».

 Συνέχισαν:

«Πέρα από την Ουκρανία, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για να ανατρέψουμε την απερίσκεπτη εκστρατεία δολιοφθοράς που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και την κυνική χρήση της τεχνολογίας για τη διάδοση ψεμάτων και παραπληροφόρησης που έχουν σχεδιαστεί για να μας αποξενώσουν».

Οι δύο επικεφαλής έκαναν επίσης την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση μαζί στο FT Weekend Festival στο Kenwood House του Λονδίνου το Σάββατο.

 Ο Μπερνς είπε στους παρευρισκόμενους ότι δεν είδε στοιχεία για την αποδυνάμωση της εξουσίας του Πούτιν, ενώ ο Σερ Ρίτσαρντ είπε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν εγκληματικά στοιχεία για επιχειρήσεις δολιοφθοράς στην Ευρώπη ήταν ένα σημάδι ότι ήταν «λίγο απελπισμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής της MI6.

 Και οι δύο μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν την άνοδο της Κίνας ως την κύρια γεωπολιτική και μυστική πρόκληση του αιώνα. Έχουν αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες τους «για να αντικατοπτρίζουν αυτή την προτεραιότητα», ανέφεραν οι δυο τους στο κύριο άρθρο τους.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ