Περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών αναμένεται να ανακοινώσει απόψε (19:30) ο πρωθυπουργός από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες το μεσημέρι στο συνέδριο του «Economist» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η συντριπτική πλειονότητα των εξαγγελιών έχουν γίνει ήδη γνωστές, ενώ στο «καλάθι» θα περιλαμβάνονται μέτρα που είναι ήδη ανακοινωμένα εδώ και καιρό.
Στο πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να περιληφθούν δράσεις για το στεγαστικό πρόβλημα, τη στήριξη των οικογενειών και μικρές «πινελιές» για μειώσεις φόρων, αλλά και μια στροφή στην επιδοματική πολιτική.
Η… έκπληξη φαίνεται πως ήταν η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία (αντί για μισή) ποσοστιαία μονάδα, από την οποία θα έχουν κοινό όφελος τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι.
Τέλος επιτηδεύματος: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει και επίσημα την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, γλιτώνοντας 325 ευρώ τον χρόνο, ως αντιστάθμισμα στη φορολόγησή τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Συντάξεις: Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%.
Εισφορά αλληλεγγύης: Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις «ροκανίζονται» λόγω της εισφοράς.
Η οργή των πολιτών για την ακρίβεια, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, ανάγκασε την κυβέρνηση να σχεδιάσει την τελευταία στιγμή μια σειρά από έκτακτες παροχές.
Έκτακτη ενίσχυση στο ΕΣΥ: Με τον τομέα της Υγείας να βρίσκεται υπό διάλυση, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ανακοινώσει άρον άρον κίνητρα για την προσέλκυση ή την παραμονή γιατρών σε ακριτικές περιοχές, ενώ εξετάζεται να υπάρξει και νέα εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στο ΕΣΥ, με πιθανότερο σενάριο μια νέα αύξηση στις εφημερίες.
Ένστολοι: Λαμβάνειν θα έχουν και οι ένστολοι, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει να ενισχύσει τα «παγωμένα» εδώ και χρόνια «νυχτερινά».
Επίδομα Χριστουγέννων: Μετά την (καθυστερημένη) φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, η κυβέρνηση θα χορηγήσει ένα έκτακτο επίδομα σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ και έχουν προσωπική διαφορά, εφάπαξ ενίσχυση τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ο νέος σχεδιασμός αναφέρει πως θα υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων, δηλαδή θα ενταχθούν ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα που ζουν με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, γονείς που δικαιούνται επίδομα τέκνων, αλλά και όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ και άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.
Επίδομα τέκνων: Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την αύξηση του επιδόματος για τους δικαιούχους.
Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές στον τρόπο και στο ύψος του επιδόματος. Θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων. Επίσης, θα είναι ετεροβαρές, δηλαδή ο άνεργος θα λαμβάνει περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας, με το ποσό να μειώνεται όταν περάσει το πρώτο τρίμηνο.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο μείζον θέμα του στεγαστικού προβλήματος, με τις τιμές των ενοικίων να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και την κυβέρνηση να θεωρεί πως η λύση θα δοθεί από τα Airbnb και τα κλειστά ακίνητα.
Βραχυχρόνια μίσθωση: Θα θεσπιστούν περιορισμοί ανά περιοχή για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Μάλιστα, όσοι ιδιοκτήτες επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση θα έχουν και φοροελαφρύνσεις.
Κλειστά διαμερίσματα: Μεγάλο στοίχημα αποτελεί να πειστούν τουλάχιστον 200.000 ιδιοκτήτες που έχουν κλειστά ακίνητα σε αστικές περιοχές. Μάλιστα, εξετάζεται να έχουν φοροαπαλλαγή για δύο ή τρία χρόνια.
Κοινωνική αντιπαροχή: Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών.
Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»: Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει για την επόμενη διετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Το ποσό για τους πολυτέκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά.
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και το Δημογραφικό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει, μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων, να στηρίξει την οικογένεια και κυρίως τα νέα ζευγάρια που αδυνατούν οικονομικά να δημιουργήσουν οικογένεια.
Πέραν από το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και το επίδομα παιδιού, σχεδιάζονται οι εξής παρεμβάσεις:
Περίθαλψη: Πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.
Φοροελαφρύνσεις: Χορήγηση φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζομένους που έχουν παιδιά.
Εργασία: Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.
Απέτυχε το παζάρι για δημοσιονομική ευελιξία
Αγωνιώδη προσπάθεια να βρει νέο δημοσιονομικό χώρο για να αντικρούσει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δώσει το στίγμα στους πολίτες πως έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών έκανε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, μέχρι και την τελευταία στιγμή πραγματοποιούνταν εντατικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος που θα άγγιζε ακόμα και τα 500 εκατ. ευρώ, για να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα στήριξης και παροχές στους πολίτες. Αυτή η προσπάθεια φαίνεται πως δεν ευοδώθηκε, με αποτέλεσμα το πακέτο της ΔΕΘ να παραμείνει φτωχό, με τα περισσότερα μέτρα να έχουν ήδη γίνει γνωστά.
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»