Ρίγανη: Το θαυματουργό αρχαίο Ελληνικό βότανο και οι θεραπευτικές ιδιότητές του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Αρχαίοι Έλληνες δε θα μπορούσαν να κάνουν χωρίς ρίγανη. Αγαπούσαν το αρχαίο βότανο για την τεράστια γκάμα των φαρμακευτικών, προληπτικών και μαγειρικών χαρακτηριστικών του πριν από χιλιάδες χρόνια – και οι Έλληνες χρησιμοποιούν ακόμα ρίγανη σήμερα για πολλά από τα ίδια οφέλη.

Πίσω στην αρχαία Ελλάδα η ρίγανη θεωρήθηκε ότι έφερνε καλή τύχη και καλή υγεία, αλλά συμβόλιζε επίσης τη χαρά. Αυτό το βότανο είναι γνωστό ως “λαμπρή χαρά του βουνού” και εξακολουθεί να είναι εξίσου εμφανές στην ελληνική κουζίνα και τη ζωή όπως ήταν στην αρχαιότητα.

Η ιστορία λέει ότι η ρίγανη είναι δημιουργία της Αφροδίτης, τη θεάς της αγάπης και της ομορφιάς. Προφανώς, η ελληνίδα θεά δημιούργησε και μεγάλωσε το αρχαίο βότανο ψηλά στον ορεινό κήπο της στον Όλυμπο και το έκανε σύμβολο ευτυχίας και χαράς για όλους σε όλα τα αρχαία εδάφη.

Στην αρχαιότητα, οι Έλληνες φύτευαν ρίγανη γύρω από τα σπίτια τους με την ελπίδα να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.

Πιστεύεται ακόμη ότι οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν στο κεφάλι τους στεφάνι ρίγανης κατά τη διάρκεια του ύπνου για να ενθαρρύνουν τα καλά όνειρα!

Σήμερα, οι άνθρωποι στην Ελλάδα ακολουθούν ακόμα συνειδητά ή ασυνείδητα πολλές από τις αρχαίες πεποιθήσεις όταν πρόκειται για τη ρίγανη.

Παραδείγματος χάριν, οι Έλληνες εξακολουθούν να φυτεύουν τη Ρίγανη σε γλάστρες και στους κήπους τους για να αποφύγουν τα κακά πνεύματα και την αρνητική ενέργεια.

Επίσης, ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ρίγανη είναι καθαριστικό βότανο και αν βάζετε λίγη κάτω από τα μαξιλάρια σας, θα εξασφαλίσετε γλυκά όνειρα.

Αυτό το αρχαίο βότανο θεωρήθηκε επίσης ως πηγή μεγάλης επούλωσης στους αρχαίους Έλληνες. Ο Ιπποκράτης είπε: “Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακο να είναι το φαγητό σας.”

Ο Ιπποκράτης έδινε ακόμη ρίγανη για να θεραπεύσει τις λοιμώξεις του δέρματος από την ψωρίαση και το χρησιμοποίησε για να θεραπεύσει το στομάχι.

Η  ρίγανη ήταν συχνά βουτηγμένη σε ζεστό νερό για να δημιουργήσει τσάι.

Με την προσθήκη κάποιου μελιού, αυτή ήταν η θεραπεία των αρχαίων Ελλήνων για το βήχα, τα κρυολογήματα και το άσθμα.

Έγινε σε μια ουσία η οποία ήταν πολύ πιο ισχυρή από το τσάι, και χρησιμοποιείται ακόμη για να θεραπεύσει την αμυγδαλίτιδα.

Σήμερα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το έλαιο ρίγανης έχει αντιβιοτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ελληνική ρίγανη θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και καλύτερες από τις ποικιλίες ρίγανης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική ρίγανη έχει υψηλές συγκεντρώσεις καρβακρόλης και θυμόλης οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αυτές οι ουσίες μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν να μειωθεί η αρτηριακή πίεση!

Περιγραφή της ρίγανης

Η λέξη “ορίγανον” προέρχεται από το ελληνικό “όρος” και το “γκάνος” που σημαίνει λαμπερό, άρα, ορίγανον σημαίνει λαμπερό βουνό. Η ρίγανη είναι ιθαγενής της Ευρώπης και έχει εγκλιματιστεί στη Μέση Ανατολή. Είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό, που ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά εδάφη κοντά στη θάλασσα. Περίπου το 75% των ειδών της ρίγανης βρίσκονται στην ανατολική περιοχή της μεσογείου και ελάχιστα στη δυτική. Στην Ελλάδα φύεται στα πιο άνυδρα και ανεμοδαρμένα βουνά και νησιά της χώρας μας, από την Κρήτη στην Πελλοπόνησο μέχρι τη Μακεδονία, καθώς και στα περισσότερα νησιά μας.

Έχει ύψος 20-80 εκ. και φύλλα αντίθετα, μήκους 1-4 εκ. Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με pH 6-9 και μπορεί να αναπτυχθεί, όταν καλλιεργείται, ακόμα και σε πολύ φτωχά, ξηρά και πετρώδη εδάφη. Τα άνθη της έχουν χρώμα άσπρο-μώβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο, ανάλογα με την περιοχή.

Αν βγάλουμε προσεκτικά, από το έδαφος, μικρά φυτά ρίγανης με ριζίδια το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε σε γλάστρες αρχικά και αργότερα στο χώμα. Η φύτευση πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο έως το τέλος της άνοιξης. Τα νέα φυτά θα είναι ιδιαίτερα εύρωστα, κυρίως το δεύτερο χρόνο της καλλιέργειάς τους.

Η ρίγανη είναι σκληρό και ανθεκτικό φυτό και δεν χρειάζεται πολύ νερό. Την συναντάμε, σε άγρια μορφή, κυρίως σε ηλιόλουστα και πετρώδη εδάφη σε όλη τη Μεσόγειο. Στην αγορά τη βρίσκουμε αποξηραμένη σε διάφορες μορφές (ματσάκια ή μαδημένη μέσα σε γυάλινα ή πλαστικά βαζάκια ή σακουλάκια).

Τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη της μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια αν αποθηκευτούν σε βάζα που κλείνουν ερμητικά και μακριά από το φως. Δροσερά φύλλα ρίγανης αποθηκεύονται και στην κατάψυξη.

Συστατικά

Η ρίγανη είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Περιέχει πτητικά έλαια, στερόλες και φλαβονοειδή. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, Α, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο,ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο και σίδηρο καθώς και σε β-καροτίνη. Περιέχει, επίσης, λουτείνη, ζεαξανθίνη , κρυπτοξανθίνη, πινένιο, λιμονένιο, οκιμένιο, καρυοφυλλένιο και ουρσολικό και ροσμαρινικό οξύ. Η ξερή ρίγανη περιέχει 3 έως 5% αιθέριο έλαιο σε μερικές δε περιοχές μπορεί να φτάσει και να περάσει το 7% και αυτό συμβαίνει μόνο σε περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, στην Αμοργό, στο Γύθειο και στη Χερσόνησο του Άθου.

Ρίγανη: Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
-είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό
-συντελεί στη ρύθμιση του τυμπανισμού, διεγείροντας την έκκριση της χολής
-θεωρείται ασφαλές εμμηναγωγό
-για τους πόνους των μυών
-το λάδι της είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ακμής
-κατά των μολύνσεων
-κατά της αρθρίτιδας
-για την αντιμετώπιση του άσθματος
-κατά της δυσάρεστης αναπνοής
-για τα έλκη και τις πληγές της κατάκλισης
-για τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης
-για τους καλόγερους
-για τα εγκαύματα
-για μολύνσεις και έλκη του στόματος
-για τους πόνους των δοντιών
-κατά του βήχα, της γρίπης και του κρυολογήματος
-για τους χρόνιους ρευματισμούς
-μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη
-Οι βλαστοί της ρίγανης καταπραΰνουν μώλωπες και πρηξίματα, αν χρησιμοποιηθούν σαν κατάπλασμα
-για τη διάρροια
-για την πιτυρίδα και τη σμηγματόρροια
-για τους μύκητες νυχιών και δακτύλων
-για τις τροφικές δηλητηριάσεις
-για τις ψείρες της κεφαλής
-για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την εντερική ατονία
-βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση
-για κράμπες ποδιών
-για τους πονοκεφάλους
-για το πεπτικό έλκος
-για πνευμονικές παθήσεις
-για την ψωρίαση
-για διαταραχές του προστάτη
για τον κνησμό και τις ασθένειες από τσιμπούρια

Άλλες χρήσεις

– Η ρίγανη είναι ένα καλό συντηρητικό για κρεμώδη τρόφιμα, όπως μαγιονέζα και σάλτσες για σαλάτες.

– Μπορείτε να αρωματίσετε με ρίγανη ελαιόλαδα, τα οποία με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται περισσότερο, ξίδια αλλά και ελιές μαύρες.

– Η ρίγανη ταιριάζει πολύ με σοταρισμένα μανιτάρια και κρεμμύδια.

– Το λάδι της ρίγανης χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.

arxaia-ellinika.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ