Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει απίστευτα μέρη. Μέρη που ταξιδεύουν σε τόπους μακρινούς, μέρη που μαγεύουν με την απίστευτη γοητεία και ατμοσφαιρικότητά τους, μέρη που κερδίζουν τις εντυπώσεις του κοινού με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά τους, μέρη που αφήνουν με το στόμα ανοιχτό με τη γραφικότητα και αυθεντικότητά τους.
Υπάρχουν, ωστόσο, και μέρη που όσο γήινα και πραγματικά είναι, καταφέρνουν με έναν τρόπο μαγικό να δημιουργούν την εντύπωση στους επισκέπτες τους ότι προέρχονται από άλλο πλανήτη. Όπως και το φυσικό σκηνικό που συναντά κανείς στη Νίσυρο, και με την απόκοσμη ατμόσφαιρά του σε μεταφέρει σε άλλο πλανήτη στην κυριολεξία.
Ένα από τα πιο απόκοσμα και ταυτόχρονα εντυπωσιακά σημεία της Νισύρου, αλλά και όλης της Ελλάδας, το περίφημο ηφαίστειο του νησιού, το οποίο μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και την Σαντορίνη συγκαταλέγονται στα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας.
Το τοπίο άκρως επιβλητικό, δημιουργεί δέος στον επισκέπτη που θα βρεθεί εδώ, καθώς η εικόνα που αντικρίζει πατώντας πάνω στα ηφαιστειογενή πετρώματα μόνο εξωπραγματική φαντάζει.
Δύο ήταν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, οι οποίες δημιούργησαν την σημερινή καλντέρα- σημείο αναφοράς για το μικρό νησί του Αιγαίου. Το ηφαίστειο λέγεται ότι εξερράγη το 1422, ενώ η πιο πρόσφατη έκρηξή του σημειώθηκε το 1888.
Ο μεγαλύτερος κρατήρας του ηφαιστείου ονόματι «Πολυβώτης» έχει διάμετρο 260 μ. και βάθος 30 μ., ενώ στην περιοχή συναντώνται ακόμη πέντε νεότεροι κρατήρες, ο μεγαλύτερος των οποίων, γνωστός και ως «Στέφανος», έχει διάμετρο 30 μ. και βάθος, επίσης, 30 μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηφαίστειο περιβάλλεται από καλντέρα μήκους 2.400 μ. και πλάτους 950 μ.
Τα διάφορα πετρώματα από τα οποία αποτελείται το ηφαίστειο είναι οι βασάλτες, δακίτης, ρυόλιθοι και ανδεσίτες, με ορισμένα από αυτά να έχουν χρησιμοποιηθεί και για την δημιουργία κτισμάτων όπως το Παλαιόκαστρο και το Καμπαναριό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, λίγο έξω από τα Νικιά.
Πηγή: newsbeast