Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Κόσοβο: Έχουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό όραμα στις σχέσεις μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επεσήμανε την αναγκαιότητα μάχης κατά του FETÖ για την ασφάλεια και την ευημερία του Κοσσυφοπεδίου στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Ντόνικα Γκερβάλα – Σβαρτς.

Μετά τη συνάντηση με  την Γκερβάλα – Σβαρτς, ο Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του στο Κοσσυφοπέδιο.

 «Συζητήσαμε επίσης την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με την αξιότιμο ομόλογό μου. Συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να γίνουν κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ. Δυστυχώς, η παρουσία της οργάνωσης FETÖ στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να μας ανησυχεί.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η FETÖ αποτελεί επίσης απειλή για το Κοσσυφοπέδιο. Για την ασφάλεια και την ευημερία του Κοσσυφοπεδίου, είναι απαραίτητο να πολεμήσουμε αποφασιστικά κατά της FETÖ . Ταυτόχρονα, η φιλία και η αδελφοσύνη μας το απαιτούν», είπε.

«Οι Κοσοβάροι είναι αδέλφια μας»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι πολιτικές σχέσεις Τουρκίας-Κοσόβου βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, αλλά και τα θέματα ασφάλειας πρέπει να τεθούν σε θεσμικό πλαίσιο. Ο Φιντάν είπε χαρακτηριστικά:

Οι Κοσοβάροι δεν είναι μόνο φίλοι μας, αλλά και αδέρφια μας. Θέλουμε να αντικατοπτρίσουμε τους ακλόνητους δεσμούς μεταξύ μας στις διμερείς μας σχέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος μας είναι να φέρουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό όραμα στις σχέσεις μας. Βλέπουμε την ασφάλεια, την πολιτική και την οικονομία ως τους τρεις πυλώνες της συνεργασίας μας. Ο πολιτικός μας διάλογος βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο. Εκμεταλλευόμενοι αυτό, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα ασφάλειας με μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση και να τα τοποθετήσουμε σε ένα θεσμικό πλαίσιο.

Η συνεργασία στην Ασφάλεια


Η υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας για την Ασφάλεια μεταξύ της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου θα είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, θα ενισχύσουμε και την οικονομική μας συνεργασία.

Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον όγκο των συναλλαγών μας στο 1 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα. Οι επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στο Κοσσυφοπέδιο έχουν φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες μας παρέχουν απασχόληση σε περίπου 10 χιλιάδες αδελφούς του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί δεν αρκούν ποτέ για τον Πρόεδρό μας.
Θέλει να επενδύσουμε περισσότερο, ειδικά στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, στον τομέα της απασχόλησης και των επενδύσεων. Οι εταιρείες μας θέλουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους εδώ. Υπάρχουν επίσης ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μας εδώ. «Μετέφερα τις προσδοκίες μας για αυτά τα θέματα στην Υπουργό».

«Η KFOR είναι πολύ σημαντική στην περιφέρεια»

Ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη ΝΑΤΟ-Κοσόβου KFOR είναι σημαντικής σημασίας για την εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή και τόνισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις στα Βαλκάνια. Μιλήσαμε για το τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερότητα στην περιοχή.

Ως Τουρκία, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να σταθεί στα πόδια της η ανεξάρτητη και κυρίαρχη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. Υποστηρίζουμε το Κοσσυφοπέδιο από την αρχή για να φτάσει στη θέση που του αξίζει στη διεθνή σκηνή.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί πάντα. Η διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Κοσσυφοπέδιο είναι επίσης μεγάλης σημασίας για την εδραίωση μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Η δύναμη ΝΑΤΟ-Κοσόβου KFOR, την οποία διοικούν τώρα οι Τούρκοι, έχει έναν εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή.

Είναι θέμα υπερηφάνειας για εμάς να βλέπουμε τον Διοικητή μας της KFOR να συνεχίζει με επιτυχία το καθήκον του.

 Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι ο Διοικητής μας της KFOR εκτιμάται από όλα τα τμήματα της κοινωνίας». είπε.

Τα προβλήματα με τη Σερβία

Ο Φιντάν δήλωσε ότι τα προβλήματα μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και είπε, «Καθώς τα θέματα ασφάλειας βελτιώνονται, ανοίγεται περισσότερος χώρος για διάλογο και διπλωματία. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες για την επίτευξη ομαλοποίησης μεταξύ των δύο χωρών. Η διαδικασία διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου είναι εξαιρετικά σημαντική από αυτή την άποψη.

Θα ήθελα να εκφράσω εδώ ότι εάν υπάρξει αίτημα από τα μέρη, εμείς, ως Τουρκία, δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη ως προς αυτό.

 Όπως γνωρίζετε, ως Τουρκία, παρέχουμε επίσης υποστήριξη στη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε θέματα εκπαίδευσης και αμυντικής βιομηχανίας.

«Η συνεργασία μας για τη στρατιωτική και την αμυντική βιομηχανία θα συνεχιστεί δυναμικά την επόμενη περίοδο».

Demirören Haber Ajansı (DHA)

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ