Εκπαιδευτικοί και γονείς, αντιδρούν στις μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και καταργήσεις σχολικών μονάδων που αποφάσισε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Συγνωνεύονται εκατοντάδες τμήματα, δημιουργώντας, έτσι, ασφυκτικές συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου.
Στην Α’ Αθήνας γίνονται 30 συγχωνεύσεις τμημάτων, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται τμήματα με 24 και 25 παιδιά που ανάμεσά τους υπάρχουν από τρεις έως και έξι γνωματεύσεις για αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ.!
Στην Ανατολική Αττική αρνούνται κατατμήσεις ή γίνονται συμπτύξεις σε πάνω από 8 σχολεία. Αντίστοιχα στη Β’ Αθήνας οι αρνήσεις κατάτμησης τμημάτων παρά τον αυξημένο αριθμό γνωματεύσεων αφορά τουλάχιστον 37 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Ανδρέας Καργόπουλος, γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, τόνισε στο Mega ότι τουλάχιστον 1.000 τμήματα έχουν κλείσει στη χώρα. «Έκλεισαν ολιγομελές τμήμα πέντε μαθητών στο ΕΠΑΛ Ζακύνθου, στον τουριστικό κλάδο. Οι μαθητές σταματάνε το σχολείο, αλλάζουν ειδικότητα ή πάνε στην Αμαλιάδα να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί, έχουν όλοι τα ίδια μορφωτικά δικαιώματα», είπε ο Ανδρέας Καργόπουλος.
Για τη διακοπή λειτουργίας του ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, στο οποίο φοιτούσαν 40 μαθητές, ο ίδιος υπογράμμισε: «Θέλουν να κάνουν έξωση στα παιδιά, να τα διώξουν και να τα διαμοιράσουν σε σχολεία που δεν μπορούν να πάνε παιδιά με αμαξίδια». «Δεν έχουν ασανσέρ, ούτε ράμπες. Το σώσαμε για 6 μήνες το σχολείο και φέτος θέλουν να το ξανακλείσουν. Στην ουσία απαγορεύουν στα παιδιά αυτά να πάνε σχολείο», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής), μαζί με την ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας), θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιών, εκατοντάδες τμήματα συγχωνεύονται ή και καταργούνται, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και μη συμπεριλαμβάνοντας μαθητές/τριες που έχουν παραπεμφθεί στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με τεράστιες συνέπειες τόσο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών όσο και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
«Καταργούνται τμήματα ακόμα και κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια και ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, παρότι ήδη συμπληρώνουν διψήφιο αριθμό μαθητών/τριών και αναμένονται και οι εγγραφές των μετεξεταστέων και ταυτόχρονα δίνονται προφορικές οδηγίες για αντιπαιδαγωγικές μετακινήσεις μαθητών/τριών σε άλλα σχολεία», καταγγέλλουν οι ομοσπονδίες.
Όπως τονίζουν, «πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που σε συνδυασμό με τις ακατάλληλες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές, τους/τις εκπαιδευτικούς που κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές σε διάφορες περιοχές της χώρας, τους πενιχρούς μισθούς των 776 ευρώ των νεοδιόριστων, τις συνεχείς διώξεις, την αύξηση της γραφειοκρατίας και την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών αποσυνθέτουν το δημόσιο σχολείο σε βάρος των παιδιών μας».
Πρώτη δύναμη στους δασκάλους και καθηγητές ΝΔ. 41 στους γονείς κλπ
Τώρα κλαις γιατί κλαις….