Γερμανια: Δεν ειναι καλά τα νεα για την οικονομία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οικονομία της Γερμανίας είναι πιθανό να παραμείνει στάσιμη φέτος, ανέφερε την Πέμπτη το ινστιτούτο Ifo της χώρας, εγκαταλείποντας την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 0,4%.

«Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει και παραπαίει, ενώ άλλες χώρες βιώνουν ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών του Ifo Timo Wollmershaeuser. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, προκαλώντας φόβους για νέα ύφεση. Η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης. Ερωτηθείς αν αναμένει ύφεση, ο Wollmershaeuser είπε ότι αποφεύγει σκόπιμα να χρησιμοποιεί τον όρο. Είπε ότι η οικονομία της Γερμανίας θα σημειώσει το πολύ ανάπτυξη 0,5%, πράγμα που σημαίνει μέση ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση κάπου μεταξύ 0,1% και 0,2%. Μάλιστα αναφερόμενος στις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας ο οικονομολόγος δήλωσε πως προτιμά τον όρο «κρίση»

Στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του, το Ifo ανέφερε ότι αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το επόμενο έτος, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1,5%, και κατά 1,5% το 2026. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 6,0% το 2024 από 5,7% το 2023. Στη συνέχεια θα μειωθεί στο 5,8% το επόμενο έτος και θα φθάσει στο 5,3% το 2026, δήλωσε το Ifo. Ο Wollmershaeuser δήλωσε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει διαρθρωτική κρίση. «Γίνονται πολύ λίγες επενδύσεις, ιδίως στη μεταποίηση, και η παραγωγικότητα παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια», είπε.

Η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η ψηφιοποίηση, η δημογραφική αλλαγή, η πανδημία, το σοκ των ενεργειακών τιμών και ο μεταβαλλόμενος ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία ασκούν πίεση στα καθιερωμένα επιχειρηματικά μοντέλα και αναγκάζουν τις εταιρείες να προσαρμόσουν τις παραγωγικές τους δομές, δήλωσε ο Wollmershaeuser.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ