Δυσαρέσκεια Βουλγάρων: «Στα Σκόπια λένε ότι είναι αδέλφια με τους Σέρβους»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα Σκόπια και το Βελιγράδι διατηρούν πολύ στενές σχέσεις και με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με επικεφαλής το VMRO-DPMNE θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, γιατί πρόκειται για δύο φιλικούς, δύο αδελφικούς λαούς που πρέπει να έχουν τις καλύτερες σχέσεις και την καλύτερη συνεργασία».

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στα Σκοπια και δεξί χέρι του Χριστιάν Μίτσκοσκι – Αλεξάντερ Νικολόσκι, γράφει το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BGNES.

Χθες Τετάρτη επισκέφθηκε το Βελιγράδι κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον επικεφαλής των Σέρβων στα Σκοπια, Ιβάν Στοΐλκοβιτς. Μέλος της αντιπροσωπείας είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Τίμτσο Μουτσούνσκι .

«Μιλήσαμε για πολιτική και οικονομική συνεργασία, φυσικά για θέρμανση των πολιτικών σχέσεων και βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας, αύξηση του εμπορίου, των εμπορικών συναλλαγών, ανοίγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας τόσο στα Σκοπια όσο και στη Σερβία για εταιρείες που εργάζονται και στα Σκόπια και στη Σερβία» είπε ο Νικολόσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Προτεραιότητα στη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου- Σκοπίων- Θεσσαλονίκης

Στις συναντήσεις συζητήθηκε η βελτίωση των υποδομών, κυρίως του Διαδρόμου 10 και η κατασκευή του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας. Γραμμή Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου.

«Γνωρίζετε ότι μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης VMRO-DPMNE και της προσωπικής μου ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργού Μεταφορών είναι η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Σκοπίων-Θεσσαλονίκης, η οποία θα πρέπει να προστεθεί στις υψηλές ταχύτητες. Σιδηροδρομική γραμμή που ήδη υπάρχει από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, καθώς και στη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Βελιγράδι-Βουδαπέστη-Βιέννη.

Ελπίζω ότι η Σερβία θα κατασκευάσει τη γραμμή Βελιγράδι-Νις-Σκόπια το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα πρέπει να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις γιατί θα ανοίξουν δύο μεγάλα λιμάνια που έλκουν φυσικά προς τα Σκοπια, δηλαδή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα», εξήγησε ο Νικολόφσκι και πρόσθεσε: «κανονίζουμε επίσκεψη αντιπροσωπείας της Κυβέρνησης της Σερβίας στα Σκόπια, και σύντομα αναμένουμε τη δημιουργία συνεργασίας για τη διεξαγωγή κοινών συναντήσεων των κυβερνήσεων των δύο χωρών».

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες «περαιτέρω ανάπτυξης φιλικών σχέσεων βασισμένων στην κοινή ιστορία και στενούς πολιτιστικούς δεσμούς».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κοινοβουλευτική συνεργασία. Στο κοινοβούλιο των Σκοπίων ιδρύθηκε ομάδα φιλίας με τη Σερβία.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και Στοΐλκοβιτς συζήτησαν το πρωτόκολλο που υπογράφηκε στα Σκόπια, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία ελεύθερης αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των «Ανοιχτών Βαλκανίων».

Μπρνάμπιτς και Στοΐλκοβιτς συζήτησαν το πρωτόκολλο που υπογράφηκε στα Σκόπια, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία ελεύθερης αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των «Ανοιχτών Βαλκανίων».

“Οι ισχυροί και σταθεροί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών αντιπροσωπεύουν μια σταθερή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα”, δήλωσε ο Στοΐλκοβιτς.

Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ