Μυρτάλη – Το πραγματικό όνομα της μητέρας του Μέγα Αλέξανδρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες και κατακτητές της Ιστορίας. Ωστόσο, δεν θα είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου χωρίς τη μητέρα του, Ολυμπιάδα.

Η Ολυμπιάδα, που αρχικά ονομαζόταν Μυρτάλη, ήταν κόρη του βασιλιά Νεοπτόλεμου Α΄ της Ηπείρου. Ο αδερφός της, Αλέξανδρος Α΄, θα κυβερνούσε επίσης μεταξύ των ετών 350-331 π.Χ.

Η οικογένειά της ισχυριζόταν ότι κατάγονταν από τον μυθολογικό Έλληνα βασιλιά Αιακό. Επίσης, υποστήριζαν ότι κατάγονταν από τον Αχιλλέα, τον Έλληνα ήρωα του Τρωικού Πολέμου.

Roman medallion with Olympias

Η μοίρα μιας Μυρτάλης

Το 360 μ.Χ, ο πατέρας της πέθανε και στον θρόνο ανέβηκε ο θείος της, ο Αρύββας. Ο Αρύββας έκανε μια συμμαχία με τον βασιλιά της Μακεδονίας, Φίλιππο. Ως αποτέλεσμα της νέας συμμαχίας, ο Αρύββας πάντρεψε τη Μυρτάλη με τον Φίλιππο το 357 π.Χ.

Αυτό το ιστορικό στοιχείο χρησιμοποιήθηκε και στην σειρά «Γη της Ελιάς». Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, μαθαίνουμε πω ο πατέρας της Μυρτάλης πεθαίνει και ο «θρόνος» καταλαμβάνεται από συγγενείς που δεν έχουν κατ’ ανάγκη καλές προθέσεις απέναντι στην κόρη του εκλιπόντος.

Πίσω στην αρχαιότητα, Μυρτάλη μετονομάστηκε από τον σύζυγό της σε Ολυμπιάδα.

Έναν χρόνο μετά τον γάμο τους, γεννήθηκε το πρώτο παιδί του ζευγαριού, ο μελλοντικός Μέγας Αλέξανδρος και δυο χρόνια μετά η Ολυμπιάδα γέννησε ξανά, αυτή τη φορά μια κόρη, την Κλεοπάτρα.

Η Ολυμπιάδα ήταν γνωστή για την αφοσίωσή της στη λατρεία του θεού Διονύσου. Κατά την Ελληνική μυθολογία, ο Διόνυσος ήταν γιος του Δία και της Σεμέλης και είχε μια λατρεία αφιερωμένη σ’ αυτόν.

Η Ολυμπιάδα, που ήταν μακροχρόνιο μέλος της λατρείας του Διονύσου, μπορεί να εισήγαγε την πρακτική του χειρισμού των φιδιών στη λατρεία αυτού του θεού.

Η Ολυμπιάδα έκανε σκοπό της ζωής της να εξασφαλίσει ότι ο Αλέξανδρος θα γίνει ο βασιλιάς. Ήταν μια αφοσιωμένη μητέρα και δεν έπαυε να υπενθυμίζει στον μικρό γιο της ότι καταγόταν από τον Αχιλλέα, το οποίο θα είχε ισχυρό αντίκτυπο στον Αλέξανδρο.

Ήταν επίσης αποφασισμένη να προσφέρει στον γιο της μια εξαιρετική εκπαίδευση. Για δασκάλους του έφερε τον Λεωνίδα της Ηπείρου και τον περίφημο Αριστοτέλη.

Ο χωρισμός και η δολοφονία του Φίλιππου

Τα προβλήματα άρχισαν όταν ο Φίλιππος χώρισε την Ολυμπιάδα για να παντρευτεί τη νεαρή Κλεοπάτρα-Ευρυδίκη. Καθώς ο Αλέξανδρος ήταν Μακεδόνας μόνο κατά το ήμισυ, πολλοί επιθυμούσαν να παντρευτεί μια Μακεδόνισσα ο Φίλιππος και ν’ αποκτήσει «καθαρόαιμους» κληρονόμους.

Μάλιστα, ο Φίλιππος άρχισε να ισχυρίζεται ότι ο Αλέξανδρος δεν ήταν καν γιος του. Η Ολυμπιάδα κινδύνευε να πάψει να αποτελεί σύνδεσμος μεταξύ Μακεδονίας-Ηπείρου.

Γι’ αυτό η κόρη της, Κλεοπάτρα, παντρεύτηκε τον αδελφό της Ολυμπιάδας, Αλέξανδρο – τον επόμενο βασιλιά της Ηπείρου.

Η Ολυμπιάδα και ο Αλέξανδρος θα επέστρεφαν στην Ήπειρο αφού ο Αλέξανδρος είχε αποφασίσει να πολεμήσει τον πατέρα του μετά από μια λεκτική επίθεση στο γάμο του τελευταίου. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Ολυμπιάδα σκόπευε να πείσει τον αδελφό της να κηρύξει πόλεμο στη Μακεδονία για εκδίκηση Ωστόσο, ο Φίλιππος συμφώνησε με το γιο του και επέτρεψε τόσο στον Αλέξανδρο όσο και στη μητέρα του να επιστρέψουν στη Μακεδονία.

Το 336 π.Χ., ο Φίλιππος δολοφονήθηκε. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό το διέταξε η Ολυμπιάδα, επειδή σκότωσε την Κλεοπάτρα-Ευρυδίκη και τα παιδιά της όταν ο Αλέξανδρος ανέβηκε στον θρόνο.

Κατά μάνα…

Η Ολυμπιάδα (η πρώην…Μυρτάλη δηλαδή!) έχει περιγραφθεί από τους ιστορικούς ως «αλαζονική, μελαγχολική και έντονη». Είναι αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό άτομο στη ζωή του Αλεξάνδρου και η δύναμη πίσω από την άνοδό του στο θρόνο.

Ο καθηγητής Donald Wasson από το Lincoln College δήλωσε: «Από αυτήν, κληρονόμησε όχι μόνο την αγάπη του για μάθηση, αλλά και τη φλογερή του φύση, τη δύναμή του χαρακτήρα και-όπως το έθεσε ένας ιστορικός-τη δίψα του για αίμα».

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ