Θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης έγινε το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Guardian δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ένα εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα.
«Η Ελλάδα μετά τους αλλεπάλληλους καύσωνες και την έλλειψη βροχοπτώσεων περνά μία κλιματική κρίση», γράφει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Μόρνο ο οποίος έχει στερέψει με αποτέλεσμα να αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από 50 χρόνια τα σπίτια του βυθισμένου χωριού Κάλλιο.
Στον Guardian μίλησαν και κάτοικοι του κοντινού χωριού.
«Πρόκειται για μια εφιαλτική κατάσταση. Όσο περισσότερο πέφτει η στάθμη του νερού, τόσο περισσότερα κτίρια που είχαν βυθιστεί τεπανεμφανίζονται. Αν δεν βρέξει αυτό το χειμώνα, το πρόβλημα θα γίνει πολύ χειρότερο» ανέφερε ο Απόστολος Γεροδήμος, επικεφαλής της κοινότητας που αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι του όταν κατασκευάστηκε το φράγμα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχo του χωριού, Κώστα Κουτσούμπα η στάθμη του νερού έχει πέσει 40 μέτρα φέτος και εξακολουθεί να πέφτει. «Έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο από το 1993. Η κατάσταση θα είναι πιο οξυμένη ακόμη και από τότε, αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν», τόνισε.
Το ρεπορτάζ του Guardian:
Ο Guardian έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τους καλοκαιρινούς μήνες που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη νερού.
«Σε ολόκληρη τη μεσογειακή χώρα η έλλειψη νερού έχει γίνει μείζον ζήτημα. Τα δημοφιλή νησιά, πολλά από τα οποία βασίζονται σε πηγάδια και μονάδες αφαλάτωσης, πλήττονται ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι πρωτοφανείς αφίξεις τουριστών ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στους πόρους.
Στις αρχές Ιουλίου, η εταιρεία κοινής ωφέλειας νερού, ΕΥΔΑΠ, εκτιμούσε ότι τα επίπεδα νερού στον ταμιευτήρα του Μόρνου ήταν μειωμένα κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η Πολιτεία καλούν τους πολίτες της Αθήνας να μην σπαταλούν το νερό», καταλήγει το ρεπορτάζ.