Τριανταφυλλιά, ένα από τα πιο διαδεδομένα και αναγνωρίσιμα καλλωπιστικά φυτά με φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκετοί από εμάς, θυμόμαστε την εκατοντάφυλλη τριανταφυλλιά από τις αυλές των γιαγιάδων μας που μοσχοβολούσε το υπέροχο άρωμα της και την έχουμε συνδέσει με όμορφες οικογενειακές στιγμές.

Οι τριανταφυλλιές ζουν πολλά χρόνια και ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο ανθοφόρο θάμνο με εντυπωσιακά λουλούδια, γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα και αιχμηρά αγκάθια πάνω στους βλαστούς.

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη τριανταφυλλιάς με λουλούδια σε υπέροχα χρώματα, εντυπωσιακά σχήματα και πολλά μεγέθη για να επιλέξουμε. Τα τριαντάφυλλα αποτελούν εξαιρετική επιλογή φυτού με πανέμορφα λουλούδια για βάζο, καθώς και για να φτιάξουμε μοναδικές ανθοδέσμες.

Η τριανταφυλλιά έχει τη φήμη του φυτού που χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Ωστόσο, ακολουθώντας μερικές βασικές οδηγίες για τη σωστή φύτευση και τη φροντίδα της το αποτέλεσμα θα μας εντυπωσιάσει.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε αναλυτικά σε όσα πρέπει να γνωρίζουμε τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς, ώστε να απολαμβάνουμε υγιείς τριανταφυλλιές με υπέροχα αρωματικά τριαντάφυλλα για πολλά χρόνια.

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς;

Οι τριανταφυλλιές, ανάλογα με την ανάπτυξη που παρουσιάζουν, διακρίνονται σε: νάνες ποικιλίες με χαμηλό ύψος, ποικιλίες εδαφοκάλυψης που απλώνουν στο έδαφος, ποικιλίες θαμνώδεις, ποικιλίες αναρριχώμενες που αναπτύσσονται κατακόρυφα και τριανταφυλλιές δενδρώδεις που διαμορφώνονται σε σχήμα δέντρου.

Από κει και πέρα, είναι θέμα προτιμήσεων. Επιλέγουμε ποικιλίες και είδη τριανταφυλλιάς ανάλογα με τα χρώματα που μας αρέσουν και την ένταση του αρώματος των λουλουδιών.

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι να επιλέξουμε τα κατάλληλα είδη τριανταφυλλιάς, ανάλογα τη διαμόρφωση του κήπου και του μπαλκονιού μας, καθώς και τον διαθέσιμο χώρο που έχουμε.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε τριανταφυλλιές για να κόβουμε λουλούδια για το βάζο, επιλέγουμε ειδικές θαμνώδεις ποικιλίες, με μεγάλο βλαστό λουλουδιού που είναι ιδανικές για κομμένα άνθη.

Αν φυτεύουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμάμε τριανταφυλλιές νάνες ή τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης που έχουν πιο χαμηλή και πλευρική ανάπτυξη. Κι αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι, επιλέγουμε ποικιλίες τριανταφυλλιάς με λιγότερα και μικρότερα αγκάθια.

Για να δημιουργήσουμε ένα ψηλό φράχτη γύρω από τον κήπο μας και την αυλή μας ή μια εντυπωσιακή είσοδο μπροστά από το σπίτι μας, προτιμάμε να φυτεύουμε αναρριχώμενες ή δενδρώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς που έχουν μεγαλύτερο ύψος και πιο επιβλητική όψη.

2. Πότε φυτεύονται οι τριανταφυλλιές;

Μπορούμε να φυτέψουμε τριανταφυλλιές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για φυτά που προμηθευόμαστε σε γλάστρα, τα οποία διαθέτουν μπάλα χώματος που συγκρατεί τις ρίζες, φυτεύουμε την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Τα γυμνόριζα φυτά τριανταφυλλιάς φυτεύονται την περίοδο του χειμώνα για να ριζώσουν και να μας δώσουν φύλλα και ανθοφορία μέσα στην άνοιξη.

3. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς;

Είναι σημαντικό να γίνεται κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, καθώς με αυτόν τον τρόπο το φυτό έχει καλύτερη ανάπτυξη και μας δίνει πλουσιότερη ανθοφορία.

Πριν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, σκάβουμε καλά και ψιλοχωματίζουμε το έδαφος σε βάθος 30–40 εκατοστών και αφαιρούμε τυχόν μικρές πέτρες. Ανοίγουμε λάκκο φύτευσης διαμέτρου τουλάχιστον 20-30 εκατοστών, αρκετά μεγαλύτερο από τη μπάλα χώματος της γλάστρας του φυτού μας όταν το πήραμε από το φυτώριο.

Μέσα στον λάκκο φύτευσης, ενσωματώνουμε καλά χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε τη θέση φύτευσης της τριανταφυλλιάς με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Με αυτό τον τρόπο, βελτιώνουμε το χώμα για καλύτερη ριζοβολία και ανάπτυξη του φυτού.

Για να φυτέψουμε τις τριανταφυλλιές σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας φυτόχωμα, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και περλίτη. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση στα φυτά της τριανταφυλλιάς τοποθετώντας μία λεπτή στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει.

4. Τι σημεία επιλέγουμε για να φυτέψουμε τριανταφυλλιές;

Η τριανταφυλλιά αγαπάει τον ήλιο και αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις. Φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές σε σημεία που τις βλέπει ο ήλιος για να έχουν πλούσια ανάπτυξη και να μας δώσουν περισσότερα λουλούδια. Ακόμα και σε ημισκιερή θέση, η τριανταφυλλιά μπορεί να επιβιώσει χαριζοντάς μας αρκετά λουλούδια.

Μπορούμε να φυτέψουμε τριανταφυλλιές στο έδαφος και να φτιάξουμε ένα όμορφο ροδόκηπο, καθώς επίσης μπορούμε να τις διατηρήσουμε σε γλάστρες στην αυλή, στο μπαλκόνι και στη βεράντα μας.

Τριανταφυλλιές στον κήπο: Για να δημιουργήσουμε πυκνές συστάδες μέσα στον κήπο μας, φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές ανά 50 εκατοστά μεταξύ τους, και αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των συστάδων. Για να φτιάξουμε φράχτη με τριανταφυλλιές, οι αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου ανά ένα μέτρο. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές κοντά σε δέντρα ή άλλα ψηλά φυτά που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους.
Τριανταφυλλιές σε γλάστρα: Η τριανταφυλλιά ανήκει στα φυτά που αντέχουν στο κρύο. Ωστόσο, για φυτά τριανταφυλλιάς που διατηρούμε σε γλάστρα, φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε θέσεις προφυλαγμένες από τους έντονους βοριάδες και την παγωνιά. Προτιμάμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για να αναπτυχθούν καλύτερα τα φυτά μας. Επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα. Για νάνες ή θαμνώδεις ποικιλίες, χρησιμοποιούμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους περίπου 20-30 εκατοστών και μεγαλύτερες γλάστρες περίπου 30-40 εκατοστών για δενδρώδεις και αναρριχώμενες τριανταφυλλιές.
5. Πόσο συχνά θέλουν πότισμα οι τριανταφυλλιές;

Η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να διατηρείται υγιής με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

Ιδανικός τρόπος για να ποτίζουμε είναι ένα σύστημα ποτίσματος με σταγόνες που μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας νερού.

Ενδεικτικά, την περίοδο της άνοιξης και τη φθινοπώρου, ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα τις τριανταφυλλιές, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού 2 φορές την εβδομάδα. Αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ποτίζουμε πιο συχνά, καθώς το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα.

Αν ποτίζουμε τις τριανταφυλλιές με το λάστιχο, θέλει αρκετή προσοχή. Φροντίζουμε κατά το πότισμα να μην πετάγεται νερό στα φύλλα και να μην βρέχεται το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στις τριανταφυλλιές;

Η τριανταφυλλιά είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται να προσθέτουμε λίπασμα σε διάφορες εποχές του χρόνου για να απολαμβάνουμε πολλά τριαντάφυλλα με μεγάλη διάρκεια.

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς ξεκινά στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, μετά το κλάδεμα. Χρησιμοποιούμε πλήρες κοκκώδες ή υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Οι δενδρώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές χρειάζονται λίπανση δυο φορές το χρόνο, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές του καλοκαιριού. Οι νάνες και θαμνώδεις τριανταφυλλιές απαιτούν τακτική λίπανση κάθε μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Λόγω των τακτικών ποτισμάτων και των λιπάνσεων αναπτύσσονται πολλά ανεπιθύμητα χόρτα γύρω από τις ρίζες των τριανταφυλλιών, τα γνωστά ζιζάνια, και πραγματοποιούμε τακτικά σκαλίσματα για να τα απομακρύνουμε γύρω από το φυτό. Κατά το σκάλισμα, μπορεί να γίνεται συνδυαστικά και ο εμπλουτισμός του χώματος με κομπόστ και λίπασμα.

7. Πότε και πώς κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές;

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική φροντίδα για την ανάπτυξη του φυλλώματος και την εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας. Αν δεν κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές μας, γεμίζουν με αδύναμους βλαστούς και μειώνεται ο αριθμός και το μέγεθος των λουλουδιών τους.

Κλαδεύουμε λοιπόν τις τριανταφυλλιές μας κάθε χρόνο, συνήθως από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η εποχή του κλαδέματος μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα την περιοχή, το υψόμετρο και την ποικιλία της τριανταφυλλιάς που έχουμε. Επιλέγουμε για το κλάδεμα μέρες ηλιόλουστες που δεν είναι βροχερές.

Με το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς αφαιρούμε ξεραμένα, άρρωστα και εξασθενημένα κλαδιά για να ενισχύσουμε την καινούρια βλάστηση και να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό. Επίσης, αφαιρούμε ξερά και υπερώριμα άνθη για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη νέας ανθοφορίας της τριανταφυλλιάς.

Ανάλογα την ποικιλία της τριανταφυλλιάς κλαδεύουμε τους υγιείς βλαστούς της με διαφορετικό τρόπο για να διατηρήσουμε το σχήμα του φυτού και να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία. Αναλυτικές συμβουλές και οδηγίες για το ιδιαίτερο κλάδεμα της κάθε ποικιλίας τριανταφυλλιάς, υπάρχουν στο σχετικό άρθρο και στο βίντεο που έχουμε φτιάξει για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς.

8. Ποια έντομα προσβάλλουν την τριανταφυλλιά;

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη της τριανταφυλλιάς, είναι η μελίγκρα που δημιουργεί μελιτώματα, ο αλευρώδης, τα κοκκοειδή, οι βρωμούσες, ορισμένα σκαθάρια που τρώνε τα τριαντάφυλλα, καθώς και διάφορες κάμπιες που δημιουργούν τρύπες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς.

Επίσης, η τριανταφυλλιά μπορεί να προσβληθεί από τον τετράνυχο, το μικροσκοπικό αραχνάκι που ευνοείται στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, και ξεραίνει τα φύλλα της τριανταφυλλιάς σαν να έχει περάσει φλόγιστρο.

Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα της τριανταφυλλιάς, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με βιολογικά εντομοκτόνα όπως η φυσική πυρεθρίνη και ο θερινός πολτός που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Παράλληλα η εφαρμογή με σκόνισμα ή ψεκασμό με βάκιλο Θουριγγίας λειτουργεί αποτελεσματικά για τις κάμπιες, ενώ η προσθήκη θειαφιού στο φύλλωμα βοηθά την καταπολέμηση του τετράνυχου.

Εναλλακτικά, για την προληπτική αντιμετώπιση των εντόμων, μπορούμε χρησιμοποιούμε διάφορα αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με πράσινο σαπούνι και άλλα σπιτικά υλικά, όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο άρθρο με οικολογικούς τρόπους για προστασία των φυτών.

9. Ποιες ασθένειες προσβάλλουν την τριανταφυλλιά;

Η τριανταφυλλιά προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα και στα μπουμπούκια, τη σκωρίαση της τριανταφυλλιάς που δημιουργεί κίτρινες και πορτοκαλί κηλίδες στα φύλλα, καθώς και τη μελανή κηλίδωση που ευθύνεται για τη δημιουργία μαύρων κηλίδων στο φύλλωμα.

Η έντονη προσβολή από ασθένειες παρατηρείται όταν οι τριανταφυλλιές μας βρίσκονται πυκνοφυτεμένες σε φράχτη και έχουν κακό αερισμό. Επίσης, συναντάται πιο συχνά σε τριανταφυλλιές που φυτεύτηκαν σε σκιερές θέσεις ή μέσα σε γκαζόν και διαβρέχεται το φύλλωμα τους κατά το πότισμα.

Για να αντιμετωπίσουμε τις μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά με οικολογικό τρόπο, σκονίζουμε τα φυτά με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με υδατοδιαλυτό σκεύασμα χαλκού και θειαφιού.

Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε 2 λίτρα νερό.

10. Γιατί κιτρινίζουν και ξεραίνονται τα φύλλα της τριανταφυλλιάς

Το κιτρίνισμα στα φύλλα της τριανταφυλλιάς μπορεί να συμβεί λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή αν την έχουμε αφήσει απότιστη για αρκετό καιρό.

Επιπλέον, τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μπορεί να κιτρινίσουν όταν υπάρχει έλλειψη από θρεπτικά στοιχεία όπως το άζωτο και ο σίδηρος, όταν το φυτό χρειάζεται λίπασμα.

Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μπορεί να εμφανίσουν κάποια κιτρινίσματα και να πέφτουν ή να ξεραίνονται όταν υπάρχει προσβολή από μυκητολογική ασθένεια. Επίσης, ξηράνσεις και καρουλιάσματα των φύλλων μπορούν να παρατηρηθούν την περίοδο του καλοκαιριού λόγω προσβολής από τετράνυχο.

11. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς;

Αρκετές φορές, έχουμε θαυμάσει μία ξεχωριστή ποικιλία τριανταφυλλιάς σε κάποιο φιλικό σπίτι και θέλουμε να έχουμε μία ολόιδια για να φυτέψουμε στον κήπο μας. Επειδή συχνά δεν είναι εύκολο να βρούμε ακριβώς την ίδια ποικιλία τριανταφυλλιάς, μία πρακτική λύση είναι να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά ακολουθώντας οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό τους.

Μέσα στην άνοιξη, κόβουμε τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 20-25 εκατοστών από καλοσχηματισμένους βλαστούς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του μοσχεύματος και σκονίζουμε με ορμόνη ριζοβολίας στην τομή της βάσης, καθώς συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

Στη συνέχεια, φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα φυτωρίου το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε βάθος 10-15 εκατοστών, ώστε το μισό τμήμα του βλαστού με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα. Τοποθετούμε το γλαστράκι με το μόσχευμα σε φωτεινό και δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει.

Μετά από 5-6 εβδομάδες το νέο φυτό τριανταφυλλιάς θα έχει ριζώσει και θα μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε στην οριστική θέση στον κήπο.

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις τριανταφυλλιές

Ίσως έχουμε ακούσει για τα μαύρα τριαντάφυλλα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ποικιλίες τριανταφυλλιάς με λουλούδια σε σκούρο κόκκινο ή καστανό χρώμα. Μπορούμε, ωστόσο, να κάνουμε πιο βαθύ σκούρο το χρώμα των τριαντάφυλλων στο βάζο μας, βάζοντας μέσα στο νερό λίγο μαύρο μελάνι.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ