Δημοτικό Συμβούλιο Aρχαίας Ολυμπίας: Kοινή γραμμή για διεξαγωγή των εκλογών της ΔΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα την κατάρτιση ενός κοινά αποδεκτού ψηφίσματος – Δείτε τι αναφέρει

Στην απόφαση για κατάρτιση ενός κοινά αποδεκτού ψηφίσματος σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών της ΔΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία προχώρησαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατεπείγουσα συνεδρίαση, την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024.

Με τη σύμπνοια και τη συμπόρευση όλων ολοκληρώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο είχε ως βασικό θέμα τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί εκλογής νέου προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η αντιπολίτευση συμφώνησαν στην καταρχήν πρόταση και διεκδίκηση από τον Δήμο της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΔΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στην αρχική πρόταση Καπράλου να γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα και μάλιστα στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και πώς αυτή η απόφαση άλλαξε, αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, βασιζόμενη σε ισχυρισμούς ότι η Ηλεία δεν διαθέτει κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία εκατοντάδων προσώπων που θα έρθουν για τον σκοπό αυτό στον Νομό μας.

ARISTEIDHS PANAGIOTOPOULOS2 scaled e1714771945761

«Η σύνοδος της Δ.Ο.Ε., με κύριο θέμα την εκλογή νέου προέδρου της, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στην Μεσσηνία και μάλιστα η τελετή έναρξης στο Αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης (με μετακίνηση των αθανάτων μάλιστα) και όχι στο Στάδιο των Αρχαίων Ολυμπιονικών, όπου για 1200 περίπου χρόνια δοξάστηκαν Ολυμπιονίκες, όπως ο Κόροιβος, ο Διαγόρας, ο Μίλωνας, ο Αρραχίων και χιλιάδες άλλοι. Στο στάδιο, όπου πριν από 2800 χρόνια, ο Ελληνικός Πολιτισμός μετέτρεψε την αθλητική  ιδέα σε πανανθρώπινη αξία και γέννησε τους ολυμπιακούς αγώνες», ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Η ευγενής άμιλλα, η ομορφιά της νίκης αλλά και η τιμή στον ηττημένο συνθέτουν το μοναδικό πεδίο της κλασσικής αρετής. Είναι  ο λόγος που ο Κουμπερντέν επέλεξε να αναβιώσει τους ολυμπιακούς αγώνες και όχι κάποιο άλλο αθλητικό γεγονός. Είναι ο Χώρος όπου τελείται η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας και διαχέεται το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Κανένας άλλος χώρος σε παγκόσμιο επίπεδο δεν συγκεντρώνει όλες αυτές τις αξίες και τα ιδανικά. Η απόφαση εκλογής του προέδρου της Δ.Ο.Ε. στη Μεσσηνία, αφενός μεν απαξιώνει την Ολυμπία, αφετέρου δε αποδυναμώνει το ολυμπιακό κίνημα και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από πολέμους, μετακινήσεις πληθυσμών και την κλιματική αλλαγή».

Ο Δήμαρχος κάλεσε, παράλληλα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να ακολουθήσουν μια ενωτική στάση, αποφασίζοντας τη σύνταξη κοινού ψηφίσματος και πρόσθεσε: «πρέπει να κινητοποιήσουμε την Ελληνική Πολιτεία, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τους Πανελλήνιους Πολιτιστικούς Φορείς (Εθνικό θέατρο κλπ.) για την αλλαγή της απόφασης εκλογής του νέου προέδρου της Δ.Ο.Ε. και την πλήρη αποκατάσταση της υλικής και θεσμικής υποδομής της Αρχαίας Ολυμπίας».

ipopsifioi georgiopoulos 2 e1725276385742

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, χαρακτήρισε άστοχη την αρχική ανακοίνωση του κ. Καπράλου για διεξαγωγή των εκλογών στην Αρχαία Ολυμπία, γεγονός για το οποίο δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση με την ΔΟΕ ή λήψη απόφασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προηγούμενο διάστημα, είχε επισκεφτεί την Αρχαία Ολυμπία επιτελείο της ΔΟΕ, με σκοπό να εξετάσει την ευρύτερη περιοχή για τη δυνατότητα ή μη διεξαγωγής των εκλογών εδώ και είχε αποφανθεί πως δεν διαθέτει τη δυνατότητα φιλοξενίας αυτού του πλήθους κόσμου. Επισήμανε, βέβαια, ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, αλλά η ανησυχία και η αντίδραση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα έχει ήδη στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Τέλος, συμφώνησε στην κατάρτιση ενός κοινού ψηφίσματος, το οποίο θα κάνει ξεκάθαρη τη θέση του Δήμου και θα προτείνει τη διεξαγωγή των εκλογών στην Αρχαία Ολυμπία.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της περιοχής. Η Αρχαία Ολυμπία έχει σημαίνοντα ιστορικό και πολιτιστικό ρόλο, τον οποίο η πολιτεία οφείλει επιτέλους να αναγνωρίσει και να ανάγει την ανάπτυξη και προβολή της σε εθνικό ζήτημα.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικές με την Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και την εκλογή νέου προέδρου του ολυμπιακού κινήματος, αντλώντας δυνάμεις από την μακραίωνη ιστορία και παράδοση του τόπου και λαμβάνοντας υπόψη: το επίπεδο των εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ του Δήμου και των Ολυμπιακών Θεσμών, επικροτεί καταρχήν και επαινεί τη σκέψη και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Συνόδου στην Ελλάδα. Ωστόσο, κρίνει ότι η επιλογή της Μεσσηνίας ως Τόπος συνάντησης των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής απαξιώνει τις ίδιες τις αξίες και τα ιδανικά που καλούνται να υπηρετήσουν, αναιρώντας σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο τους ως κορυφαίο όργανο του Ολυμπιακού κινήματος και, για το λόγο αυτό,

 (ΟΜΟΦΩΝΑ)  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Καλεί την Ελληνική και Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή:

Να  πραγματοποιήσει τη Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και την εκλογή του Νέου Προέδρου της Δ.Ο.Ε. στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και στον Χώρο όπου φυλάσσεται η καρδιά του Πιέρ Ντε Κουμπερντέν.

Να πραγματοποιήσει την Τελετή Έναρξης της Συνόδου στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας όπου για 1200 χρόνια διεξάγονταν οι ολυμπιακοί αγώνες.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 2800 χρόνων από την πρώτη διεξαγωγή ολυμπιακών αγώνων να οργανώσει την τέλεση ολυμπιακών αγωνισμάτων εντός του αρχαίου σταδίου. Να προσδιορίσει όλες οι απαραίτητες καταστατικές και θεσμικές προϋποθέσεις, ώστε η εκλογή του Προέδρου της Δ.Ο.Ε. να πραγματοποιείται μονίμως στην Αρχαία Ολυμπία με το κύρος των συμβολισμών και αξιών του Χώρου.

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την Ελληνική Πολιτεία να θωρακίσει θεσμικά και υλικά την Ολυμπία (μέσα από το πρόγραμμα Ανασυγκρότηση της Ηλείας με Επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία) ούτως ώστε η Ολυμπία να διαδραματίσει επιτέλους σύγχρονο και ενεργό ρόλο στο ολυμπιακό κίνημα.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας καλεί:

Τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Την Ελληνική Πολιτεία.

Την Ολυμπιακή Οικογένεια της Χώρας.

Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τους Πολίτες και Φορείς της Ηλείας.

Σε συνεργασία ώστε να συνδράμουν με το κύρος και την μαχητικότητά τους στο πλαίσιο  των αρμοδιοτήτων τους.

iliaenimerosi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ