Φωτό: Η υπουργός Δικαιοσύνης Ταμάρ Τκεσελασβίλι, δήλωσε ότι 233 ΜΚΟ υπέβαλαν αίτηση στο δημόσιο μητρώο
Τιφλίδα.
Συνολικά 233 μη κυβερνητικές οργανώσεις- ΜΚΟ, υπέβαλαν αίτηση στο δημόσιο μητρώο για εγγραφή τους σε αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από τον “ρωσικό νόμο”- περί χρηματοδότησης ΜΚΟ από το εξωτερικό- από την έναρξή του στις 2 Αυγούστου, γράφει η τοπική Business Media.
Σύμφωνα με την πρώτη αναπληρώτρια υπουργό Δικαιοσύνης, Ταμάρ Τκεσελασβίλι, 233 μη κυβερνητικές οργανώσεις υπέβαλαν αίτηση στο δημόσιο μητρώο για εγγραφή. Αυτό δήλωσε κατά την ομιλία της στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπου εξετάζεται η αγωγή κατά του «ρωσικού νόμου».
Η ίδια δήλωσε ότι στη χώρα υπάρχουν περίπου 30.000 μη κυβερνητικές οργανώσεις, αν και υπάρχουν και κρατικές ενώσεις και ομοσπονδίες που δεν έχουν υποχρέωση εγγραφής.
Σύμφωνα με την Ταμάρ Τκεσελασβίλι, το δημόσιο μητρώο είναι έτοιμο να βοηθήσει τους οργανισμούς με διαβουλεύσεις για θέματα που σχετίζονται με την επιβολή του νόμου.
Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο , όσοι επιθυμούν να εγγραφούν έχουν υποβάλει αίτηση. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, 233 οργανισμοί έχουν κάνει αίτηση στο Εθνικό Δημόσιο Μητρώο για λόγους εγγραφής. Υπάρχει ακόμη προθεσμία.
Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις και κάποιες παρεξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις, το Δημόσιο Μητρώο είναι πολύ έτοιμο και πρόθυμο να βοηθήσει. Είναι καθήκον μας ως εκτελεστικής κυβέρνησης να παροτρύνουμε τους πολίτες να υπακούουν στο νόμο. Από την πλευρά μας, ας βοηθήσουμε στην εύρυθμη εφαρμογή για να μην υπάρξουν πρόστιμα», είπε η Ταμάρ Τκεσελασβίλι.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεκίνησε τη συζήτηση για τη συνταγματικότητα του «ρωσικού νόμου», γνωστού ως «ξένων πρακτόρων», στις 29 Αυγούστου. Τέσσερις αγωγές έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο με αίτημα την κατάργηση του νόμου:
- της Προέδρου Σαλώμης Ζουραμπιχβίλι
- 122 ενάγουσες μη κυβερνητικές οργανώσεις.
- 38 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
- δύο ΜΜΕ: «Studio Monitor» και «Δίκτυο Κέντρων Πληροφόρησης» («Mountain News», «Reg Info», «Georgian News»).
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ