Οι χαμηλοί μισθοί, η φτώχεια και η έλλειψη προοπτικών εργασίας είναι οι κύριες αιτίες που φεύγουν οι Αλβανοί από τη χώρα.
Στην ετήσια έκθεσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) αναφέρει ότι σχεδόν το 40% του ενεργού πληθυσμού της Αλβανίας βρίσκεται στο εξωτερικό. Η διαρροή εγκεφάλων, λέει ο οργανισμός, έχει βλάψει τη βιομηχανία και την οικονομία της χώρας.
Ο μισθός είναι ο κύριος παράγοντας για την αποχώρηση του εργατικού δυναμικού από την Αλβανία. Σχεδόν το 40% του ενεργού εργατικού δυναμικού της Αλβανίας εργάζεται στο εξωτερικό, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για το 2024, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Η έλλειψη προοπτικών για καλή και αμειβόμενη απασχόληση είναι βασικοί παράγοντες που ωθούν τους πολίτες προς τη μετανάστευση, συνεχίζει η έκθεση, η οποία επισημαίνει την Αλβανία και τη Μολδαβία ως τις δύο χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη μετανάστευση εργαζομένων.
«Χώρες όπως η Αλβανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι από τις πιο σκληρές πληγές. Περίπου το 40 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της Αλβανίας, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι εργάζεται στο εξωτερικό. Τα υψηλά ποσοστά φτώχειας, οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ της Αλβανίας και άλλων χωρών της περιοχής, η σημαντική διαφθορά και η πελατειακές σχέσεις, μεταξύ άλλων παραγόντων, συμβάλλουν στις αποφάσεις των ανθρώπων να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει η έκθεση.
Η μετανάστευση επαγγελματιών, αλλά όχι μόνο, σύμφωνα με τον οργανισμό, έχει επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο που στερείται εργαζομένων, καθώς και ασκεί πίεση στην οικονομία της χώρας.
Εστιάζοντας σε χώρες που έχουν γίνει «καταφύγιο» για τους αποστάτες, η έκθεση αναφέρει την περίπτωση της Αγγλίας, λέγοντας ότι χιλιάδες νεαροί Αλβανοί έχουν κάνει δύσκολα ταξίδια προσπαθώντας να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πολλοί διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μάγχη σε μικρές βάρκες ή λέμβους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κύμα της μετανάστευσης έχει επηρεάσει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, χώρες που χρησιμοποιούνται συχνά ως διέλευση, όπου η Σερβία χαρακτηρίζεται ως το κύριο κέντρο διέλευσης, σε μια προσπάθεια να μεταβεί σε χώρες της Ε.Ε.
Shqiptarja
–
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ