Υποχρεωτικές αποσπάσεις αστυνομικών από τον Έβρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλές αντιδράσεις σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα προκαλούν οι αποφάσεις της Πολιτείας που «αδειάζουν» ουσιαστικά τον Έβρο από αστυνομικούς και συνοριοφύλακες, με μη εθελούσιες αποσπάσεις, υποχρεωτικές αποσπάσεις δηλαδή, προς αστυνομικά τμήματα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των τουριστικών νησιών.

«Είναι τελείως παράδοξο κυρίως αυτή την εποχή, είναι κάτι πρωτοφανές. Είμαι 32 χρόνια αστυνομικός δεν το έχω ξαναδεί. Τέτοιο ξεγύμνωμα που υφίσταται η επαρχία για να συγκεντρωθούν οι περισσότερο στην Αθήνα, μετά στη Θεσσαλονίκη και στα νησιά που έχουν αυξημένο τουρισμό», είπε στη Δέλτα Τηλεόραση της Θράκης, ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας Ηλίας Ακίδης.

«Τι έχει συμβεί; Κάθε εβδομάδα γινόμαστε αποδέκτες διαταγών από το Αρχηγείο προφανώς από εντολές του πολιτικού προϊσταμένου, του Υπουργού, να αποσπώνται άτομα είτε στην ΟΠΚΕ Αθηνών, είτε σε οποιοδήποτε νησί έχει κατά καιρούς ανάγκη. Και διερωτόμαστε εμείς εδώ: Δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες όλη τη χρονιά υφίστανται ανά την Ελλάδα; Τι ανάγκες είχε η Αττική;» σημείωσε ακόμα ο κ.Ακίδης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας, η Αττική απασχολεί το 50% του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά οι μισοί αστυνομικοί του δυναμικού αυτού, περίπου 10.000όπως είπε ο κ.Ακίδης, «βρίσκονται σε επίσημα, σε φυλάξεις και δεν ξέρω ‘γω τι άλλα αλλότρια καθήκοντα τα οποία δεν είναι καθαρά αστυνομικής φύσεως».

Για τις μη εθελούσιες αποσπάσεις, ο Ηλίας Ακίδης σχολίασε ότι «πηγαίνουν άτομα 50-55 χρονών που αφήνουν την οικογένειά τους και τα σπίτια τους, για να πάνε να αποσπαστούν είτε στην Αθήνα, κυρίως εκεί, αλλά και σε καθήκοντα τα οποία δεν τα γνωρίζουν καν …  Διατάσσονται με το έτσι θέλω να πάνε εκεί (σ.σ. ΟΠΚΕ)  … Αυτό το έκτακτο μας έχει εξοργίσει».

Μόνο από τον βόρειο Έβρο, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδαςσυγκεκριμένα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 110 αποσπασμένοι, όπως τόνισε ο κ.Ακίδης προσθέτοντας ότι «κάπου τόσοι είναι και από την Αλεξανδρούπολη».

Οι ερωτήσεις που απευθύνει ο Ηλίας Ακίδης στους ανευθυνο-υπεύθυνους, είναι εύλογες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας η οποία έχει μετατραπεί σε… Γη της Επαγγελίας για τους διακινητές μεταναστών, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα και παραβιάζουν συνεχώς τα ελληνικά σύνορα.

«Δεν υπάρχει εγκληματικότητα στον Έβρο; Το μεταναστευτικό εξαλείφθηκε εν μία νυκτί; Δηλαδή τόσα χρόνια αυτό που ακούμε για το μεταναστευτικό που ήταν το μείζον ζήτημα ξαφνικά εξαφανίστηκε; Δεν υπάρχουν καθημερινά καταδιώξεις στο εθνικό δίκτυο; Δεν υπάρχουν καθημερινά συλλήψεις λαθροδιακινητών; Δεν υπάρχουν χιλιάδες αποτροπές στην κοίτη του ποταμού; Δεν υπάρχει εγκληματικότητα; Τα ΑΤ αυτή τη στιγμή, βγάζουν ένα άτομο σε κάθε περιπολικό. Η Ασφάλεια το ίδιο».

Επιστολή αγανάκτησης στους αρμόδιους

Η Συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Ορεστιάδας είχε εκφράσει επίσης την έντονη διαμαρτυρία της για τη συνεχιζόμενη πρακτική να αποσπώνται αστυνομικοί από τον Έβρο προς ενίσχυση υπηρεσιών στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στα νησιά του Αιγαίου.

Έστειλε μάλιστα και επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αναφέρει τα εξής:

Η Ένωσή μας εκφράζει την αγανάκτησή της για την τακτική που εφαρμόζεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με τις αποσπάσεις των συνάδελφων οι οποίοι μετακινούνται παρά τη θέλησή τους προς ενίσχυση Υπηρεσιών της Αθήνας της Θεσσαλονίκης αλλά και των νησιών μας.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ:

Ποιές είναι οι έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες που επιβάλουν να γίνονται αυτές οι έκτακτες μετακινήσεις; Δεν μπορούσαν να προβλεφθούν οι ανάγκες από τους επιτελείς του Αρχηγείου; Στα νησιά μας δεν ξέραμε ότι θα έχουμε κίνηση, τώρα το μάθαμε; Από τα επίσημα επέστρεψε κανείς; Και αν ναι πήγε κάποιος σε μάχιμη Υπηρεσία ή τρύπωσε αλλού; Αυτοί που είναι κρυμμένοι σε διάφορες υπηρεσίες της Αττικής, όπου υπηρετεί το πενήντα τοις εκατό (50%) και πλέον της Αστυνομικής δύναμης θα τους βρει κάποιος ή θα συνεχίζουν για τα επόμενα χρόνια οι συνάδελφοι της επαρχίας να ενισχύουν τις υπηρεσίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης; Επίσης το δημοσιονομικό κόστος αυτών των αποσπάσεων έχει ελεγχθεί; Γιατί για τα νυχτερινά, τα πενθήμερα και το επικίνδυνο του επαγγέλματός μας η «απάντηση είναι πάντοτε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος»!

Υπάρχουν άραγε νόμοι που προασπίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των Αστυνομικών; Αν ναι γιατί δεν εφαρμόζονται ποτέ; Θα λογοδοτήσει ποτέ κάποιος; Το ρεπό και η εβδομαδιαία υπηρεσία είναι είδος προς εξαφάνιση και εν μέσω θέρους όπου όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη των διακοπών, ο Έλληνας Αστυνομικός δεν παίρνει ούτε ρεπό, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τη σωματική, ψυχική του υγεία, αλλά και για την οικογενειακή του γαλήνη.

Δυστυχώς με αυτήν την τακτική που εφαρμόζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα μετακινώντας Αστυνομικούς παρά την θέλησή τους, επιστρέφουμε στις μαύρες εποχές όπου «το φύλλο πορείας περίμενε τον Αστυνομικό στην είσοδο της Υπηρεσίας για να το παραλάβει για άλλες πολιτείες», έτσι «όποιος δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη» ή δεν ανήκει στους καλοθελητές της διοίκησης θα ταξιδεύει συνεχώς.

Η Ένωσή μας δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη, όμως ο τρόπος που διατάσσονται αυτές οι αποσπάσεις και με αυτήν την συχνότητα δείχνουν έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης ενώ στέλνοντας Αστυνομικούς παρά τη θέλησή τους σίγουρα στερούνται της μέγιστης αποτελεσματικότητας και φυσικά δημιουργείται εσωστρέφεια στο προσωπικό, καθώς η αμοιβή για την παρεχόμενη υπηρεσία είναι διαφορετική μεταξύ αστυνομικών που υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία.

Όλες αυτές οι μετακινήσεις, εκατόν δέκα (110) στον αριθμό, έχουν σαν αποτέλεσμα οι Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας να λειτουργούν είτε με ένα άτομο στο περιπολικό είτε και με κανένα πολλές φορές, έχοντας οδηγό επιφυλακής συναδέλφους από τις γραμματείες με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό τόσο για την ασφάλεια όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, συνδράμοντας παράλληλα στο έργο του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας, μεταγωγές ψυχασθενών (ψηφίστηκε ο νόμος αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε) και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, θα ενισχύσουμε με τριάντα (30) Αστυνομικούς την Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στις Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου η κατάσταση είναι επίσης τραγική καθώς η χώρα μας είναι πόλος έλξης τουριστών από τις γειτονικές χώρες ενώ στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης οι αριθμοί των αποτροπών και οι συλλήψεις διακινητών είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί στην διεύθυνσή μας.

Παρακαλούμε όπως ανακαλέσετε όλες τις αποσπάσεις Αστυνομικών που μετακινήθηκαν παρά τη θέλησή τους και να τους αντικαταστήσετε με Αστυνομικούς που επιθυμούν, δίνοντας παράλληλα κατευθύνσεις για την άμεση αναπλήρωση των κενών που δημιουργούνται, καθώς για την εύρυθμη λειτουργία κάθε υπηρεσίας απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός Αστυνομικών.

Οι κύριοι Βουλευτές του Νομού Έβρου στους οποίους κοινοποιείται, παρακαλούνται για την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ