Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απέκρυψε τουρκο-αμερικανική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε την ομιλία του στη Ναυτική Βάση Ακσάζ στην Μαρμαρίδα, στις 24 Αυγούστου, στην οποία υποσχέθηκε να ενισχύσει περαιτέρω το ναυτικό και τον στρατό της Τουρκίας, στο επιβλητικό σκηνικό του πρώτου αμφίβιου πολεμικού πλοίου της Τουρκίας, TCG Anadolu, γράφουν τα τουρκικά media.

Το Anadolu είχε μόλις επιστρέψει από τη στρατιωτική άσκηση που διεξήχθη με τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε αγκυροβολήσει στη βάη Ακσάζ.

Αποσιωπήθηκε η άσκηση με τους Αμερικανούς

Ενώ ο Ερντογάν τόνισε στην ομιλία του την προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας, η άσκηση, η οποία διεξήχθη με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μεταξύ 13-17 Αυγούστου, ασυνήθιστα δεν ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η αντανάκλασή του στα τουρκικά ΜΜΕ έγινε χάρη στην ανακοίνωση του αμερικανικού αμφίβιου πολεμικού πλοίου USS Wasp στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος- CHP, Γιανκί Μπαγτζιόγλου επέκρινε το γεγονός ότι αυτή η ανακοίνωση  δεν έγινε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , υποστηρίζοντας ότι αυτό δείχνει την ασυνέπεια της ενότητας λόγου και δράσης της κυβέρνησης όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Αυτή η εξέλιξη έχει διαφορετικό νόημα αν αξιολογηθεί με τα λόγια του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, του οποίου το καθήκον στην Τουρκία τελειώνει, στον αμερικανικό ιστότοπο Politico:

%CF%86%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%B15

 «Η Τουρκία είναι σημαντική στην ειρήνη, αλλά πιο σημαντική στην αναταραχή  και άλλες στρατιωτικοπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας».

Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο προσεκτική ματιά.

Τι άσκηση ήταν αυτή;

%CF%88%CE%B7%CF%80%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%84%CF%87%CE%B9%CE%BF%CF%8345

«Κριτική για την άσκηση από τον αντιπρόεδρο του CHP, Μπαγτζιόγλου: «Αυτό το περιστατικό είναι ανησυχητικό καθώς δείχνει μια εξωτερική πολιτική που δεν έχει ενότητα δράσης και λόγου», γράφει το τουρκικό δημοσίευμα

Γίνεται αντιληπτό ότι η άσκηση είναι μια αρμονική άσκηση από πλοίο σε πλοίο μεταξύ της Τουρκίας, που διαθέτει αμφίβιο επιθετικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο, και των ΗΠΑ, προκειμένου να αποτραπεί η επιθετικότητα και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

 Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση προσγείωσης και απογείωσης στο κατάστρωμα του Anadolu, του αεροσκάφους ειδικών επιχειρήσεων V-22 Osprey που μετέφερε το USS Wasp . Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το εάν και Τούρκοι πιλότοι έχουν λάβει εκπαίδευση προσγείωσης και απογείωσης ελικοπτέρων στο κατάστρωμα του Wasp.

Το Wasp βρίσκεται στη Μεσόγειο από τα τέλη Ιουνίου.

 Είναι ένα από τα δύο αμερικανικά αμφίβια επιθετικά πλοία που στάλθηκαν στην περιοχή κατά των επιθέσεων του Ιράν ή της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, ενώ η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, στην οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40 χιλιάδες Παλαιστίνιοι, συνεχίζεται.

Το άλλο, το USS Bataan, ελλιμενίστηκε στη ναυτική βάση της Σούδας στο ελληνικό νησί της Κρήτης τον Φεβρουάριο και πραγματοποίησε αναγνωρίσεις με περίπου 4.000 ειδικές δυνάμεις και πεζοναύτες.

Το Wasp βρισκόταν στο λιμάνι Λεμεσού της Κύπρου στις 8 Αυγούστου, λίγο πριν την άσκηση με το Anadolu, με το V-22 που μετέφερε, αεροσκάφη F-35 και A8 Harrier ικανά για κάθετη προσγείωση και απογείωση και περίπου 4000 στρατιώτες.

Όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι το αμερικανικό αποβατικό  Wasp πραγματοποίησε μια ξεχωριστή άσκηση με την ειδική ομάδα αεροπλανοφόρου USS Eisenhower και το βρετανικό αντιτορπιλικό εκτοξευτή πυραύλων HMS Duncan καθ’ οδόν προς εδώ.

Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε τη ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Breeze-Meltem», η οποία ξεκίνησε λίγο πριν από αυτήν στις 11 Ιουλίου στη Βάρνα, με φιλοξενία του βουλγαρικού ναυτικού.

Εκτός από τη Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τουρκία, που είναι παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας, έχουν ενταχθεί επίσης οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Στόχος της άσκησης είναι να διασφαλίσει συντονισμένη δράση εντός της συμμαχίας σε περίπτωση πολέμου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον υποβρύχιο πόλεμο.

%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%BF4567

Φωτό: Από τη μεσολάβηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών- «Νομίσατε ότι βγήκε η τεχνητή νοημοσύνη και τελείωσε η εποχή των κατασκόπων;»

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διαπιστωθεί ότι τέτοιες ασκήσεις εναρμόνισης διασυμμαχικών στρατιωτικών επιχειρήσεων συνδέονται όχι μόνο με την ένταση στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στην πραγματικότητα, αυτές τις μέρες που οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι τεταμένες στις περιοχές Ισραήλ-Παλαιστίνης και Συρίας-PKK, ο  Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα,  Φλέικ, επέστησε επίσης την προσοχή στη σημασία της ανθρώπινης ανταλλαγής με τη μεσολάβηση της τουρκικής MİT μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και Γερμανίας, όπως αναφέρθηκε στο Politico.

Επίσης, απέδωσε μακροπρόθεσμα οφέλη και ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ μιλούν με την Τουρκία για το Ιράν και τη Χαμάς.

 Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο πρέσβης έκανε αυτοκριτική για τις 15 Ιουλίου με την ευκαιρία αυτή. Είπε: Ο Πούτιν ενήργησε νωρίς, ο Ομπάμα άργησε και αυτό μας κόλλησε.

Υπάρχει ήχος αλλά δεν υπάρχει εικόνα

Αν και φαίνεται ως πρόθεση για άμβλυνση, τα λόγια του Πρέσβη με στόχο να κολακέψει αυτό το αυτί δεν είναι δεσμευτικά για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ που θα εκλεγεί στις 5 Νοεμβρίου.

 Ομοίως, παρά την υπογραφή συμφωνίας της Τουρκίας κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει πρόοδος σε νέα F-16 και άλλα στρατιωτικά υλικά που εξακολουθούν να κατέχουν οι ΗΠΑ (και άλλοι σύμμαχοι).

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, το αμερικανικό αποβατικό πλοίο USS Oakhill και η τουρκική φρεγάτα TCG Gökova συνόδευσαν την «άσκηση εναρμόνισης» μεταξύ Wasp και Anadolu στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόφαση της Άγκυρας να μην ανακοινώσει την άσκηση με τις ΗΠΑ μπορεί να είναι για να δείξει ότι είναι ικανοποιημένη με τις υποσχέσεις που έχει δώσει ενώ εκπληρώνει τις ελάχιστες απαιτήσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ – ειδικά χωρίς να κάνει συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τη Συρία, την Παλαιστίνη και την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Φυσικά, υπάρχει και μια εσωτερική πολιτική διάσταση του θέματος:

  •  Αφενός ασκεί καθημερινά κριτική στις ΗΠΑ -ακόμα και αν δικαιολογείται- και αφετέρου μπορεί να μην είχε σκοπό την κοινή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. να προκαλέσει την αντίδραση του κοινού· Μάλιστα, όταν το άκουσε, το μάζεψε.
  • Βλέποντας τη θέα, περιμένω άλλη μια ανακοίνωση επιτυχίας από τις Εξωτερικές Υποθέσεις, τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ή την MİT αυτές τις μέρες.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ