Τα… βραδινά Ρίχτερ αναστάτωσαν αρκετές περιοχές της Αττικής, παρά το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Ψαροπούλι στη Βόρεια Εύβοια, με τους σεισμολόγους να σπεύδουν, ως είθισται, να εκφράσουν την άποψή τους για το συμβάν.
«Ο σεισμός είναι συνήθης για τη δραστηριότητα της περιοχής. Έχει μία μέση σεισμικότητα η περιοχή», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πληροφορίες ακόμα αν έχουμε επιπτώσεις στη βόρεια Εύβοια, αλλά ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, μέχρι και την Αττική».
«Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», κατέληξε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του (και) ο Άκης Τσελέντης, καθώς υπογράμμισε ότι δεν βλέπει κάποιο μεγάλο ρήγμα στην περιοχή. Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ακολουθία μετασεισμών, εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους της δόνησης. «Είχε μικρό εστιακό βάθος γενικά, για αυτό θα έχουμε μια ακολουθία μετασεισμών. Αν δει κανείς τη σεισμικότητα της περιοχής τις τελευταίες επτά ημέρες θα δει ότι είχε μια πολύ μεγάλη ακολουθία μικροσεισμών», είπε αρχικά ο σεισμολόγος, μιλώντας στο Αction 24.
Μετά τη δόνηση των 4,5 Ρίχτερ ακολούθησαν μετασεισμοί, μεγέθους έως 2 Ρίχτερ μέχρι αυτήν την ώρα. «Μας έχει συνηθίσει η περιοχή με τέτοια γεγονότα. Το παρακολουθούμε βέβαια με το Γεωδυναμικό, έχουμε βάλει και πολλά όργανα εκεί από καιρό», πρόσθεσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και κατέληξε σημειώνοντας ότι «αν και είναι νωρίς ακόμα για έναν επιστήμονα να λέει κάτι τέτοιο, δεν βλέπω λόγο ανησυχίας. Το εντάσσω μάλλον στη συνήθη σεισμικότητα, γιατί δεν βλέπω κάποιο μεγάλο ρήγμα στην περιοχή».
Με τη σειρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος συνέστησε ψυχραιμία, μέσω μιας… λακωνικής ανάρτησής του στο Facebook. «Σεισμός μεγέθους 4,5 με επίκεντρο 4 χλμ από Βασιλικά Β. Ευβοίας. Αισθητός και στην Αττική. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε δεδομένου ότι θα συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία. Ψυχραιμία!» έγραψε ο καθηγητής σεισμολογίας και… μάς έστειλε ήσυχους για ύπνο.
Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δόνηση των 4,5 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 22:53 και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αττικής. Το επίκεντρό της ήταν 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας και το εστιακό βάθος της 15,4 χιλιόμετρα.