Παρέμβαση – καταπέλτης της Μαρίας Δεναξά κατά Γεωργιάδη για τις τιμές των φαρμάκων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε παρέμβαση της η Μαρια Δεναξα αναφερει:

Κύριε υπουργέ Αδωνι Γεωργιαδη ακόμα περιμένω την απάντηση σας. Κι επίσης πως θα καταπολεμήσετε τη φωτιά που (ξανα)παίρνουν οι τιμές σε απαραίτητα φάρμακα που επιπροσθέτως έχουν καταντήσει και δυσεύρετα;

Το Salospir των 100mg, που είναι απαραίτητο για πολλούς χαμηλοσυνταξιούχους πωλείται πλέον προς 2,08€, αντί για 1,15€ που κόστιζε μέχρι χθες!

Το Aloperidin των 10mg από 2,70€ πωλείται τώρα 12,35€! 👇

Από σήμερα Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2024, οι τιμές πολλών φθηνών και απαραίτητων Φαρμάκων εκτοξεύθηκαν προκλητικά, αλλά όχι αιφνίδια. Ήδη από τις 02/07/2024 είχε κατατεθεί σε δημόσια Διαβούλευση “Πρόταση Αναπροσαρμογής Τιμών Φαρμάκων”, εις την οποία συμπεριλαμβάνονταν 461 σκευάσματα με αιτούμενες αυξήσεις έως και 369%!

Όλα αυτά τα Φάρμακα ήσαν εξόχως δυσεύρετα ήδη από τον Ιούνιο, μιας και οι Προμηθευτές τους έχοντες Συμφέρον καθώς και Απόθεμα, τα διοχέτευαν με το Σταγονόμετρο στα Φαρμακεία , με αποτέλεσμα τη μέγιστη ταλαιπωρία των Ασθενών.

Επιπρόσθετα, αυξήθηκε η Τιμή και πλείστων άλλων Φαρμάκων, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική Πρόταση. Το πλέον κραυγαλέο Παράδειγμα είναι αυτονοήτως το Salospir 100mg, το οποίο πλέον πλέον πωλείται προς 2,08€, αντί για 1,15€ που κόστιζε μέχρι χθες!

Σύμφωνα με τον πλήρη Κατάλογο 796 Σκευασμάτων που δημοσίευσε ο ΕΟΦ, σε 445 Φάρμακα η εγκριθείσα αύξηση είναι από 0,01€ έως 0,99€, σε 152 από 1,00€ έως 1,99€, σε 90 από 2,00€ έως 2,99€, σε 50 από 3,00€ έως 3,99€ και τέλος σε 59 από 4,00€ έως 4,99€.

Επισήμως. η πιο ακραία αύξηση είναι της τάξης των 448% και αφορά Φάρμακο του οποίου η λιανική Τιμή σήμερα είναι 0,96€, ενώ βάσει της νέας προτεινόμενης λιανικής τιμής, πλέον κοστίζει 5,26€. Ωστόσο, αν και δεν σημοσιεύονται έχουν επέλθει ακόμα μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις τιμών.Το Aloperidin 10mg έχει ήδη λάβει μία μυθώδη αύξηση από 2,70€ σε 12,35€. Ατυχέστατα δε, το χειρότερο όλων είναι ότι έπεται και συνέχεια, μιας και θα ακολουθήσει Νέα “Πρόταση Αναπροσαρμογής Τιμών Φαρμάκων”, πιθανώς εντός του 2024 ή στην καλύτερη περίπτωση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των Κρατών της Ευρώπης, που λόγω της Νομοθεσίας Διατίμησης των Φαρμάκων (Ρητή Απαγόρευση Εκπτώσεων από τα Φαρμακεία στους Ασθενείς) έχουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Τούτο επεβλήθη προσχηματικά για την “Προστασία του Κοινωνικού Αγαθού του Φαρμάκου”, ωστόσο αποσκοπούσε ανέκαθεν ως “όπλο” στη Φαρέτρα του Κλάδου, προστατεύοντας τα “κεκτημένα” των Φαρμακοποιών.

Ακριβώς εξ αιτίας των χαμηλών αυτών τιμών, προκύπτει ένα τεράστιο Πρόβλημα με τις “παράλληλες Εξαγωγές”, λόγω του γιγάντιου Περιθώριού Κέρδους που προσφέρεται για τις Φαρμακαποθήκες. Μια Φαρμακαποθήκη που προμηθεύεται Φάρμακα από εισαγωγικές Εταιρείες, αντί να τα προωθήσει στην Ελληνική Αγορά, τα εξάγει αποκομίζοντας σημαντικά Κέρδη. Η Διαδικασία είναι απόλυτα νόμιμη, με την Προϋπόθεση ότι έχουν προηγουμένως καλυφθεί οι ανάγκες του Πληθυσμού της Χώρας. Όμως αυτό είναι αδύνατο να διαπιστωθεί στην Πράξη, λόγω Αδράνειας του υφιστάμενου Ελεγκτικού Μηχανισμού.

Με τη νέα υπουργική απόφαση Δ3(α) 6295/9-2-2024, θεσπίζονται τεχνικού και λεπτομερειακού χαρακτήρα διατάξεις σχετικά με τους κανόνες και τη διαδικασία τιμολόγησης των αποζημιούμενων και μη αποζημιούμενων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Με απλά λόγια, αυτό συνεπάγεται ότι όλο καί περισσότερα Φάρμακα θα σταματήσουν να συνταγογραφούνται, ενώ αρκετά θα συνεχίσουν να αποζημιώνονται μεν, με πολύ υψηλότερες Τιμές δε.

Μετά Λύπης μου διαπιστώνω ότι η Πρόσβαση στο Φάρμακο και στην Υγειονομική περίθαλψη εν γένει, γίνεται πλέον “ταξική” στην Ελλάδα, ακολουθώντας τα ίχνη της Δικαιοσύνης, της Εκπαίδευσης, αλλά και άλλων Κοινωνικών Αγαθών.

Λυπούμαι πολύ γι’ αυτό και αδυνατώ να νοιώσω αισιόδοξος για το μέλλον…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ