Η Ρωσία στοχεύει στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω του Αζερμπαϊτζάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) και η ρωσική εταιρεία πετρελαίου Gazprom συμφώνησαν να επεκτείνουν την πολύπλευρη στρατηγική εταιρική σχέση.

Έτσι, η Ρωσία προσπαθεί να συνεργαστεί με το Αζερμπαϊτζάν για να μην χάσει την αγορά της Ε.Ε.

Η Ρωσία  η οποία προσπαθεί να σπάσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο φυσικό της αέριο λόγω του πολέμου που διεξάγει για περισσότερα από δύο χρόνια, στράφηκε προς το Αζερμπαϊτζάν .

  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συναντήθηκαν στις 19 Αυγούστου 2024.
  •  Μετά την επίσκεψη του Πούτιν, τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να υπογραφεί ένα πρόγραμμα επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας μεγάλης κλίμακας μεταξύ της ρωσικής εταιρείας Gazprom  και της SOCAR.

Ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε: «Επιτεύχθηκε συμφωνία για την επέκταση της πολύπλευρης στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Το πρακτορείο ειδήσεων RBC με έδρα την Ουκρανία έγραψε στο άρθρο του στις 22 Αυγούστου 2024, «Η Ρωσία θέλει να συνεχίσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας: Γιατί το χρειάζονται αυτό ο Πούτιν και η Gazprom;»

Η είδηση ​​σημείωσε ότι το νέο έργο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας θα σημαίνει ότι το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δεν έχει αρκετό αέριο για να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), θα αγοράσει το αέριο που θα πωληθεί στην ΕΕ από τη Ρωσία.

 Σύμφωνα με τον Λεονίντ Ουνιγκόφσκι, Γενικό Διευθυντή της  “Naftogazbudinformatika” , της κορυφαίας ανεξάρτητης ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων του συγκροτήματος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας , μια πιο κερδοφόρα επιλογή για την Gazprom θα ήταν μια από τις εταιρείες του Αζερμπαϊτζάν να συνάψει συμφωνία αντιπροσωπείας για λογαριασμό της Gazprom.

«Συζητείται η επιλογή να ενεργεί η SOCAR για λογαριασμό της GAZPROM»

Ο Ουνιγκόφσκι δήλωσε,  «Φυσικά, οι Ρώσοι δεν θα εγκαταλείψουν το συμβόλαιό τους με τη SOCAR. «Πιστεύω ότι συζητείται επί του παρόντος η επιλογή της SOCAR να ενεργήσει για λογαριασμό της Gazprom και να εκπληρώσει τη συμφωνία αντιπροσωπείας», τόνισε.

«Η διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας είναι πιθανό μεσοπρόθεσμα να διακοπεί»

Ukrayna%CE%B3%CE%B1%CF%8256

Εάν η ΕΕ και η Ουκρανία αποδεχθούν την επιλογή προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει τη δυνατότητα επέκτασης της προμήθειας, ιδίως μέσω του TANAPτης Τουρκίας και των αγωγών φυσικού αερίου της Υπεραδριατικής .

«Επομένως, ο στόχος μπορεί να μην είναι η συνέχιση της διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας μεσοπρόθεσμα, αλλά η τρέχουσα εφαρμογή των συμβάσεων και η παράλληλη εργασία για την επέκταση αυτών των τριών οδών παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στο μέλλον»,  δήλωσε ο Ουνιγκόφσκι.

Επεσήμανε, επίσης,  ότι η Ρωσία πρότεινε να προσφέρει οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη ορισμένων έργων:

«Νομίζω ότι η Ρωσία, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, θεωρεί το Αζερμπαϊτζάν σε ένα ευρύτερο και πιο σημαντικό στρατηγικό πλαίσιο από τον απλό εφοδιασμό του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου με το λεγόμενο αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό ισχύει και για τη σχετικά νέα διαδρομή για την προμήθεια φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν μέσω των χωρικών υδάτων του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν».

Η τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ της ουκρανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz και της Gazprom υπεγράφη για πενταετή περίοδο στα τέλη του 2019. Παρά την απόπειρα εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία επέτρεπε στο ρωσικό αέριο να περάσει από το έδαφός της σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Ουγγαρία. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν θα ανανεώσουν τη σύμβαση, σύμφωνα με το τουρκο-ταταρικό δημοσίευμα- QHA.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ