Απεβίωσε σήμερα το απόγευμα ο πολυαγαπημένος μου φιλος, Χρήστος Γιανναράς. Ο πολυτιμότερος άνθρωπος που γνώρισα. Πάντα φοβόμουν την στιγμή που θα εφευγε και του το είχα πει.. Και να που έφτασε. .Έφυγε για πάντα.. Φεύγει μαζί του ένα κομμάτι της ζωής μου και της ψυχής μου.
Καλό ταξίδι στην αθανασία αγαπημένε… Δεν έχω λόγια…
Λίγες σκόρπιες σκέψεις από τον διαχειριστή της σελίδας: Είναι από εκείνες τις στιγμές, σπάνιες αλλά μοναδικές, που όταν ένα πρόσωπο που δεν ανήκε στον στενό σου κύκλο, φεύγει από τη ζωή, αισθάνεσαι πως ένας δικός σου έφυγε.
@avgerinosx Η λογική αρχίζει με τον έρωτα – Χρήστος Γιανναράς Ο άνθρωπος είναι λογικός επειδή είναι ύπαρξη ερωτική, ειδοποιός διαφορά του ανθρώπου είναι η ζωή ως σχέση, όχι ως ατομοκεντρική επιβίωση #αγαπη #αγαπη💖 #σχεσεις #ερωτας #γνωριμίες
Θα του χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη, καθότι υπήρξε ο προσωπικός μου εγκεφαλικός “χειρουργός”, σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο της ζωής μου. Αλλιώς, ο εμπνευστής, και πολλά περισσότερα από έναν απλό διανοητή:
Ένας αυθεντικός φιλόσοφος, που έκανε τη γνώση εμπειρία και τη σκέψη εργαλείο αυθυπέρβασης. Άνθρωποι σαν τον Χρήστο Γιανναρά δεν μπορούν να αφήσουν κενό, γιατί φρόντισαν να γεμίσουν τις ζωές χιλιάδων άλλων με το έργο τους. Θα μπορούσα να γράφω ώρες, προτιμώ να ξαναπιάσω τιμής ένεκεν τα βιβλία του, να επιστρέψω για μια ακόμη φορά στην κατάσταση που μέσα από τις λέξεις είχε τη δύναμη να σε φέρνει.
Καλή αντάμωση, δάσκαλε.
Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 89 χρονών, ο καθηγητής φιλοσοφίας και σπουδαίος διανοητής, Χρήστος Γιανναράς.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο γιος του Σπύρος, μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. «Απεβίωσε σήμερα το απόγευμα ο πολυαγαπημένος μου πατέρας, Χρήστος Γιανναράς», έγραψε χαρακτηριστικά.
Ήταν διδάκτωρ φιλοσοφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπήρξε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St. Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967.
Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία, και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Επίσης έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης, Λωζάννης και Κρήτης.
Έχει επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Το βιβλίο του Η ελευθερία του ήθους θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε «νεορθοδοξία» και έχει χαρακτηριστεί «ο Μάης του ’68 στην Ορθόδοξη θεολογία και ηθική». Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ο Χρήστος Γιανναράς υπήρξε υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Υποτροφιών «Alexander von Humboldt Stiftung». Είναι εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, καθώς επίσης και της Διεθνούς Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών (Academie International des Sciences Humaines) (Βρυξέλλες). Παρέμβαινε για πολλά χρόνια στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα μέσω τακτικής αρθρογραφίας σε εφημερίδες.
ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΤΟΥ ΠΙΟ ΕΚΛΕΚΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ…. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΛΛΗΣ
….ναι, η ανανδρεια και η σιωπη των καλων και τιμιων υπαρχοντων πιθανον να βαλει την τελικη ταφοπλακα………
Μονο απο καμμια αποτομη γεωπολιτικη ανατροπη μπορει να διαψευσθητε κ. Μπαλλη. Το παρον πληρωμα εχει φθασει σε σηψη κορεσμου και φοβαμαι οτι βασικος λογος της αναχωρησης του καθηγητη και φιλου ειναι η μελαγχολια……