FAZ για τη μαφία της Μυκόνου: Πίσω από τη βιτρίνα του Instagram, μία κατασκευαστική μαφία κάνει ό,τι θέλει στο νησί των ανέμων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναφέρεται στη Μύκονο και την «μαφία των κατασκευών στο πολυτελές νησί», μια μαφία και μια διαφθορά, που όπως χαρακτηριστικά γράφει ο δημοσιογράφος Μίκαελ Μάρτενς, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει αποτύχει να περιορίσει».

Ακόμα ένας διεθνής διασυρμός δηλαδή για τη χώρα μας υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ασχολείται σοβαρά και ευλαβικά μόνο με την επικοινωνιακή του εικόνα και όχι με τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών του.

Ένα από αυτά τα σοβαρά προβλήματα είναι και το οργανωμένο έγκλημα που «ανθίζει» στη Μύκονο, κάνοντας ό,τι θέλει, καταστρέφοντας το νησί και την εικόνα του.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Μάρτενς, «ο υπερτουρισμός είναι μόνο το αβλαβές μέρος του προβλήματος. Πίσω από το ινσταγκραμικό προσωπείο της Μυκόνου, μια κατασκευαστική μαφία πνίγει το προσοδοφόρο νησί στο μπετόν. Όλο και περισσότερα νέα ξενοδοχεία, βίλες και θέρετρα χτίζονται».

Και συνεχίζει το θέμα της FAZ, κάνοντας αναφορά τόσο στον άγριο ξυλοδαρμότου αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, όσο και στη δολοφονία του τοπογράφουΠαναγιώτη Στάθη, δύο περιπτώσεις συνδεδεμένες με τη μαφία της Μυκόνου:

«Πολλές από τις οικοδομικές δραστηριότητες προχωρούν χωρίς κατάλληλες άδειες. Και όποιος σταθεί εμπόδιο στην κατασκευαστική μαφία της Μυκόνου μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει σοβαρό, δυνητικά απειλητικό για τη ζωή του κινδύνου. Δείτε την περίπτωση του Μανώλη Ψαρρού:

Αρχαιολόγος που εργάζεται στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι τα κατασκευαστικά έργα συνοδεύονται από κατάλληλες αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιότητες κατά τη διάρκεια των εργασιών – κάτι που συμβαίνει συχνότερα στην Ελλάδα.

Το πλούσιο παρελθόν της Ελλάδας είναι μια ευλογία για την αρχαιολογία, αλλά μια ακριβή κατάρα για τις κατασκευαστικές εταιρείες. Σε πολλά μέρη της χώρας, μόλις μπει ένα φτυάρι στο έδαφος, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα.

[…]

Επιμένοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η πλούσια ιστορία του νησιού (και έτσι να προκληθούν δαπανηρές καθυστερήσεις), ο Μανώλης Ψαρρός στάθηκε εμπόδιο στην οικοδομική μαφία της Μυκόνου. Μια μέρα ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, παραλίγο να ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από επιτιθέμενους που τράπηκαν σε φυγή απαρατήρητοι.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, το επίκεντρο έπεσε στη Μύκονο, όπου μια οικοδομική φρενίτιδα έβαλε την αρχαιολογική υπηρεσία, στην οποία έχει ανατεθεί η προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, σε εμπόλεμη κατάσταση με τους κατασκευαστές.

Τον Ιούλιο, συνέβη ένα έγκλημα που έκανε την περίπτωση του χτυπημένου αρχαιολόγου να ωχριά σε σύγκριση: Ένας τοπογράφος που εργαζόταν στη Μύκονο για δεκαετίες πυροβολήθηκε στην Αθήνα μέρα μεσημέρι.

Το παρασκήνιο αυτού του συμβολαίου θανάτου δεν είναι πλήρως γνωστό, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: πολλά χρήματα διακυβεύονται στη Μύκονο.Εκατοντάδες ξενοδοχεία (ανάμεσά τους δεκάδες πεντάστερα) σε αυτό το νησί με μόλις περισσότερους από 10.000, κατοίκους το μαρτυρούν.

[…]

Πολλά λεφτά προέρχονται και από ακίνητα. Πουθενά στην Ελλάδα οι τιμές δεν είναι υψηλότερες από ότι στη Μύκονο. Ζητούνται & πληρώνονται 7.000€/m2και άνω. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί τιμές έως και 30.000€/m2 για κορυφαίες τοποθεσίες. Πολλές από αυτές τις βίλες, θέρετρα, ξενοδοχεία και κλαμπ χτίστηκαν στο… περιθώριο (ή πέρα ​​από) της νομιμότητας».

Η FAZ σημειώνει επίσης επικαλούμενη ελληνικό ρεπορτάζ (του Τάσου Τελογλου και της Ελίζας Τριανταφύλλου), ότι η συμμορία διεφθαρμένων εργολάβων πολιτικών μηχανικών και κρατικών αξιωματούχων αποτελούν τον πυρήνα της μαφίας της Μυκόνου.

Μια μαφία που χρησιμοποιεί έναν νόμο που της επιτρέπει να νομιμοποιεί με δόλιο τρόπο την παράνομη δραστηριότητά της.

Και εξηγεί:

«Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, κτήρια στην Ελλάδα που κτίστηκαν παράνομα πριν από τον Ιούλιο του 2011 μπορούν να νομιμοποιηθούν αναδρομικά με την καταβολή σχετικά μικρών προστίμων. Για κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1982, τα πρόστιμα είναι ακόμη χαμηλότερα. Έτσι, η μαφία στη Μύκονο προχρονολογεί συστηματικά παλαιότερα κτήρια στα αρχεία …  Μέρη όπου υποτίθεται ότι χτίστηκαν κτήρια πριν από το 2011, ήταν στην πραγματικότητα ακόμη ανεκμετάλλευτα χρόνια αργότερα».

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στην «ελληνική εφημερίδα ‘Καθημερινή’, η οποία είναι συνήθως αρκετά φιλική με το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα με τον οικονομικά και κοινωνικά φιλελεύθερο ηγέτη του, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», παραθέτοντας απόσπασμα άρθρου της στο οποίο τόνιζε τα προβλήματα στη Μύκονο:

«Οι υποσχέσεις που δόθηκαν για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης δόμησης στη Μύκονο (…) δεν πραγματοποιήθηκαν. (…) Παρά τις πολυάριθμες επιθεωρήσεις και ανακαλύψεις της αστυνομίας του νησιού, οι πολεοδομικές καταχρήσεις συνεχίζονται αμείωτες. Υπήρξαν ελάχιστες, έως καθόλου,περιπτώσεις τερματισμού παράνομων κατασκευών ή επιβολής σοβαρών προστίμων. (…) ορισμένοι ισχυροί τοπικοί πράκτορες (…), παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις κανόνων και νόμων, παραμένουν ανέγγιχτοι».

keimeno faz mykonos
Το άρθρο της FAZ και του Μίκαελ Μάρτενς / πηγή φωτογραφίας: https://x.com/Andric1961

Και καταλήγει η FAZ με ένα ιδιαιτέρως αιχμηρό σχόλιο:

«Άρα, η Μύκονος αποτελεί και δοκιμασία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.Και όσοι τουρίστες ενδιαφέρονται (οι περισσότεροι δεν θα το κάνουν) θα πρέπει να έχουν κατά νου: Η μαγευτική Μύκονος μπορεί να είναι ένα αιματηρό, ακόμη και θανατηφόρο μέρος, για όσους θέλουν να διατηρήσουν την ομορφιά της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ