Νίκος Τοπούζης
Σημαντικοί άνθρωποι αναλύουν σωστά τον Νεοθωμανισμό και στηλιτεύουν την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης.
Εκεί που (λίγο) διαφέρει η γνώμη μου είναι στην “Πλάνη της Τουρκίας”.
Τουρκία φίλοι μου δεν υπάρχει, δεν υπήρξε ποτέ. Η δημιουργία αυτού του κράτους ήταν η επινόηση της Οθωμανικής οικονομικής ελίτ για την διατήρηση όσο περισσότερων εδαφών και προνομίων από την καταρρέουσα αυτοκρατορία. Ένα “βυζαντινό τέχνασμα” που λειτούργησε άψογα.
Ταυτόχρονα με την κατάρρευση συγκέντρωσαν φίλιους προς τους Οθωμανούς πληθυσμούς γύρω από Ιερουσαλήμ, Χαλέπι, Μοσούλη, Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορούν μια μέρα να επανέλθουν ως “απελευθερωτές”.
Το μοντέλο γεωπολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα δεν έχει να κάνει με τις σύγχρονες μελέτες (offensive neorealism). Είναι ξεκάθαρα μια αρχαία, καλά δοκιμασμένη Υψηλή Στρατηγική που εκμεταλλεύεται κάθε μικρή υποχώρηση του αντιπάλου.
Άραβες, Ισραηλινοί, Δυτικοί έχουν κάνει σωστή ανάγνωση της κρίσιμης κατάστασης στην περιοχής μας.
Μοναδική παραφωνία, δυστυχώς, ξανά η Ελλάδα….
Η εκούσια αυτή στρατηγική απομόνωση θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε πόλεμο ή εθνικές ταπεινωτικές υποχωρήσεις.
Σημείωση exomatiakaivlepo
Θα θέλαμε να προσθέσουμε μερικά σημεία από το εξαιρετικό άρθρο “Τουρκικές ενέργειες στρατηγικού χαρακτήρα και βαθύτατων προεκτάσεων” του Παναγιώτη Ήφαιστου (καθηγητής Διεθνών Σχέσεων-Στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet)
“Η αποτρεπτική στρατηγική της Ελλάδας, κατά συνέπεια, απαιτείται να αποσκοπεί όχι μόνον στην αποτροπή μιας γενικευμένης σύρραξης αλλά και στην αποφυγή εκπλήρωσης μικρών ή μεσαίων πολιτικών στόχων της Τουρκίας τους οποίους οι ηγέτες της αντίπαλης χώρας επιδιώκουν να εκπληρώσουν με απειλές ή ενέργειες «χαμηλής έντασης».
Υπάρχει…”μια εδραιωμένη πλέον Τουρκική αντίληψη ότι η Ελλάδα κατευνάζει, ότι προσφέρεται για επίδειξη δυνάμεως και ότι διαμέσου επίδειξης ισχύος στα πεδία απειλών «χαμηλής» έντασης κυρίως στο Αιγαίο και στην Θράκη, η Άγκυρα εκπληρώνει μια σειρά βραχυχρόνιων, μεσοπρόθεσμων και μακροχρόνιων σκοπών.”