Διαφαίνεται η ευρύτερη στρατηγική της Ρωσίας να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία σε όλη την Αφρική, αλλάζοντας με τον τρόπο αυτόν την ισορροπία των δυνάμεων στη Μεσόγειο Θάλασσα και θέτοντας στρατηγική απειλή στα δυτικά συμφέροντα.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, «πρόκειται για μια ιστορία ενός στρατηγικού λάθους που διέπραξαν οι γαλλικές αρχές. Νομίζοντας ότι έκαναν το σωστό, τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στόχευε να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, άνοιξαν άθελά τους τις πόρτες της γαλλόφωνης Αφρικής στη ρωσική αρκούδα».
Επιπλέον, όπως σημειώνει η Le Monde αποκαλύφθηκε η πρόθεση της Ρωσίας να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στη Λιβύη, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη μάχη εξουσίας μεταξύ Δύσης και Μόσχας.
Από το 2017, η Ρωσία αυξάνει σταθερά την επιρροή της σε ολόκληρη την Αφρική, από το Σουδάν έως τον Νίγηρα και μέσω της Λιβύης, της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της Μαδαγασκάρης.
Αυτή η επέκταση καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας και τα μέσα ενημέρωσης, που εντάθηκαν από τις ανανεωμένες εντάσεις Ανατολής-Δύσης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παρά το θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του ιδρυτή του Ομίλου Βάγκνερ – της βασικής στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας στην Αφρική – η Μόσχα συνέχισε να διεκδικεί την επιρροή της, τώρα υπό τον άμεσο έλεγχο του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.
Η αυξανόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην Αφρική συνδέεται στενά με τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις.
Σε απάντηση, η Μόσχα αναζήτησε νέες πηγές εσόδων, ιδιαίτερα στον τομέα της εξόρυξης, επεκτείνοντας την εμβέλειά της στην περιοχή του Σαχέλ και πέρα από αυτήν.
Η μαύρη ήπειρος έχει επίσης γίνει βασικός στίβος για τη Ρωσία να συγκεντρώσει υποστήριξη στα Ηνωμένα Έθνη, με πολλές αφρικανικές χώρες είτε να απέχουν είτε να αντιτίθενται σε ψηφίσματα κατά της Ρωσίας.
Ωστόσο, η βιωσιμότητα της επιρροής της Ρωσίας στην Αφρική παραμένει αβέβαιη. Ενώ η Μόσχα κυριαρχεί επί του παρόντος στην αφρικανική αγορά όπλων, οι οικονομικές προκλήσεις και η πιθανή αποσταθεροποίηση από στρατιωτικές επεμβάσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της.
Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να αξιοποιεί τους ιστορικούς της δεσμούς και τους νέους γεωπολιτικούς ελιγμούς της, η Αφρική αναδύεται ως κρίσιμο μέτωπο στην ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ