Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Αλβανία επιτρέπει την εισαγωγή απορριμμάτων από άλλες χώρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Αλβανίας κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων» στην οποία αναφέρεται ότι θα επιτρέπεται η εισαγωγή απορριμμάτων από το εξωτερικό και θα προταθεί ο κατάλογος των απορριμμάτων που επιτρέπεται να εισέλθουν στην αλβανική επικράτεια.

«Στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας επιτρέπεται η εισαγωγή μόνο ορισμένων κατηγοριών μη επικίνδυνων αποβλήτων, εκτός από αυτές που ορίζονται στα σημεία 1 και 2 του παρόντος άρθρου, μετά την έγκριση του αιτήματος εισαγωγής με απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών. Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργού, εγκρίνει τον κατάλογο των μη επικίνδυνων αποβλήτων που επιτρέπεται να εισάγονται στη Δημοκρατία της Αλβανίας, καθώς και τους κανόνες εφαρμογής του παρόντος άρθρου», αναφέρεται στα σημεία 3 και 4 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι τα απόβλητα που θα επιτραπεί να έρθουν στη χώρα εντάσσονται στην Πράσινη λίστα, η οποία εντάσσεται στη νομοθεσία της ΕΕ στον τομέα των απορριμμάτων.

Οι κατηγορίες απορριμμάτων που αποτελούν μέρος της Πράσινης Λίστας της ΕΕ, οι οποίες δεν θεωρούνται επικίνδυνες, είναι τα απόβλητα από χαρτόνι, χαρτί, αλουμίνιο, σίδηρος, πλαστικά απόβλητα, απόβλητα μολύβδου, απόβλητα ψευδαργύρου, βιομηχανικά απόβλητα ή ιατρικά απόβλητα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος κατάλογος απορριμμάτων που θα επιτρέπονται για εισαγωγή, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να αποσαφηνίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είτε θα υπάρξει μείωση της ρύπανσης είτε όχι.

Η άδεια εισαγωγής ήταν αίτημα της μεταποιητικής βιομηχανίας, καθώς καθίσταται δυνατή η αντικατάσταση των υλικών που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως ο πετρελαϊκός κοκ και τα ασφαλτούχα χαλίκια, με καύσιμα που αποτελούνται από απόβλητα που θα έρθουν στη χώρα ως κομποστοποιημένο προϊόν.

Η χρήση αυτών των εναλλακτικών προϊόντων, βάσει διεθνών αναλύσεων, είναι φθηνότερη και λιγότερο ρυπογόνος από τον οπτάνθρακα πετρελαίου, το ασφαλτούχο χαλίκι ή τον άνθρακα.

Μια τέτοια πρωτοβουλία συζητήθηκε και το 2016, όπου τότε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος- SP, Έντουάρντ Σάλσι, πρότεινε να επιτραπεί η εισαγωγή απορριμμάτων, που είναι μέρος της «Πράσινης Λίστας», αλλά αυτό δεν εγκρίθηκε.

Η εισαγωγή απορριμμάτων επιτρεπόταν μέχρι το 2013, αλλά απαγορεύτηκε αμέσως μετά την άνοδο των σοσιαλιστών στην εξουσία, αναφέρει το report tv.

Αποκλειστικό από το  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ