Η ιστορία της Κάσου έχει γραφτεί κατά το ήμισυ: Οταν γραφτεί ολόκληρη, κάποιοι δεν θα έχουν πού να κρυφτούν – Τα Ιμια θα ωχριούν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανώλης Κοττάκης

Την επόμενη μέρα της κρίσης στην Κάσο, η οποία οδήγησε στην εσπευσμένη αναχώρηση του ιταλικού ερευνητικού από την οριοθετημένη με βάση την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, συνομίλησα με κρατικό αξιωματούχο, ύστερα από πρωτοβουλία του. Προσπάθησε να με πείσει ότι το ιταλικό «ολοκλήρωσε» και με το παραπάνω τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής του εντός της ΑΟΖ, εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, και ότι όλα όσα διαδίδονται είναι προπαγάνδα. Ακόμα δεν είχαν γίνει οι αποκαλύψεις Ροζάκη ότι το ιταλικό, που επιχειρούσε για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, έφυγε ύστερα από μυστική συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ούτε έχει γίνει ακόμα γνωστό ότι διετάχθη το Πολεμικό Ναυτικό σε αδράνεια και σε μη απάντηση κατά τη διάρκεια της ΤΡΙΩΡΗΣ παραμονής των τουρκικών φρεγατών μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Αυτά τα μάθαμε αργότερα και τα αποκαλύψαμε. Εκείνη τη στιγμή, όμως, ήταν μόλις οι πρώτες ώρες και υπήρχε σχετική ομίχλη για το τι ακριβώς συνέβη στην Κάσο. Ο αξιωματούχος μού διαμαρτυρόταν γιατί γράψαμε ότι το ιταλικό ζήτησε άδεια από τις αρχές της Αττάλειας. Μη έχοντας όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μου, καθώς είχαν περάσει ώρες μόνο από την κρίση, του έθεσα ένα εξαιρετικά απλό ερώτημα: «Προβλέπει ο προγραμματισμός σας ότι το ιταλικό ερευνητικό θα επιχειρήσει ξανά εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, στο ίδιο σημείο, εντός της ελληνικής ΑΟΖ;».

Μου απάντησε αμήχανα «ναι». «Εντάξει, θα περιμένουμε» αποκρίθηκα. Χθες, το ερευνητικό από την Ιταλία επέστρεψε στην Κάσο, αλλά όχι στο σημείο εντός της ελληνικής ΑΟΖ όπου επιχειρούσε να ποντίσει καλώδια για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου. Περιορίστηκε σε έρευνες εντός του σκληρού πυρήνα των χωρικών υδάτων μας, εντός των έξι μιλίων. Ενώ σε απόσταση αναπνοής το επιτηρούσε, μη τυχόν και παραβιάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μια τουρκική φρεγάτα! Πράγμα το οποίο, δυστυχώς, επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο όλα όσα αποκαλύφθηκαν και ποτέ δεν διαψεύστηκαν: ότι δηλαδή ζητήσαμε πράγματι άδεια από τους Τούρκους για έρευνα μέσα στη δική μας ελληνική ΑΟΖ και, για να μην ξαναζητήσουμε, δεν… ξαναπήγαμε. Οτι σηκωθήκαμε και φύγαμε μέσα από την ελληνική ΑΟΖ ύστερα από απαίτηση των Τούρκων. Οτι επίσης περίπου δεχόμαστε, παρά τη ρηματική διακοίνωση που εκδώσαμε για τα μάτια του κόσμου, 10 ολόκληρες μέρες μετά, ότι αυτή είναι μια περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Τετελεσμένα και συντελεσμένα.

Οτι μετά τη NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι για την ίδια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου κατά της τετραεθνούς άσκησης «Ευνομία» έσπευσε το ιταλικό να βγει ξανά και στην ουσία να συμμορφωθεί με τη νέα τουρκική ντιρεκτίβα. Δύο ακόμα γεγονότα συνηγορούν στο ότι πια μόνιμα υπονομεύουμε τη δικαιοδοσία μας στην οριοθετημένη και κατατεθειμένη στον ΟΗΕ ελληνική ΑΟΖ στις θάλασσες της Καρπάθου και της Κάσου. Το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός κύριος Γεραπετρίτης δεν διέψευσε τις αποκαλύψεις Ροζάκη που προέβαλε η εφημερίδα μας. Οτι επίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στρατευμένοι (κατά δήλωσή τους) «διεθνολόγοι», οι οποίοι όμως δεν είναι καθηγητές Διεθνούς Δικαίου, που προωθούν την προπαγάνδα ότι η Ελλάδα ασκεί πλήρως κυριαρχικά δικαιώματα και ξεπλένουν επιδέξια το υπουργείο Εξωτερικών για την ήττα.

Είναι δε τόσο άσχετοι, ώστε ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται άδεια με βάση το Διεθνές Δίκαιο για την πόντιση καλωδίων, αποδεχόμενοι εμμέσως ότι η περιοχή δεν είναι δική μας! Διότι, αν η περιοχή είναι δική σου, δεν ζητάς άδεια από τον εαυτό σου για έρευνες. Οι στρατευμένοι αυτοί διεθνολόγοι, τινές εκ των οποίων είχαν σχέδια εμπλοκής στην πολιτική στις πρόσφατες ευρωεκλογές, έκαναν την εμφάνισή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας και τώρα δίνουν ξανά εξετάσεις στο σύστημα. Του δίνουν το απαραίτητο άλλοθι του ειδικού. Του εξασφαλίζουν πιστοποιητικό «πατριωτισμού». Δεν είναι πολλοί, αλλά προβάλλονται πολύ. Είναι τέσσερις πέντε στον αριθμό. Επαναλαμβάνω, δεν είναι καθηγητές Διεθνούς Δικαίου και δεν έχουν ιδέα από Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι «διεθνολόγοι».

Επειδή με την πατρίδα δεν παίζουμε, από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε να λέμε και ονόματα, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Δεν πάει άλλο. Η ιστορία της Κάσου έχει γραφτεί κατά το ήμισυ. Οταν γραφτεί ολόκληρη, κάποιοι δεν θα έχουν πού να κρυφτούν. Τα Ιμια θα ωχριούν… Γιατί στα Ιμια υπήρξε αμφισβήτηση κυριαρχίας, ενώ στις θάλασσες της Κάσου παράδοση κυριαρχίας.

  1. Δεν είναι “διεθνολόγοι”, είναι εθνομηδενιστές και πουλημένα τομάρια. Αν δεν τους αρέσει η Ελλάδα μας στα τσακίδια, και αυτοί και όσοι προβάλλουν τις π@π@ρολογίες τους.

  2. Το Αιγαίο πέλαγος το έχουμε χάσει σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε ούτε αξιωματικούς οι υπηρετούντες φεύγουν από το στρατό και οι νέοι δεν πηγαίνουν στη σχολή Ευελπίδων και δοκίμων. Άσε το ναυτικό υπολειτουργεί.
    Ο Έλληνας είναι στον κόσμο του δεν ενδιαφέρεται ούτε για αοζ ούτε για τίποτε τους βλέπω στη Σάμο και τους ντόπιους και τους επισκέπτες για διακοπές μόνο μάσα βόλτα και καλοπέραση. Όταν περάσουμε καλώδιο στην Κάσο και Κρήτη εγώ θα γίνω αστροναύτης. Όποιος έχει στρατιωτική ισχύ επιβιώνει. Δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση.

    • Δυστυχώς έχετε δίκιο! Όλα ξεκινούν από τον λαό. Αυτός κατευθύνει τους πολιτικούς. Οι τελευταίοι ουσιαστικά ‘δοκιμάζουν’ τα όρια της λαϊκής ανοχής και όσο διαπιστώνουν πως υπάρχει περιθώριο το εξαντλούν και αυτο το ονομαζουν Realpolitik. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συλλογικής ηθικής πτώσης που ξεκινησε σταδιακά από την μεταπολίτευση…

  3. Αν η Κυβέρνηση, δεν έχει τίποτα να κρύψει, έπρεπε να βγεί ο εκπρόσωπος της και να διαψεύσει τα γεγονότα. Να εξηγήσει με σαφή τρόπο, τί ήθελαν οι Τούρκοι με τα πολεμικά τους, εντός της οριοθετημένες Ελληνο αιγυπτιακής ΑΟΖ και γιατί το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό, δεν επενέβη για να φύγουν οι Τούρκοι. Μπερδεμένα και ανεξήγητα σκοτάδια, για τα εθνικά μας θέματα.

  4. Όσο υπάρχουν αμερικανάκια η Πατρίδα μας βαδίζει στο τέλος
    Τέλος εννοώ την διάλυση της
    Μόνο αν γηνη κανένα θαύμα και ξεφορτωθουμαι τους αμερικανοφιληλους μπορεί να ξαναρχισωμαι να ελπίζουμε για ένα αύριο
    Όσο για τους Έλληνες πού ζούναι εκεί τους λυπάμαι γιατί έχουν ξεχάσει τη είναι Πατρίδα οικογένεια

  5. κ. Κοττάκη έχω την άποψη και την διατηρώ με επιμονή, ότι, οι ειδήσεις πρέπει να τρέχουν προς ενημέρωση των πολιτών του λαού της χώρας μας, όπου ζούμε και όπου έχουμε εναποθέσει κάθε ελπίδα μας όπως πρέπει να τρέχουν στην ώρα τους.
    Η σιωπή, η συγκάλυψη, η παράταση χρόνου κρύβουν συνενοχή έστω και σε διαφορετικό βαθμό βαρύτητας.
    Μας είναι αδιάφορη η επιβίωσή τους εάν κάποιοι που έχουν ευθύνη περί εσχάτης προδοσίας έστω και κατά ελάχιστη προσπάθεια όπως αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
    Και να μην παίζουμε άλλο με τις λέξεις αμφισβήτηση κυριαρχίας.
    Παράδοση κυριαρχίας.
    Κουβαλάμε πολύν βαρύ βιογραφικό στην ιστορική μας διαδρομή ως χώρα.
    Δεν γίνεται να πηγαίνουμε από το ένα παραπάτημα στο άλλο και ουδείς να θεωρείται υπεύθυνος.
    Δεν γίνεται οι προδότες, οι δωσίλογοι να έχουν πλήρη ασυλία.
    Στο τέλος τι θα απομείνει από αυτή την χώρα.
    Οι άλλοτε αναμνήσεις χαμένες πατρίδες?
    Παραδοθήκαμε ψυχή και σώματι στα συμφέροντα των Εγγλέζων και των Αμερικάνων.
    Τώρα που η εικόνα αλλάζει από άποψη υπεροχής αποκαλύπτεται και η γύμνια των δεδομένων, των μη ικανών, των εκλεγμένων με υποδείξεις και συμφέροντα άλλων.
    Τώρα που η ανατροπές αρχίσουν να ξεφυτρώνουν ως μανιτάρια η μία μετά την άλλη η χώρα μας που βρίσκεται από την σωστή πλευρά της ιστορίας να στείλει και άλλα όπλα στην Ουκρανία?
    Τώρα που οι σύμμαχοί μας οι αγαπημένοι μας φίλοι, δεν βλέπουν ορίζοντα προς την Μέση Ανατολή ούτε και νοιάζονται για που βρίσκεται το Αιγαίο και πόσοι συμφορά έχουν προκαλέσει όλα αυτά τα 80 χρόνια?
    Η Κύπρος υπό κατοχή.
    Τα Ίμια υπό αμφισβήτηση κυριαρχίας.
    Η Κάσσος στα πρόθυρα παράδοσης κυριαρχίας.
    Η Θράκη με απειλές και μεθοδεύσεις περί μειονότητας.
    Μέχρι και η Αλβανία ξεπροβάλλει αξιώσεις από αυτή την μικρή μας χώρα.
    Άλλοτε Βόρεια Ήπειρος στις αναμνήσεις.
    Πότε λοιπόν περιμένουμε να γραφτεί ολόκληρη η πραγματική ενημέρωση των γεγονότων όπως τα έχουν διαμορφώσει και όπως θα τα εγκαταλείψουν την χρονική στιγμή που δεν θα έχουν το ελάχιστο ίχνος από ενδιαφέρον στην περιοχή.
    Να μην πέφτει το βάρος στον Ελληνικό λαό και τις επιλογές του.
    Τον λαό τον πηγαίνετε πλειοψηφικά εκεί που θέλετε και εκεί που αποφασίζεται ως ΜΜΕ με τις ψευδείς ειδήσεις, με την παραπληροφόρηση με τα ωραία παραμύθια που ξέρετε να σερβίρετε ως μη σημαντικές ειδήσεις.
    Που ξέρετε να τον καθησυχάζεται πως όλα έχουν πολύ καλά και ας συμβαίνουν γεγονότα που επιδρούν εις βάρος και μόνο του λαού.
    Ο Ελληνικός λαός μάχεται με κάθε δύναμη που του απομένει αλλά δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει αυτό το πολύτιμο της υπεροχής στοιχείο, δηλαδή την πλειοψηφία.
    Ο Ελληνικός λαός στις πρόσφατες Ευρωεκλογές συνειδητά δεν προσήλθε στις κάλπες διότι έχει αντιληφθεί αυτό το βρώμικο παιχνίδι του Δυτικού Κόσμου.
    Μη έχοντας την δύναμη να προσφέρει ανατροπή στο δεδομένο, επέλεξε την αποχή.
    Εισπράττουμε το αποτέλεσμα με καθυστέρηση 14 μήνες από την επιμονή του πρωθυπουργού μας μονοκομματική κυβέρνηση και νοικοκύρεμα της χώρας.
    Την άποψη αυτή την στηρίξατε ως ΜΜΕ και επιτρέψατε να επανεκλέγει με αμφισβήτηση ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα.
    Το έτος 2019 μια από τα ίδια να φύγει από την μέση ο κακός και να έρθει ο δεδομένος.
    Πέντε ολόκληρα χρόνια απολογισμός με κυβέρνηση εκλεκτών που βρίσκεται η χώρα?
    Υ.Γ. Ένα άρθρο σας παρακαλώ τι σημαίνει η άποψη Πούτιν <>. Έτσι απλά για να ξεστραβώνεται αυτός ο λαός από την λαίλαπα των συμφερόντων που του έχουν περάσει λαιμοδέτη και του περιορίζουν το οξυγόνο που αναπνέει μέσα στα δικά του χώματα.

  6. Άμυνα – ΔιπλωματίαΠαρασκευή 16/08/2024 – 20:54
    Ηχηρή παρέμβαση από Ρωσία: Να μην στρατιωτικοποιηθεί η Αν. Μεσόγειος – Καμία αεροπορική σύνδεση με τα Κατεχόμενα
    ΤουρκίαΚυπριακόΨευδοκράτοςΡωσίαΚατεχόμεναΚύπροςΑνατολική Μεσόγειοςtags :
    Ηχηρή παρέμβαση από Ρωσία: Να μην στρατιωτικοποιηθεί η Αν. Μεσόγειος – Καμία αεροπορική σύνδεση με τα Κατεχόμενα
    Η Μόσχα εκπέμπει ισχυρό μήνυμα σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγυκρα, τονίζοντας ότι επιδιώκει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού

    00:00

    Previous
    PlayNext

    Mute

    Fullscreen
    Copy video url
    Play / Pause
    Mute / Unmute
    Report a problem
    Language
    Share
    Vidverto Player
    advertisement
    Σχετικά Άρθρα
    Αυστηρή γλώσσα της Ρωσίας για την τουρκική βάση στη Βόρεια Κύπρο – Να μην στρατιωτικοποιηθεί η Ανατολική Μεσόγειος
    Αυστηρή γλώσσα της Ρωσίας για την τουρκική βάση στη Βόρεια Κύπρο – Να μην στρατιωτικοποιηθεί η Ανατολική Μεσόγειος
    15/08/2024 – 17:53
    Η Ρωσία τάσσεται ξεκάθαρα κατά της στρατιωτικοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου και υπέρ μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, όπως και υπέρ των συμφωνιών, που δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αεροπορική σύνδεση με τα κατεχόμενα, σύμφωνα με δηλώσεις της ανώτερης ρωσικής διπλωματίας που μετέδωσε πρώτο το BN στις 15/8.
    Ειδικότερα, ο αρμόδιος διευθυντής της 4ης ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Yuri Pilipson με συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ria, αναφέρθηκε στις ρωσοκυπριακές σχέσεις, δηλώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι ρωσοκυπριακές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού τους μέρους, έχουν υποστεί «απερίσκεπτα και αβάσιμα σοβαρή ζημιά».
    Ερωτηθείς για τις τουρκικές δηλώσεις περί του ενδεχόμενου να δημιουργηθεί ναυτική βάση στα κατεχόμενα, ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι «παρακολουθούμε φυσικά με τον πιο προσεκτικό τρόπο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για μια σημαντική περιοχή, μεταξύ άλλων και από την άποψη της κατοχύρωσης της ασφάλειας. Είμαστε αντίθετοι στη στρατιωτικοποίησή της και σε οποιεσδήποτε ενέργειες που εγκυμονούν αύξηση του συγκρουσιακού δυναμικού».

    Η Ρωσία θέλει δίκαιη λύση του Κυπριακού – Τασσόμαστε κατά της αεροπορικής σύνδεσης με τα Κατεχόμενα

    ADVERTISING

    Συμπλήρωσε ότι «αφετηρία μας είναι η αναγκαιότητα για μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου διεθνούς νομικού πλαισίου, που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα δίκαια συμφέροντα και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην αναζήτηση ισορροπημένων διεξόδων».
    Αναφερόμενος ειδικότερα στην τακτική επαναφορά του ζητήματος των απευθείας αεροπορικών πτήσεων από τις «αρχές» του ψευδοκράτους, ο Pilipson σημείωσε ότι «όπως γνωρίζετε, μόνο η Τουρκία έχει αεροπορικές συνδέσεις με τον βορρά της Κύπρου. Υπό αυτή την έννοια, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει εδώ και καιρό, όπως και η θέση μας για τις κυπριακές υποθέσεις. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στα ψηφίσματα του ΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των 541 (του 1983) και 550 (του 1984), καθώς και στη Σύμβαση του Σικάγου για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία του 1944. Δεν βλέπουμε καμία εναλλακτική λύση από το να βασιστούμε στο διεθνές δίκαιο».
    «Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι ρωσοκυπριακές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού τους μέρους, έχουν υποστεί απερίσκεπτα και αβάσιμα σοβαρή ζημιά. Ως αποτέλεσμα των παράνομων κυρώσεων, καλόπιστες οικονομικές οντότητες έχουν υποφέρει και τα συμφέροντα τόσο των Ρώσων όσο και των Κυπρίων έχουν πληγεί. Πολυετείς αμοιβαία επωφελείς δεσμοί είτε καταστράφηκαν, είτε υπέστησαν σοβαρή ζημιά», είπε ο αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΝΑ Ευρώπη Ρώσος διπλωμάτης.

    «Προτεραιότητα μας η προστασία των συμφερόντων των Ρώσων πολιτών στην Κύπρο

    Σημείωσε ότι «σήμερα σχεδόν όλα τα μη φιλικά κράτη ασκούν πιέσεις στο ρωσικό κεφάλαιο με τις πλέον διαφορετικές επινοημένες προφάσεις», καθώς, όπως υποστήριξε «αδικαιολόγητες, συχνά παράλογες απαιτήσεις διατυπώνονται κατά τον έλεγχο της κανονικής επιχειρηματικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης. Υπάρχουν διακρίσεις στον τραπεζικό και σε πολλούς άλλους τομείς. Είναι προφανές ότι αυτή η γραμμή επινοήθηκε και υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο».
    Ερωτηθείς ειδικότερα για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι πολίτες κατά τις τραπεζικές τους συναλλαγές στην Κύπρο, ο Ρώσος διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι η πολιτική αυτή «παραβιάζει τις καθιερωμένες αρχές και τους κανόνες της επιχειρηματικής κοινότητας, βλάπτει τα συμφέροντα των ίδιων των δυτικών χωρών και των οικονομικών τους φορέων και εγείρει εύλογα ερωτήματα, τα οποία θέτουμε, μεταξύ άλλων, και στη Λευκωσία».
    «Η προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών και των συμφερόντων τους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα στο διπλωματικό μας έργο μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Κύπρο», κατέληξε ο Y. Pilipson, ο οποίος καταδίκασε επίσης την «τοξική ατμόσφαιρα» για τους Ρώσους διπλωμάτες στις χώρες της ΕΕ, τις οποίες η Μόσχα χαρακτηρίζει «μη φιλικά κράτη» και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βελιγράδι «και σε πρακτικό επίπεδο θα τηρεί έντιμα τη γραμμή» τη μη χορήγησης όπλων «στο καθεστώς Zelensky».

    Κυπριακή κυβέρνηση: Η ρωσική θέση έχει βαρύνουσα σημασία για Ελλάδα και Κύπρο

    Ενημερωμένες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν στο ΚΥΠΕ ότι οι δηλώσεις Pilipson έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί προέρχονται από τον επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία καλύπτει όχι μόνο την Κύπρο, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά και την Τουρκία, όπως και ότι υπάρχουν σ’ αυτές αναφορές σε πλευρές του διεθνούς δικαίου με ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και τη διπλωματία της.

    http://www.bankingnews.gr

  7. Επισπεύδων στα συμπεράσματά σας, κ. Κοττάκη. Μου κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι, αν και φιλαλήθης, λέτε μισές αλήθειες για την Κάσο και εμμένετε στα γεγονότα εκεί ”ξεχνώντας” ότι είναι γεγονότα της β’ φάσης των συνεπειών της ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας το ’20 (που φέρει την υπογραφή του τότε ΥΠΕΞ Ν. Δένδια, κάτι που δε θέλετε να θυμάστε…). Παρεπόμενα εκείνης της συμφωνίας ήταν η τρίμηνη παραμονή 6-7 μίλια απ’ το Καστελόριζο του Ορούτς Ρέις (Αύγουστος-Οκτώβριος 2020, λόγω ακριβώς της ημιτέλειας της συμφωνίας, με συνέπεια να μείνει χωρίς επήρεια [με προοπτική διεκδικούμενης κυριαρχίας στη Χάγη] η θαλάσσια ζώνη ανατολικότερα του 25 μεσημβρινού (μεταξύ 28ου-32ου, για την ακρίβεια], όπου βρίσκονται τα διεκδικούμενα απ’ τους Τούρκους νησιά μας Ν. Ρόδος- σύμπλεγμα Μεγίστης [Καστελόριζο, Ρω, Στρογγύλη] – Κάσος-Κάρπαθος-Κρήτη. Άρα τα γεγονότα της Κάσου και η όλη κατακριτέα στάση μας ήταν συνέπεια της κακής (λόγω ημιτέλειας) ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας που είχαμε κάνει το 2020 με την Αίγυπτο (την οποία δεν έκανε πλήρη ποτέ η Ελλάδα, παρά την υπόσχεση Δένδια και τις ευκαιρίες που δόθηκαν στον ίδιο και τον Μητσοτάκη να το κάνουν (βλ. επίσκεψη αμφοτέρων στην Αίγυπτο, Μάρτιος 2024 κλπ). Συμφωνίας η οποία άνοιξε τις ορέξεις της Τουρκίας για την εν λόγω θαλάσσια ζώνη. Συνεπώς, αγαπητέ και σεβαστέ κ. Κοττάκη, καλό είναι – όταν αποφασίζετε να κάνετε αποκαλύψεις – να λέτε ΟΛΗ την αλήθεια και όχι μόνο αυτήν που κολλάει στον τοίχο τους πολιτικούς αντιπάλους στην Κεντροδεξιά παράταξη σας αφήνοντας στο απυρόβλητο τους ”προστατευόμενούς” σας στο κυβερνών κόμμα, μόνο και μόνο γιατί έχουν το… ”φωτοστέφανο” του Καραμανλισμού…

  8. Ξεκάθαρη έσχατη προδοσία, φοβάμαι και το Κυπριακό με τους χειρισμούς των υποχωρητικών και συμβιβαστηκών της παρέας Γεραπερτίτη. Όμως ποιοι κρύβονται πίσω;;;,μήπως οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ή η Ε.Ε.;,;,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ