Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Μολδαβία: Ο πρώην πρόεδρος Ιγκόρ Ντόντον ζητά μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα για την ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντόντον, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Σοσιαλιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (PSRM), κάλεσε την Τρίτη για μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ζήτησε για τις 20 Οκτωβρίου η σημερινή αρχηγός του κράτους,  η φιλοευρωπαία  Μάγια Σαντού, δημοσιεύει η EFE.

“H Μάγια Σαντού έχει καταλάβει κάτι που την τρομάζει πολύ. Το μποϊκοτάζ και η αποτυχία του συνταγματικού δημοψηφίσματος είναι το προσωπικό της μποϊκοτάζ και αποτυχία. Γι’ αυτό είναι τόσο απελπισμένη να κινητοποιήσει τον κόσμο για το δημοψήφισμα. Φοβάται για αυτήν!», έγραψε Ντόντον στους λογαριασμούς του στα τοπικά κοινωνικά μέσα.

Αυτός είναι, κατά τη γνώμη του, ο λόγος που η Μάγια Σαντού, που φιλοδοξεί να επανεκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές που θα γίνουν ταυτόχρονα με τη λαϊκή διαβούλευση, προσπαθεί να κινητοποιήσει τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Το δημοψήφισμα «δεν αποφασίζει αν θα είμαστε στην ΕΕ ή όχι. Είναι κάτι άλλο. Είναι το προσωπικό δημοψήφισμα τσέπης της Μάγια Σαντού. Πρέπει επίσης να το μποϊκοτάρετε.  Πρέπει η Μάγια Σαντού  να στερηθεί την ψήφο των πολιτών. Αυτή και το εκλογικό της δημοψήφισμα δεν αξίζουν την υποστήριξη των Μολδαβών», επεσήμανε.

Η θέση του  Ιγκόρ Ντόντον διαφέρει από αυτή του φιλορωσικού μπλοκ Pobeda (Νίκη). Ο ηγέτης της Pobeda, Ίλαν Σορ, απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή στους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας να ψηφίσουν «Όχι» στο δημοψήφισμα.

«Το μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα είναι το ίδιο πράγμα με το να ψηφίζεις υπέρ γιατί όσο λιγότεροι συμμετέχουν, τόσο μεγαλύτερο είναι το βάρος όσων είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ», είπε ο Σορ, ο οποίος διώχθηκε από τη δικαιοσύνη του Κισινάου για τραπεζική απάτη, σε συνέδριο της Pobeda που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ