Βουλγαρία: Στην παλιά πόλη της Φιλιππούπολης ανακαλύφθηκαν πάνω από 500 αρχαία νομίσματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτό – κείμενο: Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στον χώρο της Επισκοπικής Βασιλικής στη δεύτερη πόλη της Βουλγαρίας, Φιλιππούπολη, βρήκαν μια μεγάλη πέτρινη πλάκα, που υπολογίζεται ότι χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα, με χαραγμένα στα αρχαία ελληνικά τα ονόματα 44 μελών της θρησκευτικής ομάδας του Διονύσου (SofiaGlobe)

Σχεδόν 560 ευρήματα, εκ των οποίων περισσότερα από 500 νομίσματα από διαφορετικές εποχές και ένα χρυσό πλινθίο για την κατασκευή κοσμημάτων, ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους από το Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο – Φιλιππούπολης κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών στους πρόποδες της Παλιάς Πόλης.

Το αντικείμενο της μελέτης βρίσκεται στην ιστορική ζώνη «Filipopol-Trimontium-Plovdiv» , η οποία αποτελεί ομαδικό πολιτιστικό μνημείο.

Βρίσκεται περίπου 100 μέτρα από την Ανατολική Πύλη της Φιλιππούπολης και πιθανότατα αντιπροσωπεύει ένα μικρό εργαστήριο, του τύπου των αναγεννησιακών καταστημάτων, δήλωσε σε συνέντευξή της στο BTA η επικεφαλής της ανασκαφής Ντεσισλάβα Νταβίντοβα.

Το αντικείμενο είναι πολύ ενδιαφέρον, τυπικό για την Φιλιππούπολη, όπου το βάθος της πολιτιστικής διαστρωμάτωσης μπορεί να φτάσει έως και τα επτά μέτρα, είπε η Νταβίντοβα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών σε αυτό το έδαφος, κατέβηκε στα 6-6,5 μέτρα.

Ανακαλύφθηκαν προσθήκες, που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιόδους, όπως την ελληνιστική – III-I αιώνα π.Χ. και τη ρωμαϊκή.

filippboylgploh09%CE%B1

Σχεδόν 560 ευρήματα από διαφορετικές εποχές ανακαλύφθηκαν στην ιστορική περιοχή “Φιλιππόπολη-Τρίμοντιο-Πλόβντιβ”, γράφει η βουλγαρική Fakti.

Ο χώρος αποτελεί μέρος της υποδομής της διαδρομής από την οποία διέρχεται η οδός που εκτίθεται στην Ανατολική Πύλη.

Η περιοχή καλύπτει τις προσθήκες που γίνονται στο δρόμο – εργαστήρια, καταστήματα, κτίρια κατοικιών.

Ανακαλύφθηκε μεγάλη ποσότητα κεραμικού και νομισματικού υλικού. Τα νομίσματα είναι κυρίως φτιαγμένα από μπρούτζο.

Πρόκειται να αποκατασταθούν. Σε αντίθεση με τα εργαστήρια στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, όπου πραγματοποιείται άλλου είδους παραγωγή, εδώ πρόκειται για μικρά βιοτεχνικά καταστήματα.

 “Η περιοχή είναι ενδιαφέρουσα γιατί αυτή η διαδρομή είναι γνωστή από την προϊστορική εποχή. Αυτές οι διαδρομές χρησιμοποιούνται συνεχώς και όσο πιο κοντά τους βρίσκεσαι τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν”, είπε η αρχαιολόγος. Πρόκειται για μικρά εργαστήρια, διαφορετικά από αυτά του νοτιοανατολικού τμήματος της πόλης, όπου γίνεται άλλου είδους παραγωγή.

Αυτό είναι το μέρος όπου αναπτύχθηκε κυρίως ο οικισμός πριν έρθουν οι Ρωμαίοι και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόνισε η Νταβίντοβα.

 Αυτό το τμήμα της Φιλιππούπολης είναι αρκετά άγνωστο από άποψη ιστορίας και αρχαιολογίας και οι διατριβές διαμορφώνονται με βάση την ανάλυση ευρημάτων, αποσπασματικών μελετών που συμπληρώνουν την εικόνα με κάθε αντικείμενο. Αυτός ο τόπος είναι μικρός σε έκταση και δύσκολος στην εργασία. Στη μία πλευρά του υπάρχει ένα χάσμα, από την άλλη – ένα χαμηλό, σχιστόλιθο κτίριο, το οποίο μειώνει τον όγκο έρευνας λόγω των αναποδιών και της ασφάλειας. Το σύγχρονο ανάχωμα είναι πολύ ασταθές και «κρατά» σε ένα από τα τείχη, που θεμελιώθηκε στα επτά μέτρα στα ρωμαϊκά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που η Ρώμη χτίζει για να είναι αιώνια, τόνισε ο αρχαιολόγος.

Η Φιλιππούπολη είναι ένας μέσος τύπος πόλης για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Είχαν πολύ συγκεκριμένους κανόνες για την οργάνωση της αυτοκρατορίας σε επαρχίες και η Ρώμη ήταν προβλέψιμη από αυτή την άποψη, είπε η αρχαιολόγος.

 Μελετώντας την πόλη τα τελευταία 30 χρόνια, οι ειδικοί έχουν γίνει μάρτυρες διαφόρων μηχανολογικών λύσεων στην ενίσχυση των εδαφών, οι οποίες ήταν πολύ επιτυχημένες και αναλήφθηκαν να σταθεροποιήσουν τις κατασκευές και να είναι ανθεκτικές σε κάθε είδους κατακλυσμό.

Η επιγραφή που ανακαλύφθηκε στην αρχή των επιτόπιων ερευνών του χώρου είναι ένα εξαιρετικό εύρημα.

Πιθανότατα πρόκειται για τιμητική επιγραφή από βάθρο αγάλματος που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.), είναι η γνώμη του γιατρό Νικολάι Σαράνκοφ, ειδικού στην επιγραφική. Θα δημιουργηθεί μια ομάδα για να το μελετήσει λεπτομερώς.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ