Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Κάιρο: Ο Τούρκος πρέσβης για τις επικείμενες τουρκο-αιγυπτιακές συμφωνίες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κάιρο, Σαλίχ Μουτλού Σεν, δήλωσε ότι θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας για εμπορικές, οικονομικές, πολιτιστικές και υγειονομικές πτυχές στη συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα al Shorouknews.

Εξήγησε, σε δήλωση τύπου, ότι υπό την ηγεσία τόσο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να αναπτύσσονται, καλύπτοντας όλους τους τομείς από την οικονομία στον πολιτισμό, από τον τουρισμό έως τη βιομηχανία, την εκπαίδευση και την υγεία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε την Αίγυπτο στις 4 και 5 Αυγούστου. Για την προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι στην τουρκική πρωτεύουσα, Άγκυρα.

Είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι, ότι η Αίγυπτος και η χώρα του θα εργαστούν για την ανάπτυξη σχέσεων με όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες, προσθέτοντας ότι η περιοχή έχει γίνει μάρτυρας κλωβού πυρκαγιάς, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δίνει μεγάλη προσοχή στη διαβούλευση με την Αίγυπτο.

Εξήγησε ότι η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου θα πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Τουρκία.

Επεσήμανε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Σίσι τους χαιρετισμούς του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι η χώρα του ανυπομονεί να τον υποδεχθεί στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό.

Τόνισε ότι η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο έδωσε ισχυρή ώθηση στις κοινές σχέσεις των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας την εργασία για ενίσχυση και εντατικοποίηση των σχέσεων σε διάφορους τομείς, εκφράζοντας την πεποίθησή του για ανύψωση του επιπέδου των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων σε υψηλότερα επίπεδα.

%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CF%856
Σαλίχ Μουτλού Σεν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αίγυπτο τον περασμένο Φεβρουάριο, την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερα από 11 χρόνια, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Σίσι στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψαν μια σειρά από κοινές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο Παλάτι Ιτιχαντίγια.

Ο Ερντογάν κάλεσε τον Αλ Σίσι να επισκεφθεί την Τουρκία και ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είπε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι ανυπομονεί να εκπληρώσει την πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία. Να ενισχύσει τις σχέσεις σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι οι διπλωματικές τους σχέσεις ανέβηκαν σε επίπεδο πρεσβευτών, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών στις 4 Ιουλίου 2023.

Η Αίγυπτος όρισε τον πρέσβη Αμρ αλ Χαμάνι ως πρεσβευτή της στην Άγκυρα, ενώ η Τουρκία πρότεινε τον πρέσβη Σαλίχ Μουτλού Σεν ως πρεσβευτή της στο Κάιρο.

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής απόφασης των προέδρων των δύο χωρών και επεσήμανε ότι το βήμα αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία ομαλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αντικατοπτρίζει επίσης την κοινή τους αποφασιστικότητα να εργαστούν για την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων προς όφελος του αιγυπτιακού και του τουρκικού λαού.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ