Έπεσε το Κίεβο στην παγίδα του Πούτιν;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ουκρανικά στρατεύματα φαίνεται να ενισχύουν τις θέσεις τους στην περιοχή του Κουρσκ, καθώς υπάρχουν πλέον και αναφορές και για μια απόπειρα προέλασης πιο δυτικά.

Μιχάλης Ψύλος απο το naftemporiki.gr

Το ουκρανικό στρατιωτικό blog «DeepState» αναφέρει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν προχωρήσει κοντά στην πόλη Ολγκόβκα, στο δυτικό άκρο της ρωσικής ζώνης που έχει καταλάβει ο στρατός του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να αμυνθούν γύρω από την επαρχιακή πόλη Κορένιεβο, ενώ μάχες μαίνονται κοντά στη μικρή πόλη Τιγιότκινο, στον ποταμό Σέιμ, όπου οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει τρεις γέφυρες, αποκόπτοντας τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών (ISW) επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται μάχες σε αυτήν την περιοχή, αλλά τέτοιες αναλύσεις δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα και βασίζονται σε φωτογραφίες και σύντομα βίντεο που δημοσιεύουν οι εμπόλεμοι στα κοινωνικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα πάντως, οι Ουκρανικές δυνάμεις δέχονται μεγάλη πίεση στο δικό τους έδαφος. Το Γενικό Επιτελείο στο Κίεβο ανέφερε από χθες 145 ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος του μετώπου. Από αυτές, 45 επιθέσεις είχαν στόχο τον τομέα του στρατηγικής σημασίας χωριού Ποκρόβσκ στην περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Υποβαθμίζει η Μόσχα τις ουκρανικές επιτυχίες

Η ρωσική κρατική τηλεόραση πάντως προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίθεση στο Κουρσκ. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε επίσης ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «ανέκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης».

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Zargrad που συνδέεται με το Κρεμλίνο, ανέφερε επίσης ότι η ουκρανική δύναμη κρούσης «έπεσε σε μια παγίδα» και θα υποστεί μεγάλες απώλειες.

Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek θέτει επίσης το ερώτημα αν όντως η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ ήταν μια «παγίδα» για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αν ο Βλάντιμιρ Πούτιν μπορεί να ωφεληθεί μακροπρόθεσμα.

«Αντί να βρίσκονται στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας προσπαθώντας να ενισχύσουν την υπάρχουσα γραμμή άμυνας, οι καλύτερες μονάδες του Κιέβου βρίσκονται τώρα σε ένα μέρος που μπορεί να είναι ευάλωτο σε μια αποτελεσματική αντεπίθεση της Μόσχας», εκτιμά ο Μάικλ Α. Γουίτ, καθηγητής διεθνών επιχειρήσεων και στρατηγικής στο King’s Business School, στο Λονδίνο.

«Υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής επέκτασης, να χαθούν πολύτιμες ουκρανικές δυνάμεις και πόροι, και ο Πούτιν να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση», λέει ο Βρετανός καθηγητής στο Newsweek.

Ο Πούτιν μπορεί επίσης να εκμεταλλευτεί στο εσωτερικό την αφήγηση ότι ξεκίνησε τον πόλεμο επειδή η Ρωσία απειλείται από τη Δύση, της οποίας θεωρεί ότι η Ουκρανία είναι αντιπρόσωπος.

«Υπάρχουν αντίθετες δυνάμεις σε δράση. Η μία είναι να ενισχύσουμε την αφήγηση ότι η Ρωσία απειλείται, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον Πούτιν και να ενισχύσει την υποστήριξη μέσω ενός φαινομένου συγκέντρωσης γύρω από τη σημαία» εξηγεί ο καθηγητής Γουίτ και προσθέτει:

«Το άλλο είναι να αμφισβητηθεί αν ο Πούτιν και η κυβέρνησή του είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να υπερασπιστούν τη Ρωσία…Πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλη διαφορά σε καμία περίπτωση, επειδή δεν υπάρχει ξεκάθαρο σημάδι ότι ο Πούτιν δεν έχει τον έλεγχο, αλλά και το τέλος των δικτατόρων σπάνια μπορεί να προβλεφθεί με σαφήνεια», σημειώνει ο Βρετανός καθηγητής.

Νέα επιστράτευση

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές κοντά στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το αμερικανικό περιοδικό γράφει ότι «μια νέα επιστράτευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους και να παρουσιαστεί ως μέτρο ξεκούρασης των στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή».

Όπως λέει στο Newsweek ο Βουκ Βουκσάνοβιτς, συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης IDEAS του London School of Economics, «ο Πούτιν σίγουρα θα εκμεταλλευτεί την ουκρανική εισβολή για να ενισχύσει τις το προφίλ του στη ρωσική κοινωνία σχετικά με τα αίτια του πολέμου και να πει στο ρωσικό εγχώριο ακροατήριο:

«Γι’ αυτό τα σύνορά μας με την Ουκρανία είναι τόσο ευαίσθητα και τόσο ευάλωτα, και γι’ αυτό δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να είναι μέρος του ΝΑΤΟ».

Ο Εμίλ Καστεχέλμι, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας από την εταιρεία ανάλυσης πληροφοριών Black Bird Group, με έδρα τη Φινλανδία, είπε ότι με την εισβολή υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν πολύτιμες δυνάμεις της Ουκρανίας, όταν μάλιστα το Κίεβο εξακολουθεί να έχει προβλήματα με το ανθρώπινο δυναμικό.

«Η κατάληψη μερικών δεκάδων ρωσικών συνοριακών χωριών με αντάλλαγμα την απώλεια πολλών ζωών και στρατιωτικού υλικού, δεν θα βοηθήσει», είπε στο Newsweek ο Φινλανδός ειδικός. «Γενικά, ο πόλεμος δεν θα λυθεί στο Κουρσκ, οι πιο στρατηγικά σημαντικές περιοχές εξακολουθούν να είναι η ανατολική και η νότια Ουκρανία».

Πίεση στη Δύση

Ο Βουκσάνοβιτς είπε ότι υπάρχουν ερωτήματα γιατί το Κίεβο προχωρά στην εισβολή, όταν οι δυνάμεις του δέχονται μεγάλα πλήγματα στην περιοχή Ντονμπάς.

«Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με βάση την πολιτική αμηχανία που προκαλείται στον αντίπαλό. Και αυτή η κίνηση μπορεί να καταλήξει στο να σπαταλήσει η Ουκρανία τους πόρους που της λείπουν περισσότερο σε αυτόν τον πόλεμο, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό», λέει ο ειδικός της δεξαμενής σκέψης IDEAS.

Ο Βουκσάνοβιτς πιστεύει ότι με την εισβολή στο ρωσικό έδαφος , η Ουκρανίας θέλει να αποσπάσει υποστήριξη από τη Δύση αποδεικνύοντας ότι το Κίεβο έχει ακόμα δυνατότητες για μάχες.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ουκρανία, καθώς υπάρχει κίνδυνος μια κυβέρνηση Τραμπ στην Αμερική να σταματήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ