Πρόεδρος Σερβίας: Οι ΜΚΟ έλαβαν δισεκατομμύρια ευρώ για να με ρίξουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε χθες ότι τον περασμένο χρόνο και φέτος, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στη Σερβία έλαβαν τεράστια χρηματικά ποσά για την κατεδάφισή του, δηλώνοντας ότι ήταν δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

-Φέτος και πέρυσι δόθηκαν χρήματα ρεκόρ. Τεράστια χρήματα. Απλώς δείτε το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης και οτιδήποτε άλλο, δεν είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά δισεκατομμύρια ευρώ. Απλά κατάλαβε, δεν θα μιλήσω για όλα τα άλλα. Τους πρώτους έξι-επτά μήνες επένδυσαν 78 εκατομμύρια ευρώ μέσω αυτού του μη κυβερνητικού τομέα και όχι σε κάθε μη κυβερνητικό τομέα, αλλά σε αυτόν τον πολύ πολιτικό και αντικρατικό προσανατολισμό, είπε ο Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι πρέπει να καταγραφεί ως σημαντική συμμετοχή σε άμεσες ξένες επενδύσεις «γιατί πρόκειται για δεκάδες και θα τολμούσα να πω εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Αναμένει ότι τις επόμενες ημέρες το κοινό θα ενημερωθεί για το πώς λειτουργούν όλα αυτά.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις πέρυσι στη Σερβία, είπε ότι θα μελετούσε προσεκτικά και θα διάβαζε την έκθεση που δημοσιεύτηκε, αλλά ότι τώρα θα μπορούσε να πει ότι πολλά παράξενα πράγματα συνέβησαν στο παρελθόν, όπως και φέτος.

– Όταν διαβάσαμε μέρος αυτού, ζήτησα να μελετήσω λεπτομερώς την πλήρη έκθεση, γιατί υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα για κάποιες άλλες χώρες, κάποια άλλα θέματα, και θέλω να το διαβάσω. Θα μελετήσουμε και θα διαβάσουμε προσεκτικά όλα όσα δημοσιεύει η κυβέρνηση της Κίνας, όπως διαβάζουμε πάντα τι δημοσιεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τι δημοσιεύει η ρωσική κυβέρνηση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι υπήρχαν πολλά περίεργα πράγματα πέρυσι και φέτος, είπε ο Βούτσιτς.

Χθες η Politika στο κείμενο «Η Κίνα αποκαλύπτει: Η Αμερική βρίσκεται πίσω από την απόπειρα έγχρωμης επανάστασης στη Σερβία» ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση που αναλύει το έργο του αμερικανικού ιδρύματος που ονομάζεται National Endowment for Democracy.

Έκθεση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι υπό το πρόσχημα του National Endowment for Democracy (NED), επιδιώκεται μια ανατρεπτική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για να υπονομεύσει το σύστημα άλλων χωρών παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις, υποκινώντας διχασμό και αντιπαράθεση, παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης και διεξαγωγή ιδεολογικής διείσδυσης με πρόσχημα την προώθηση της δημοκρατίας.

-Στο πλαίσιο της χρήσης «ακαδημαϊκών» δραστηριοτήτων ως κάλυψης για παρεμβάσεις και διείσδυση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, επισημάνθηκε ότι από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Βελιγράδι Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας» (BCBP), το οποίο χρηματοδότησε, υποστήριξε τις διαμαρτυρίες φιλοδυτικών πολιτικών δομών και οργανώσεων στο Βελιγράδι και επέκρινε τις θέσεις εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας. Επιπλέον, η NED πυροδοτεί εδώ και καιρό εντάσεις στις σχέσεις Βελιγραδίου και Πρίστινα, γράφει η Politika.

Όσον αφορά τις κατηγορίες από τη Σερβία και τη Ρωσία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις διαδηλώσεις στη Σερβία ή ότι υποστηρίζουν κινήματα διαμαρτυρίας που στρέφονται κατά της σερβικής κυβέρνησης είναι ψευδής, δήλωσε σήμερα το Radio Free Europe (RSE).

– Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ρωσία, από την άλλη, εργαλειοποίησε τις διαμαρτυρίες για να πετύχει την ατζέντα της στη Σερβία, όπως κάνει σε όλο τον κόσμο, αναφέρει η σημερινή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Ραδιοφωνία.

Η αντίδραση των ΗΠΑ ήρθε αφού αξιωματούχοι στη Σερβία κατηγόρησαν ανώνυμες δυτικές χώρες ότι υποστηρίζουν περιβαλλοντικές διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης λιθίου, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ