Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Λίβανος σε απόλυτη σκοτάδι: Το τελευταίο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ανέστειλε τη λειτουργία του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτό: el watan news

Ο Λίβανος στερείται σταθερής πηγής ενεργειακού εφοδιασμού για δεκαετίες. Οι οικογένειες έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα μόνο για λίγες ώρες την ημέρα. Τώρα, με το κλείσιμο του τελευταίου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ενεργειακή κρίση έχει πάρει νέες διαστάσεις και λειτουργούν μόνο οι γεννήτριες ντίζελ.

%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%BA%CE%BF61

«Ο Λίβανος είναι στο απόλυτο σκοτάδι.. Διακοπή ρεύματος σε όλη τη χώρα.. Και η κυβέρνηση: Εξαντλήσαμε όλες τις λύσεις.. Προειδοποιήσαμε προηγουμένως για το τέλος των αποθεμάτων καυσίμων.. Το αεροδρόμιο: Βασιζόμαστε σε γεννήτριες.. Και ο Υπουργός Ενέργειας : Επιδιώκουμε να εισάγουμε ιρακινό καύσιμο για τη λειτουργία των πρατηρίων», γράφει η Youm7.

Οι δεκαετίες διαφθοράς στην πολιτική και στην οικονομία του Λιβάνου έφεραν εξάντληση των συναλλαγματικών πόρων και έχουν οδηγήσει σε ενεργειακή κρίση.

Ο τελευταίος ενεργός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Λίβανο έκλεισε λόγω έλλειψης καυσίμων. Η κρατική Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Λιβάνου (EDL) ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο έπρεπε να κλείσει λόγω της «ολικής εξάντλησης των αποθεμάτων πετρελαίου». Αυτό οδήγησε σε πλήρη διακοπή της δημόσιας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%BA%CE%BF6

«Η Electricité du Liban Corporation ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα εδάφη του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εγκαταστάσεων της χώρας, λόγω της αδυναμίας παροχής «gas oil», γράφει άλλο αραβικό δημοσίευμα.

«Επηρεάστηκαν επίσης σημαντικές εγκαταστάσεις όπως το αεροδρόμιο, το λιμάνι (της Βηρυτού), οι αντλίες νερού, τα συστήματα αποχέτευσης και οι φυλακές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μόλις τροφοδοτηθεί πετρέλαιο, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν μπορούσε να εγγυηθεί την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με μακροπρόθεσμο και σταθερό τρόπο. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας γεμίζει συχνές διακοπές ρεύματος με την ενέργεια των γεννητριών ντίζελ.

Από την αρχή της τεράστιας οικονομικής κρίσης του Λιβάνου το 2019, η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης επιδεινωθεί. Έκτοτε, η κρατική εταιρεία ενέργειας ήταν σε θέση να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα παράτυπα και οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια μόνο για δύο ώρες την ημέρα. Τα καύσιμα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτής της κρατικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαντλούνται τακτικά λόγω της κρίσης που επικρατεί.

Αυτή η κρίση αποδίδεται σε δεκαετίες διαφθοράς στην πολιτική και την οικονομία. Οι νομισματικοί πόροι της χώρας εξαντλούνται. Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τα τρία τέταρτα των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτή τη χώρα ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ