Κυνισμός, αδιαφορία, ανικανότητα: τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση μετά και την τελευταία παταγώδη αποτυχία του επιτελικού κράτους να διαχειριστεί την πυρκαγιά που κατέκαψε την Αττική, από τον Βαρνάβα μέχρι το Χαλάνδρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργικό του συμβούλιο μοιάζει να έχουν χάσει όποια ικανότητα είχαν, μετά τις ευρωεκλογές και το 28%. Σε όλα τα πεδία καταγράφουν αποτυχίες που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, από τις φωτιές μέχρι την Υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, από την οικονομία μέχρι το κράτος δικαίου.
Εν αναμονή των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου, όπου θα αποτυπωθούν όλες οι αστοχίες του «επιτελικού κράτους», σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι διακοπές φέτος αποτέλεσαν όνειρο απατηλό για πολλούς Ελληνες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει επιδοθεί στη γνωστή προσπάθεια μετάλλαξης της πραγματικότητας μέσω των ΜΜΕ που χειραγωγούν την τελευταία πενταετία την κοινή γνώμη. Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, ευνομούμενο ή μη, αν ο πρωθυπουργός την επομένη της πυρκαγιάς που έκαψε 100.000 στρέμματα περιαστικού δάσους στην πρωτεύουσα και άφησε μια γυναίκα νεκρή έκανε τις δηλώσεις που εκστόμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα μπορούσε να σταθεί η κυβέρνησή του:
«Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και όλους τους εθελοντές που έδωσαν τις τελευταίες ημέρες πολύ δύσκολες μάχες με τις φλόγες στην Αττική, και να διαβεβαιώσω τους -ευτυχώς λίγους- συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά ότι η Πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει».
Ωστόσο, ο ίδιος παρέλειψε να διευκρινίσει τον αριθμό των «λίγων συμπολιτών» που επλήγησαν, ενώ φυσικά ξέχασε όποια αναφορά και για τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην επιχείρηση όπου εργαζόταν.
Κυνικός και προκλητικός, ο πρωθυπουργός «ξέχασε» και κάτι άλλο: το γεγονός ότι η καταστροφή στην Αττική τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη φωτιά στον Βαρνάβα, υποθήκευσε το μέλλον της ίδιας της Αθήνας και των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, εν μέσω μάλιστα της κλιματικής κρίσης, καθώς έχει χαθεί το μεγαλύτερο κομμάτι δασικών εκτάσεων. Από το 2017 έως τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κατακάψει πάνω από 700.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης «Copernicus» και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Από αυτά τα 700.000 στρέμματα, περισσότερα από 600.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην Αττική κάηκαν στην πενταετία που είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εχει, όμως, κι άλλο! Οπως δημοσιεύθηκε στη «δημοκρατία» την Παρασκευή, ούτε ένα έργο του φιλόδοξου προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την Πολιτική Προστασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, συνιστώντας μία ακόμα… επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα έπρεπε να εκκινήσει το 2021, καθυστέρησε όμως δύο χρόνια και μπήκε τελικά στις ράγες το καλοκαίρι του 2023. Αποτέλεσμα; Να έχουν απορροφηθεί ελάχιστα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την αποτυχία του κυβερνητικού σχεδιασμού ομολόγησαν ουσιαστικά τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιχειρώντας να απαντήσουν στις επικρίσεις περί «καθυστέρησης» στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου για την υλοποίηση έργων πυροπροστασίας. Σε κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν πως το 55% του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, που υλοποιείται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους.
Αναλυτικά, το 17,7% του προγράμματος που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμβασιοποιηθεί και το 37,6% βρίσκεται σε φάση τελικής υπογραφής των συμβάσεων. Για το υπόλοιπο 45%, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, με αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί. Συνολικά, από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν δημοπρατηθεί έργα και εξοπλισμοί πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, προϋπολογισμού 1,66 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,5 δισ. δημοπρατήθηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2023.
Οργή για την επικοινωνιακή…αξυρισιά
Η «αξυρισια» του Μητσοτάκη και των υπουργών του, η επικοινωνιακή διαχείριση από τα ΜΜΕ, που παίρνουν γραμμή απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου και έχουν εξαφανίσει ακόμη και την απλή αναφορά στη νεκρή της φωτιάς, η οποία ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στο Χαλάνδρι, δεν αρκούν για να εξαφανιστεί η πραγματικότητα. Αντιθέτως, προκαλούν οργή και είναι διάχυτος ο φόβος στην Κ.Ο. της Ν.Δ. για τα αποτελέσματα της γραμμής που ακολουθεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Η κυβερνητική γραμμή που άρχισε να αναπτύσσεται μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, και αφού η κοινή γνώμη είχε θαυμάσει τις «αντοχές» του υπουργού Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια, κινήθηκε και κινείται σε τρία επίπεδα, με το πρώτο να είναι αυτό της απομείωσης της σημασίας της κρίσης, το δεύτερο της αντιστροφής της πραγματικότητας, μιλώντας για ικανοποιητική διαχείριση αντί για καταστροφή, και τέλος την επίθεση στην αντιπολίτευση, αντί ουσιαστικών απαντήσεων στα αμείλικτα ερωτήματα.
Η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, τα πτητικά μέσα και ο ανύπαρκτος σχεδιασμός
Η κυβέρνηση κάποια στιγμή θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στη Βουλή για την υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος, για τα πτητικά μέσα, όπως τα Καναντέρ, που ήταν άφαντα από τη φωτιά στην Αττική, για τις καταγγελίες ότι ο σχεδιασμός της πυρόσβεσης στην πυρκαγιά του Βαρνάβα εξυπηρετούσε την προστασία συγκεκριμένων περιοχών και όχι το σύνολο των πολιτών.
Η πρακτική των κυβερνητικών στελεχών να ρίχνουν την ευθύνη αποκλειστικά και μόνο στην κλιματική κρίση και όχι στην ανικανότητά τους να τη διαχειριστούν προκαλεί τουλάχιστον ανασφάλεια στους πολίτες, ειδικά όταν υπάρχουν δηλώσεις όπως αυτή του ανεκδιήγητου υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, ο οποίος συνέστησε στους πολίτες «ψυχική ανθεκτικότητα», λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε κείμενο 1.000 λέξεων πως η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται.
«Είναι δύσκολο να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι τα καλοκαίρια της ανεμελιάς δίνουν πλέον τη θέση τους σε καλοκαίρια που σκεπάζονται από ένα σύννεφο ανασφάλειας. Κάπου εδώ μπαίνει, λοιπόν, στη συζήτηση και ο παράγοντας της ψυχικής ανθεκτικότητας που πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε, προκειμένου να προσαρμοστούμε στη νέα κανονικότητα της κλιματικής κρίσης με περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και την υπευθυνότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι την κυβερνητική γραμμή στήριξαν συγκεκριμένα στελέχη και όχι το σύνολο των υπουργών και των βουλευτών, που είναι εξαφανισμένοι από τις τηλεοπτικές οθόνες, καθώς οι πολίτες έχουν εξοργιστεί.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία