Χωριανόπουλος Άγγελος
Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ίδρυση της 16ης Διοίκησης Κύριας Αεροπορικής Βάσης στη Muğla και του Αμφίβιου Σώματος στο Çanakkale στην περιοχή του Αιγαίου. Ο Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συγκρότησαν και 2η Ταξιαρχία Πεζοναυτών δημιουργώντας έτσι συνθήκες συγκρότησης μιας ακόμη με σκοπό να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή του Αιγαίου.
Ως αποτέλεσμα των αναθέσεων διοίκησης που έγιναν από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας στις αρχές Αυγούστου, αποκαλύφθηκε ότι νέες μονάδες είχαν δημιουργηθεί στη στρατιωτική δομή με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας τους στην περιοχή του Αιγαίου.
🇹🇷 A contract worth 32,000,000 Euros was signed between @aselsan and @AnadoluShipyard regarding the sale of combat systems for "New Type Fast Landing Ships".
A decision was made to build 8 new type fast landing ships at the Defense Industry Executive Committee (SSİK) meeting…. pic.twitter.com/sqp8wwFlcL— The Thinker (@ottomanenglish) August 15, 2024
Πηγές του υπουργείου έδωσαν επίσης τις ακόλουθες απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη σημασία της ίδρυσης της 16ης Κύριας Διοίκησης Αεροπορικής Βάσης στη Muğla/Dalaman και του Αμφίβιου Σώματος στο Çanakkale: ”Τα σχέδια διάρθρωσης των δυνάμεων επικαιροποιούνται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η 16η Κύρια Διοίκηση Βάσης Αεροπορίας ιδρύεται στο Νταλαμάν. Η Διοίκηση του αεροδρομίου του Νταλαμάν έχει τεθεί σε υπηρεσία από το 1985 και έχει εκπληρώσει το καθήκον της όσον αφορά τη στρατιωτική αεροπορία. Προκειμένου να αυξήσει την υποστήριξη που παρέχει στον αναπτυσσόμενο αεροπορικό τομέα και να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες, η οργάνωση της 16ης Κύριας Διοίκησης Βάσης σχεδιάστηκε σχολαστικά, εγκρίθηκε από το Υπουργείο μας και τέθηκε σε ισχύ το 2024, όπως περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δομής Δυνάμεων της Διοίκησης Αεροπορίας.“
Λήφθηκε απόφαση για τη δημιουργία ενός Αμφίβιου Σώματος Πεζοναυτών στο Çanakkale από την αναπτυσσόμενη και ενισχυόμενη δομή δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού. Για την αναδιοργάνωση του Σώματος Πεζοναυτών σε επίπεδο Σώματος, αποτελούμενο από τρεις ταξιαρχίες, και για την αποτελεσματική χρήση των αμφίβιων στοιχείων σε διάφορες περιοχές, ιδρύθηκε η Διοίκηση Αμφίβιου Σώματος στο πλαίσιο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του TurDef, θα χρειαστεί μια νέα πλατφόρμα με τη δημιουργία μιας τρίτης ταξιαρχίας του Σώματος Πεζοναυτών. Σε αυτή την περίπτωση, η προσδοκία για την κατασκευή ενός δεύτερου πλοίου, “αδελφού πλοίου” του TCG Anadolu L-400, θα μπορούσε επίσης να είναι στην ατζέντα των Ναυτικών Δυνάμεων.
Συμβόλαιο ΑSELSAN και ANADOLU SHIPYARDS με φόντο την διεκδίκιση του Αιγαίου
Προ δύο ημερών, η ASELSAN υπέγραψε σύμβαση με την Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Anadolu Shipyard/ADIK) σχετικά με ναυτικά συστήματα μάχης. Η ASELSAN ανακοίνωσε στην Πλατφόρμα Δημοσιοποίησης (KAP) ότι υπέγραψε σύμβαση με την Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş.σχετικά με δημιουργία, σχεδίαση και ανάπτυξη νέων τυρκικών εγχώριας σχεδίασης αποβατικών σκαφών που θα χρησιμοποιηθούν και από τις νεοσύστατες Αμφίβιες Δυνάμεις του Σώματος των Πεζοναυτών που αναλύθηκαν παραπάνω.
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Μεταξύ της ASELSAN και της Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş. υπογράφηκε συμφωνία σχετικά με τα ναυτικά συστήματα μάχης της ASELSAN για τα αποβατικά σκάφη. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε € 32.000.000,- και οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν τα έτη 2025-2026».
Ο διορισμός του Στρατηγού Ιρφάν Οζσέρτ ως Διοικητή της Στρατιάς του Αιγαίου της Τουρκίας
Ο διορισμός του στρατηγού Ιρφάν Οζσέρτ ως διοικητή της Στρατιάς του Αιγαίου της Τουρκίας – μιας ξεχωριστής δύναμης που ιδρύθηκε το 1975 κυρίως για την αντιμετώπιση της Ελλάδας και παραμένει εκτός της ολοκληρωμένης στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ – ενδέχεται να σηματοδοτεί ανησυχητικές εξελίξεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας.
Ο Οζσέρτ είναι ένας αξιωματικός που συχνά επιλέγεται από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να διεκπεραιώνει μυστικές επιχειρήσεις που προωθούν τους πολιτικούς στόχους του, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένοι με τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας, αλλά εξυπηρετούν στενότερους, πιο τοπικιστικούς σκοπούς.
The new commander of Turkey’s Aegean Army signals potential trouble for Greece, NATO allieshttps://t.co/39BLLCZxJj pic.twitter.com/vOzZRucmXN
— Nordic Monitor (@nordicmonitor) August 14, 2024
Αυτό καθιστά τον Οζσέρτ μια δυνητικά επικίνδυνη φιγούρα, έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις για την ενίσχυση του καθεστώτος Ερντογάν και την αύξηση του πολιτικού του κεφαλαίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό ή να αξιοποιηθεί σε διαπραγματεύσεις με ξένους εταίρους.
Η νέα θέση του Οζσέρτ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, δεδομένης της παραδοσιακής δομής της Στρατιάς του Αιγαίου και της σχετικής ανεξαρτησίας της από την ευρύτερη τουρκική στρατιωτική διοίκηση. Σε περίπτωση πολέμου στο δυτικό μέτωπο της Τουρκίας, ιδίως με την Ελλάδα, η Στρατιά του Αιγαίου έχει ιστορικά καθοριστεί ως κύρια στρατιωτική δύναμη, με εξουσία να αναλαμβάνει τη διοίκηση άλλων στρατιωτικών μονάδων και πόρων.
Ένα από τα μυστικά πολεμικά σχέδια της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία «Μπαρμπαρός», προς τιμήν του Οθωμανού ναυάρχου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, προβλέπει κεντρικό ρόλο για τη Στρατιά του Αιγαίου. Το σχέδιο αυτό περιγράφει τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατού επί ειδικών δυνάμεων και αεροπορικών και ναυτικών μέσων για την επίθεση σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο διορισμός του στη Στρατιά του Αιγαίου φέτος υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να σχεδιάζει μια νέα στρατηγική για τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Πιθανότατα αυτό περιλαμβάνει μυστικές επιχειρήσεις, πιθανόν με στόχο την Ελλάδα, με σκοπό την κλιμάκωση των εντάσεων και την εδραίωση της εγχώριας υποστήριξης προς την κυβέρνηση Ερντογάν.
Ο διορισμός του στρατηγού Irfan Özsert ως διοικητή της στρατιάς του Αιγαίου της Τουρκίας – μιας ξεχωριστής δύναμης που ιδρύθηκε το 1975 κυρίως για να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και διατηρήθηκε εκτός της ολοκληρωμένης στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ – σηματοδοτεί δυνητικά ανησυχητικές… https://t.co/IOsCEftpXp
— Kostas Stoupas (@kstoupas) August 15, 2024
Η Στρατιά του Αιγαίου έχει επίσης αναλάβει την παρακολούθηση της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, όπου ο αμερικανικός στρατός έχει αποκτήσει πρόσβαση σε επιπλέον ελληνικές βάσεις και σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2021. Παρόλο που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η αυξημένη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα στοχεύει στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής, η κυβέρνηση Ερντογάν το βλέπει ως άμεση απειλή για την Τουρκία.
Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επανειλημμένα επικρίνει δημοσίως την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στις 8 Ιουνίου 2022 στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, εννέα αμερικανικές βάσεις έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Εναντίον ποιων προορίζονται αυτές οι βάσεις; Η απάντησή τους είναι εναντίον της Ρωσίας. Λυπάμαι, αλλά κανείς δεν το πιστεύει αυτό».
Στις 11 Νοεμβρίου 2021, πρόσθεσε: «Δεν μπορώ καν να παρακολουθήσω τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Είναι τόσες πολλές που, όταν εξετάζονται συνολικά, η ίδια η Ελλάδα φαίνεται σχεδόν σαν μια αμερικανική βάση». Υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για τον διορισμό του Οζσέρτ ως επικεφαλής της Στρατιάς του Αιγαίου και για το τι μπορεί να σχεδιάζει ο πρόεδρος Ερντογάν, γνωστός για τη χρήση μυστικών επιχειρήσεων για την ενίσχυση της εξουσίας του, μέσω αυτής της κίνησης.