Άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται, καταγγέλλουν την αδιαφορία της Πολιτείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής, που είδαν από την μία στιγμή στην άλλη τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και αποκαΐδια.

Ο κύριος Σάκης έχασε το σπίτι του και την δουλειά του, όταν η πύρινη λαίλαπα «σάρωσε» τα πάντα στο Πάτημα Χαλανδρίου. Πρόκειται για τον συνάδελφο της αδικοχαμένης 65χρονης, που απανθρακώθηκε μέσα στη βιοτεχνία κατασκευής στεφάνων. Ο άνδρας έκανε λόγο για αδιαφορία από την πλευρά της Πολιτείας, που δεν έκανε το παραμικρό, για να στηρίξει τους ανθρώπους που είδαν τις ζωές τους να γκρεμίζονται.

«Με φιλοξενεί ένας φίλος, για δύο βράδια. Από σήμερα δεν μπορεί, οπότε είμαι στον ”αέρα”. Περιμένουμε έναν αρμόδιο να έρθει, να μας πει τι αποζημιώσεις πρέπει να λάβουμε. Το σπίτι είναι καμένο ολοσχερώς. Είμαστε στην αναμονή. Δεν πέρασε κανείς να μας πει κάτι για το πού να μείνουμε. Πρέπει να ψάχνουμε δεξιά – αριστερά να μάθουμε; Δεν πέρασε κανένας ούτε για αστείο. Κανένα ενδιαφέρον, τώρα πώς λειτουργούν αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε αρχικά ο κ. Σάκης και συνέχισε:

«Δεν έχω τίποτα, ό,τι φοράω είναι όλη μου η περιουσία. Καήκαμε μέσα σε μία πόλη, ανεπίτρεπτο αυτό από παντού και κανένας αρμόδιος δεν περνάει να δει τι γίνεται. Υπάρχουν άνθρωποι που τα σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς. Οι γείτονές μου είναι κάπου σε ένα ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Δύο μέρες δεν έχει πατήσει κανένας αρμόδιος».

  1. Αφήνετε σε άλλη διάσταση ο ανθρώπινος πόνος, η οργή, ο θυμός για κάθε πυρόπληκτο.
    Δεν χωράνε λόγια, δεν γίνεται να αποφύγει ο καθένας αυτό που πραγματικά του έχει συμβεί μέσα σε ελάχιστες ώρες.
    Περνάμε βεβαίως στην άλλη διάσταση, αυτή που δεν θέλετε να γράψετε, που δεν θέλετε να σχολιάσετε που δεν θέλετε να θίγετε ως θέμα.
    Πως μια μη οργανωμένη πολεοδομικά και χωροταξικά πολιτεία αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους και όταν έρχεται η ώρα της τιμωρίας το μεγάλο κακό πρόβλημα ανύπαρκτου οικοδομικού σχεδιασμού αφήνει τα βαθιά και μη ανατρέψιμα σημάδια της ολικής καταστροφής.
    Μέσα στα τελευταία 45 χρόνια όλο το πράσινο δάσος της Αττικής Υμηττός-Πάρνηθα- Πεντέλη έχει μετατραπεί σε κακόγουστο έως άχαρο, καθόλου προσδιορίσημο οικιστικό τοπίο, σπίτια φυτρώνουν μέσα στα πεύκα από κάθε σημείο και αν στρέψεις το βλέμμα.
    Σπίτια διάσπαρτα σε λόφους, σε πλαγιές, σε ρεματιές εκεί που άλλοτε υπήρχε δάσος, πηγή οξυγόνου, πηγή που προκαλούσε το σύννεφο και έφερε την βροχή, το χιόνι, το βαρύ χειμώνα, το ήπιο καλοκαίρι.
    Σήμερα 21ος αιώνας μόνο τσιμέντο, συναγωνισμός από σχέδια και προβολή, πισίνες, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός για οικιστικούς συνοικισμούς η άλλως μικρές κοινότητες.
    Πρώτον πως τα δάση έγιναν οικόπεδα, όλοι συνένοχοι και η πολιτεία και οι καταπατητές και οι αγοραστές οι μηχανικού οι εργολάβοι κ.ο.κ.
    Δεύτερον αγόρασαν η καταπάτησαν οικόπεδα σε προηγούμενα καμένα άλλοτε δάση.
    Τρίτον αγόρασαν οικόπεδα με τίτλους κυριότητας πως, από πρώην ιδιοκτήτες το δάσος?
    Τέταρτον έκτισαν μέσα σε άλλοτε δάσος, μέσα σε πεύκα μέσα στη φύση που είχε διαφορετικό προορισμό, να παρέχει αναζωογόνηση για όλους και όχι για μονάδες.
    Όταν η πρόληψη θεωρείται πολυτέλεια, η εγωπάθεια υπερτερεί της λογικής ,έρχεται ο λογαριασμός και το τίμημα αφήνει μόνο θλίψη, πόνο αλλά και τεράστια αναπάντητα ερωτήματα γιατί αυτή η φυσική καταστροφή από τόσους πολλούς φορείς μαζί.
    Και στον απολογισμό οι έχοντες και οι κατέχοντες ασφαλώς και θα στερηθούν μόνο το άλλοτε πράσινο.
    Οι βιοπαλαιστές είναι αυτοί που κατά κανόνα παθαίνουν την μεγαλύτερη ζημιά.
    Το λεκανοπέδιο της Αττικής αποτελεί το ένα μέρος του προβλήματος ως προς την κακή ανάπτυξη των οικιστικών περιοχών.
    Το μεγάλο θέμα παραμένει πως όλο αυτό επεκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια.
    Εάν λοιπόν δεν αλλάξουν κάποιοι περιορισμοί με αυστηρό τρόπο, τότε κάθε καλοκαίρι από πυρκαγιές στο ίδιο έργο θεατές, κάθε χειμώνα από πλημμύρες η ανεξέλεγκτες επιλογές του καιρού επίσης στο ίδιο έργο θεατές.
    Οι παλαιότεροι μας άφησαν χωριά που στέκουν στο σήμερα φάροι φωτεινοί το πως έκαναν επιλογή σε ποια τοποθεσία θα κτίζουν κοινότητες, αφού είχαν υπολογίσει από την ύπαρξη νερού, μέχρι τις καιρικές επιδράσεις, μέχρι τους πόρους επιβίωσης τους.
    Και να μην παραβλέπουμε είχαν να αντιμετωπίζουν την σκλαβιά, τους διωγμούς, τις προφυλάξεις από τον εχθρό.
    Στο σήμερα λοιπόν στις σύγχρονες κοινωνίες, με την τεχνολογία να τρέχει από ανάπτυξη και εφαρμογές, ισοπεδώσαμε τον παράγοντα φύση, φυσικό τοπίο, φυσικό κάλλος, τον παράγοντα υδροφόρο ορίζοντα, πηγές νερού.
    Θέσαμε σε εφαρμογή το εγώ, τα διαθέτω, δεν με νοιάζει, δεν υπολογίζω τίποτα.
    Με την νοοτροπία οι εξαίρετοι, οι έξυπνοι, οι εκλεκτοί, οι ανώτεροι και οι κατώτεροι, με την επιλογή της δικής μας κυβέρνησης και ας υποφέρει ο λαός πλειοψηφικά, ας χαρούμε όλοι μαζί την νεκρή φύση που άφησε πίσω της και αυτή η καταστροφική λαίλαπα.
    Εάν λοιπόν θέλουμε να ζήσουμε διαφορετικά, όλα μας είναι γνωστά, όλοι μαζί ας εργαστούμε με κύριο στοιχείο την πρόβλεψη, την πρόληψη, την συμπόνοια, την επιλογή για όλους.
    Εμπρός σε φαινόμενα της φύσης τα λόγια περισσεύουν, η λογική πρυτανεύει και ο επόμενος σχεδιασμός αποφέρει λύσεις στα λάθη , στη παραβατικότητα, στη σκέψη και στη λογική, πρώτα να υπολογίζω συνέπειες και εκ των υστέρων να αποφασίζω στην πράξη.

  2. Συμφωνοντας απολυτα,και λιγα λες,να υπενθυμισω οτι Κυβερνηση και Κρατος δεν ειναι δυο οργανα που λειτουργουν μονο σε ιδανικες συνθηκες.Χρεος εχουν να λαμβανουν ολες τις αντιξοες παραμετρους και να λειτουργησουν τουλαχιστον υποφερτα.Στη συγκεκριμενη περιπτωση η ανικανοτητα και η εσκεμμενη αδιαφορια,περα απο την σκανδαλωδη απειθεια προς το Συνταγμα και τους νομους ειναι σαφεστατη.Παιδαριωδεις αιτιολογιες,γελοιωδη ευφυολογηματα και νεολογισμοι δηθεν επιστημονικοι,προσβαλλουν την νοημοσυνη των επαρκως νοημονων.Το:ειχε αερα,τα κουκουναρια πετανε και το γερακι καπνιζε και μου προξενουν εμετο και αποδεικνυουν εγκληματικη αδιαφορια.Δεν θα αναφερθω στην εσκεμμενη ενδεια των πυροσβεστικων μεσων,ουτε στην στοιχειωδη οργανωση πυρασφαλειας,θα χρειαστει πολυς χωρος για να εμπεδωσουμε την προδοσια της συγκεκριμενης συμμοριας.Αρκει να πω οτι το συστημα πυρανιχνευσηςωστο Σειχ Σου(πολυ καλο)που εγκατασταθηκε πριν τρια χρονια,δεν λειτουργουσε γιατι η ΔΕΗ δεν εδινε ρευμα.Για φετος δεν ξερω.Αρα,η αναρχη δομηση,η ελλεψη ποιοτικου πολεοδομικου σχεδιου απλα δυσχεραινει.Και μην ξεχναμε οτι το ορος Ορβηλος που καιγεται για 28η μερα,δεν εχει αυθαιρετα,μονο κατι ναρκες που περισσεψαν.Δεν θελετε να μαθετε ποσο κοστιζει,σαν αποζημιωση ενα δεντρο,μετα τα συνορα με Βουλγαρια.

  3. Και για τα Τέμπη έπεσαν καταγγελίες και πρώτος ο Καραμανλής σε ψήφους στις Σέρρες
    Προφανώς έδωσε πολλά θα ,κουτάλες και σόδα και αφού φάνε τους ευχήθηκε καλή χώνεψη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ