Λιβύη: Η Τρίπολη απελαύνει δύο Αιγύπτιους διπλωμάτες- Αντιδρά ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, καταδίκασε την απόφαση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) να απελάσει Αιγύπτιους αξιωματούχους που βρίσκονται στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία στην Τρίπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ζήτησε από δύο Αιγύπτιους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το λιβυκό έδαφος εντός 72 ωρών, οι οποίοι υπηρετούν ως σύμβουλος και δεύτερος γραμματέας στην αιγυπτιακή πρεσβεία στην Τρίπολη.

Ο Σάλεχ χαρακτήρισε την κίνηση ως απερίσκεπτη και μη αντιπροσωπευτική των αληθινών συναισθημάτων του λιβυκού λαού.

Ο Σάλεχ επέκρινε την GNU – με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά – ως μια «ληγμένη κυβέρνηση» της οποίας οι ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις μακροχρόνιες και στενές σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου. Τόνισε ότι αυτοί οι ιστορικοί δεσμοί δεν πρέπει να υπονομεύονται από προσωρινές πολιτικές διαμάχες.

Η εντολή απέλασης υπογραμμίζει το βαθύτερο ρήγμα μεταξύ των αντίπαλων κυβερνήσεων της Λιβύης.

Το Κοινοβούλιο, με έδρα το Τομπρούκ, δημιούργησε μια παράλληλη κυβέρνηση στα ανατολικά, με πρωθυπουργό τον Οσάμα Χαμάντ.

Σύμφωνα με το κανάλι Libya Al-Ahrar, η πρόσφατη επίσκεψη του Χαμάντ στο Κάιρο, όπου έγινε δεκτός επίσημα από τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Μοστάφα Μαντμπούλι, τροφοδότησε περαιτέρω τις εντάσεις.

Οι συζητήσεις στο Κάιρο, που περιελάμβαναν συνομιλίες για τη συμμετοχή αιγυπτιακών εταιρειών στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, εξόργισε την GNU και οδήγησε στην τρέχουσα διπλωματική σύγκρουση.

Σε μια σθεναρή απάντηση, το Υπουργείο Εξωτερικών της GNU καταδίκασε την επίσημη υποδοχή του Χαμάντ από την Αίγυπτο, περιγράφοντάς την ως παραβίαση της διεθνούς συναίνεσης που αποσκοπεί στην αποτροπή της επιστροφής της Λιβύης στη σύγκρουση και τη διαίρεση.

Η Τρίπολη τόνισε τη δέσμευσή της για ισορροπημένες διεθνείς σχέσεις, ιδιαίτερα με την Αίγυπτο, ώστε να αποφευχθεί η εμβάθυνση των εσωτερικών διχασμών της χώρας.

Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών της ανατολικής κυβέρνησης υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Αιγύπτου και επέκρινε την κυβέρνηση της Τρίπολης για υπέρβαση της εξουσίας της. Το υπουργείο επαίνεσε την Αίγυπτο για τη συνεχή υποστήριξή της και τόνισε τη θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Χαμάντ και την αντιπροσωπεία του στο Κάιρο.

Το υπουργείο επεσήμανε, επίσης, την κατάσταση ασφαλείας στην Τρίπολη, χαρακτηρίζοντάς την ως «ασταθή» και ζήτησε να μεταφερθούν οι πρεσβείες στη Βεγγάζη, η οποία ισχυρίστηκε ότι είναι μια ασφαλέστερη και πιο σταθερή περιοχή.

Αυτή η διπλωματική διαμάχη ρίχνει φως στον ευρύτερο αγώνα εξουσίας που μαστίζει τη Λιβύη από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η χώρα παραμένει διχασμένη, με το GNU να ελέγχει τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τρίπολης, ενώ η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το Λυβικό Κοινοβούλιο κυριαρχεί στα ανατολικά.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ