Το πότισμα είναι μία βασική φροντίδα που χρειάζονται όλα τα φυτά και αποτελεί τη συχνότερη αιτία εμφάνισης προβλημάτων, ειδικά σε φυτά εσωτερικού χώρου και σε φυτά που έχουμε σε γλάστρες στην αυλή και στο μπαλκόνι.
Το υπερβολικό πότισμα είναι συνήθως αποτελέσμα λανθασμένης φροντίδας που αρχικά θεωρούμε ότι θα βοηθήσει την καλύτερη ανάπτυξη ενός φυτού.
Συχνά, λοιπόν, ποτίζουμε τα φυτά μας χωρίς αυτά να το χρειάζονται ή προσθέτουμε μεγαλύτερη ποσότητα νερού με αποτέλεσμα να εμφανίζονται χαρακτηριστικά συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι τα φυτά μας υποφέρουν.
Κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες σε νερό. Το πότισμα προσαρμόζεται ανάλογα την ανάπτυξη του φυτού, πόσο ζεστό είναι το περιβάλλον που βρίσκεται, πόσο φως δέχεται και σε τι χώμα έχει φυτευθεί.
Η υπερβολική υγρασία στο χώμα ενισχύεται από την κακή αποστράγγιση του χώματος και τον μειωμένο αερισμό.
Αυτές οι συνθήκες είναι πιο έντονες σε γλάστρες και κασπώ όπου δεν υπάρχουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό.
Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε ποια συμπτώματα προκαλεί το υπερβολικό πότισμα στα φυτά, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να τα σώσουμε και να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση.
Τι προβλήματα δημιουργεί το υπερβολικό πότισμα στα φυτά
To υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει κατά περίπτωση τα παρακάτω αρνητικά συμπτώματα στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας:
1. Το υπερβολικό πότισμα προκαλεί σάπισμα ριζών
Η υπερβολική υγρασία στο χώμα δημιουργεί σαπίσματα στις ρίζες των φυτών λόγω προσβολής από διάφορες μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Το πρόβλημα στις ρίζες σταδιακά εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα στα φύλλα και στη συνολική ανάπτυξη του φυτού.
2. Το υπερβολικό πότισμα εμφανίζει μαύρες κηλίδες στα φύλλα
Η περίσσεια νερού στο χώμα μπορεί να προκαλέσει χαρακτηριστικά καφετιάσματα στο εσωτερικό μέρος των φύλλων ή μαυρίσματα σε μορφή κηλίδων με αποτέλεσμα να μειώνεται η φωτοσυνθετική δραστηριότητα και το φυτό να γίνεται αδύναμο.
3. Το υπερβολικό πότισμα κάνει τα φύλλα να κιτρινίζουν
Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα από υπερβολική υγρασία στο χώμα είναι η εμφάνιση κίτρινων φύλλων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα κίτρινα φύλλα στα φυτά δεν πρέπει να μας ανησυχούν όταν εμφανίζονται σε κατώτερα φύλλα που είναι σημάδι ωρίμανσης και αποτελεί φυσιολογική διαδικασία για τη δημιουργία νέων φύλλων καθώς αναπτύσσεται το φυτό.
4. Το υπερβολικό πότισμα κάνει τα φύλλα να πέφτουν
Αν ποτίζουμε φυτά μας παραπάνω από το κανονικό είναι πολύ πιθανό να δούμε σταδιακά ορισμένα φύλλα να πέφτουν. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου όπως ο φίκος μπέντζαμιν.
5. Το υπεβολικό πότισμα προκαλεί καχεκτική ανάπτυξη του φυτού
Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στο χώμα, τα φυτά παρουσιάζουν προβληματική ανάπτυξη και μειωμένη εμφάνιση καινούριων φύλλων. Αν παρατηρήσουμε προβλήματα στην ανάπτυξη του φυτού είναι πιθανό να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα.
6. Το υπερβολικό πότισμα προκαλεί πτώση των λουλουδιών
Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει ορισμένα φυτά να μην εμφανίζουν λουλούδια. Ειδικότερα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, η έντονη υγρασία στο χώμα έχει σαν αποτέλεσμα τα λουλούδια να ωριμάζουν πολύ γρήγορα και να πέφτουν ή να σαπίζουν πάνω στο φυτό.
Πώς σώζουμε ένα φυτό σε γλάστρα που έχει ποτιστεί υπερβολικά
Αν ποτίσαμε πολύ κάποιο φυτό που έχουμε σε γλάστρα, σταδιακά θα παρατηρήσουμε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια του υπερβολικού ποτίσματος να κάνουν την εμφάνισή τους.
Όσο συνεχίζουμε να ποτίζουμε, τόσο τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα.
Πριν το πρόβλημα προχωρήσει περισσότερο, πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να σώσουμε το φυτό μας.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί το υπερβολικό πότισμα:
Διακόπτουμε άμεσα το πότισμα και μεταφέρουμε τη γλάστρα σε σχετικά ζεστό ημισκιερό σημείο για να στεγνώσει σταδιακά το χώμα της και να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.
Αν η γλάστρα μας δεν έχει τρύπες, ανοίγουμε άμεσα τρύπες για να φύγει το νερό που περισσεύει από το υπερβολικό πότισμα που κάναμε στη γλάστρα.
Όταν το χώμα της γλάστρας παραμένει υγρό και δεν στεγνώνει, μεταφυτεύουμε το φυτό σε άλλη γλάστρα, λίγο μεγαλύτερη χρησιμοποιώντας καινούριο φυτόχωμα χωρίς υγρασία.
Κατά τη μεταφύτευση, ελέγχουμε αν έχει εμφανιστεί σάπισμα στις ρίζες και αφαιρούμε προσεκτικά τα σαπισμένα τμήματα της ρίζας με ένα κλαδευτήρι.
Μετά τη μεταφύτευση, ποτίζουμε τα φυτά με χαλκό για να εξασφαλίσουμε απολύμανση του ριζικού συστήματος και προστασία από μυκητολογικές ασθένειες.
Πώς αποφεύγουμε να ποτίζουμε τα φυτά παραπάνω απ’ όσο χρειάζονται
Για να αποφύγουμε το υπερβολικό πότισμα και τη δημιουργία προβλημάτων στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τα εξής βήματα για το σωστό πότισμα:
Επαναλαμβάνουμε το πότισμα στα φυτά όταν αρχίζει να στεγνώνει το χώμα ή είναι στεγνό.
Κάνουμε τακτικά συχνά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού που τα φυτά το έχουν ανάγκη λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ενώ την περίοδο του χειμώνα αραιώνουμε τα ποτίσματα καθώς μειώνεται η ταχύτητα εξάτμισης του νερού.
Επιλέγουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος με σταγόνες που διαθέτει προγραμματιστή για να εξασφαλίσουμε πιο σταθερό και αποτελεσματικό πότισμα στα φυτά μας.
Χρησιμοποιούμε γλάστρες με τρύπες και πιατάκι για τα φυτά του μπαλκονιού και του σπιτιού μας για να στραγγίζει το νερό του ποτίσματος
Αδειάζουμε το νερό που περισσεύει από το πιατάκι της γλάστρας, λίγες ώρες αφού ποτίσουμε καθώς διαφορετικά το χώμα της γλάστρα αποκτά υπερβολική υγρασία
Βελτιώνουμε το χώμα του εδάφους ή της γλάστρας με κατάλληλα εδαφοβελτιωτικά υλικά που βοηθούν την αποστράγγιση του νερού και τον αερισμό του χώματος, όπως ο περλίτης, η ελαφρόπετρα, ο ζεόλιθος και ο ατταπουλγίτης.
Κι ένα μυστικό για το υπερβολικό πότισμα
Για να αποφύγουμε το υπερβολικό πότισμα στον κήπο, ειδικά όταν επικρατούν βροχοπτώσεις, επιλέγουμε προγραμματιστή με αισθητήρα βροχής που διακόπτει το πότισμα όταν ξεκινά να βρέχει.