Όταν βλέπουμε πεσμένα άνθη στις γλάστρες και στον κήπο μας είναι λογικό να αναρωτιόμαστε τι πρόβλημα υπάρχει κι αν φροντίζουμε σωστά τα φυτά μας.
Η πτώση των λουλουδιών συμβαίνει συχνά σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά όπως η γαρδένια, o ιβίσκος, η ορχιδέα και η τριανταφυλλιά, μειώνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της παραγωγής και προβλήματα στην καρποφορία, σε λαχανικά όπως η ντομάτα, η μελιτζάνα και η πιπεριά, αλλά και σε καρποφόρα δέντρα όπως η λεμονιά, η ροδιά και η βερικοκιά.
Αρκετές φορές η πτώση των λουλουδιών συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως η πτώση των φύλλων, το κιτρίνισμα των φύλλων, το μαύρισμα των φύλλων, και το στρίψιμο των φύλλων.
Κι αν δεν εντοπίσουμε έγκαιρα την αιτία, μπορεί να δούμε ένα φυτό να σταματήσει να ανθίζει.
Ας δούμε αναλυτικά γιατί πέφτουν τα λουλούδια των φυτών, σε ποιες περιπτώσεις είναι φυσιολογικό και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε για να απολαμβάνουμε όμορφα υγιή καλλωπιστικά φυτά μαζί με πλούσια συγκομιδή από τα καρποφόρα δέντρα και τα λαχανικά μας.
Πότε πέφτουν φυσιολογικά τα λουλούδια των φυτών;
Σε αρκετές περιπτώσεις, η πτώση των λουλουδιών στα φυτά είναι φυσιολογική και δεν χρειάζεται να επέμβουμε για να διατηρήσουμε την υγεία των φυτών.
Τα λουλούδια πέφτουν φυσιολογικά όταν ωριμάζουν. Επιπλέον, σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά η ανθοφορία των λουλουδιών διαρκεί πολύ λίγο, όπως στην περίπτωση του ιβίσκου και σε αρκετά είδη κάκτων και παχύφυτων.
Στα καρποφόρα δέντρα, είναι φυσιολογικό να πέφτουν τα πέταλα των λουλουδιών όταν ολοκληρώνεται η ανθοφορία και δένουν οι καρποί.
Ποιες είναι οι αιτίες που πέφτουν τα λουλούδια των φυτών και πώς αντιμετωπίζονται;
Αν ένα φυτό χάνει τα άνθη του και δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες, τότε τα πεσμένα λουλούδια είναι σημάδι πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον που αναπτύσσεται.
Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν πτώση των λουλουδιών στα φυτά όπως το υπερβολικό πότισμα, ο μειωμένος φωτισμός, η υπερβολική λίπανση, η υψηλή θερμοκρασία, οι δυνατοί άνεμοι και η προσβολή από ασθένειες.
1. Τα άνθη πέφτουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος
Η πτώση των λουλουδιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο όταν δεν γίνεται σωστό πότισμα στα φυτά και τα ποτίζουμε υπερβολικά, ειδικά σε συνθήκες κακής αποστράγγισης.
Αποφεύγουμε λοιπόν το υπερβολικό πότισμα και ποτίζουμε τα φυτά με την κατάλληλη ποσότητα και συχνότητα, όταν στεγνώνει το χώμα για να διατηρούν τα λουλούδια τους πάνω στο φυτό.
Φροντίζουμε να τοποθετούμε αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή και σύστημα να ρυθμίζουμε κατάλληλα την διάρκεια και τη συχνότητα ποτίσματος.
2. Τα λουλούδια πέφτουν λόγω υπερβολικής λίπανσης
Αρκετές φορές παρατηρούμε σε φυτά και καρποφόρα δέντρα να χάνουν τα λουλούδια τους 1-2 μέρες αφού τους έχουμε προσθέσει λίπασμα, και ιδιαίτερα υπερβολική ποσότητα από λίπασμα με άζωτο.
Είναι σημαντικό λοιπόν να βάζουμε τις κατάλληλες ποσότητες λιπάσματος για να εξασφαλίζουμε ικανοποιητική ανθοφορία και παραγωγή καρπών.
Ως γενικό κανόνα, αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών καλοκαιριού.
Πρέπει να γνωρίζουμε πως η χρήση διαφυλλικών λιπασμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο καθώς και σκευασμάτων χαλκού κατά την περίοδο της ανθοφορίας μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθών στις καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων.
3. Τα λουλούδια πέφτουν λόγω μειωμένου φωτισμού
Πολλές φορές όταν έχουμε ανθοφόρα φυτά σε πολύ σκιερά σημεία στο μπαλκόνι και στον κήπο μας όπου το φως δεν επαρκεί, τα φυτά ως αντίδραση ρίχνουν τα λουλούδια τους.
Το ίδιο συμβαίνει όταν τα βάλουμε μέσα στο σπίτι σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού, για παράδειγμα όταν θέλουμε να προστατέψουμε μία καμέλια ή μία γαρδένια την περίοδο του χειμώνα. Στην προσπάθεια τους να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, μπορεί να δούμε τα φυτά να ρίχνουν τα λουλούδια τους απότομα.
4. Τα λουλούδια πέφτουν λόγω χαμηλών θερμοκρασιών
Σε αρκετές καλλιέργειες εσπεριδοειδών αλλά και σε τροπικά φυτά, μπορεί να χάσουν τα λουλούδια τους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.
Για να προστατέψουμε τα φυτά από το κρύο και τον παγετό, χρησιμοποιούμε ειδικά αντιπαγετικά υφάσματα για να τα καλύψουμε, ενώ παράλληλα προσθέτουμε υγρό λίπασμα φυκιών με το πότισμα για να τα τονώσουμε και να αντέξουν τις δυσμενείς συνθήκες των χαμηλών θερμοκρασιών.
5. Τα φύλλα πέφτουν λόγω δυνατών ανέμων
Όταν φυσάνε δυνατοί άνεμοι κάθε κατεύθυνσης, αλλά ειδικά βοριάδες και νοτιάδες, τα φυτά και τα δέντρα μπορούν να χάσουν μέρος των λουλουδιών τους.
Για τα προστατέψουμε τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε προφυλαγμένα σημεία και τοποθετούμε ειδικά αντιανεμικό στα κάγκελα ενώ στον κήπο φτιάχνουμε φράχτη με κατάλληλα φυτά, για να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες.
6. Τα άνθη πέφτουν λόγω προσβολής από ασθένειες και έντομα
Σε αρκετές περιπτώσεις, τα λουλούδια των φυτών πέφτουν λόγω προσβολής από διάφορα έντομα που προσβάλλουν τα άνθη καλλωπιστικών φυτών αλλά και καρποφόρων δέντρων.
Για να προστατέψουμε τα φυτά από την πτώση των φύλλων, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως η φυσική πυρεθρίνη και ο βάκιλος Θουριγγίας.
Κι ένα μυστικό για τα πεσμένα άνθη στην καλλιέργεια της ελιάς
Αν και πολλές φορές βλέπουμε πολλά άνθη ελιάς να πέφτουν στο χώμα από έντονους ανέμους, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, καθώς για μία ικανοποιητική σοδειά ελιάς αρκεί να δέσει το 2% των λουλουδιών του δέντρου.