ΒΕΑ: «Τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας δεν ήταν αρκετά και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταστροφή. Αυτή η λέξη είναι που περιγράφει τα όσα συνέβησαν από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι και σήμερα στη βορειοανατολική Αττική, την οποία «κατάπιε» η πύρινη λαίλαπα.

Μια καταστροφή που όμως δεν έχει συνέπειες μόνο στην τεράστια καμένη περιοχή, αλλά θα έχει και σε όλο το Λεκανοπέδιο, τόσο προσεχώς, όσο και μακροπρόθεσμα.

Το ζωτικής σημασίας φυσικό περιβάλλον, σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις, ζώα, μία ανθρώπινη ζωή… Όλα παρανάλωμα του πυρός.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, κατέστη σαφές ότι ο πολυδιαφημισμένοςεπιτελικός κρατικός μηχανισμός ήταν ανύπαρκτος. Κι όπου ήταν υπαρκτός, ήταν αργοπορημένος, ανεπαρκής, ασυντόνιστος.

Ήταν κατώτερος των περιστάσεων, όπως πολύ χαρακτηριστικά τόνισε σε ανακοίνωση που κατακεραυνώνει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το οποίο κάνει λόγο για «ανοχύρωτη» βορειοανατολική Αττική.

«Όπως αποδεικνύεται δυστυχώς εκ του αποτελέσματος, τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα πρόληψης κα πυροπροστασίας, δεν ήταν αρκετά και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα πολίτες και επιχειρήσεις, να βρεθούν εκτεθειμένοι στις πυρκαγιές, πληρώνοντας βαρύ φόρο, ακόμη και σε ανθρώπινη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΒΕΑ.

Ενώ σε άλλο σημείο, σχολιάζει ότι η φωτιές στη βορειοανατολική Αττική «ανοίγουν νέα μέτωπα οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων», καθώς, όπως σημειώνει, «το πέρασμα των πυρκαγιών, με τις πρωτοφανείς επιπτώσεις, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, προκάλεσε βαθιές πληγές σε δεκάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Βιοτεχνίες, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και παλεύουν με όλες τους δυνάμεις να ανταπεξέλθουν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και με σημαντικά προβλήματα ρευστότητας».

Το ΒΕΑ ζητά στη συνέχεια τη στήριξη των πυρόπληκτων ατόμων και επιχειρήσεων με «γενναίες αποφάσεις από την Κυβέρνηση, δέσμη επειγόντων μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των ζημιών, με προεξέχοντα εκείνα της προστασίας της ανθρώπινης διαβίωσης και της κάλυψης βιοτικών αναγκών».

Τέλος, τονίζεται ότι είναι επιτακτική μια «σοβαρή αναδιαμόρφωση του σχεδιασμού του κρατικού μηχανισμού και εστίαση στην διάσωση του φυσικού μας πλούτου, που χρόνο με το χρόνο απομειώνεται».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας:
Ανοχύρωτη για άλλη μια φορά η ΒΑ Αττική

Με αγωνία, θλίψη και σοβαρό προβληματισμό, παρακολουθούμε σαν Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, τις τελευταίες ώρες, την καταστροφική εικόνα και τις πληγές που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Βορειοανατολική Αττική, που έπληξαν για μια ακόμη φορά το πολύπαθο φυσικό περιβάλλον της Χώρας μας, τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις των συνανθρώπων μας και ανοίγουν νέα μέτωπα οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Όπως αποδεικνύεται δυστυχώς εκ του αποτελέσματος, τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα πρόληψης κα πυροπροστασίας, δεν ήταν αρκετά και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα πολίτες και επιχειρήσεις, να βρεθούν εκτεθειμένοι στις πυρκαγιές, πληρώνοντας βαρύ φόρο, ακόμη και σε ανθρώπινη ζωή.

Το πέρασμα των πυρκαγιών, με τις πρωτοφανείς επιπτώσεις, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, προκάλεσε βαθιές πληγές σε δεκάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Βιοτεχνίες, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και παλεύουν με όλες τους δυνάμεις να ανταπεξέλθουν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και με σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Ως Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, θέλουμε να τονίσουμε στους συναδέλφους και Μέλη μας, ότι και σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είμαστε δίπλα τους, αρωγοί στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να κρατήσουν όρθιες τις περιουσίες τους.

Αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα ξεκινήσει η καταγραφή των Επιχειρήσεων – Μελών του Επιμελητηρίου μας, που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και η υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής για να στηρίξουμε την άμεση επιστροφή τους στην κανονικότητα.

Οι πυρόπληκτοι, οικογένειες και επιχειρήσεις, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από την Κυβέρνηση, δέσμη επειγόντων μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των ζημιών, με προεξέχοντα εκείνα της προστασίας της ανθρώπινης διαβίωσης και της κάλυψης βιοτικών αναγκών.

Ως Χώρα, κράτος και Κοινωνία, χρειάζεται επιτέλους να υιοθετήσουμε μια διαφορετική νοοτροπία πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με σοβαρή αναδιαμόρφωση του σχεδιασμού του κρατικού μηχανισμού και εστίαση στην διάσωση του φυσικού μας πλούτου, που χρόνο με το χρόνο απομειώνεται.

«Πρωτοφανές και αδιανόητο»

Από την πλευρά του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών χαρακτηρίζει «πρωτοφανές και αδιανόητο μία πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι από τον Βαρνάβα να φτάνει, μέσα σε ένα 24ωρο, μαίνοντας ανεξέλεγκτη, στα Βριλήσσια, και οι φλόγες να μπαίνουν στον αστικό ιστό προκαλώντας χάος και μεγάλες καταστροφές».

Ο Πρόεδρος του ΕΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε δήλωσή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασε ακόμα ότι η κρατική μηχανή «πιάστηκε απροετοίμαστη», παρότι ήξερε το τι αναμένεται από πλευράς καιρικών συνθηκών:

«Παρά τις μετεωρολογικές συνθήκες που ήταν γνωστές, η κρατική μηχανή πιάστηκε απροετοίμαστη. Αυτές τις δύσκολες ώρες, η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί τάχιστα σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο οι ζημιές, που φυσικά θα πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο, αλλά και το φυσικό περιβάλλον η καταστροφή του οποίου, πέρα από τον πρωταρχικό, ζωτικό του ρόλο, έχει και οικονομικές συνέπειες».

Κλείνοντας, αναρωτήθηκε: «Πώς θα λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια μία επιχείρηση εστίασης ή ένα κτήμα εκδηλώσεων, όταν όλα γύρω θα είναι καμένα; Απαιτείται, επομένως, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επόμενη μέρα της Αττικής».

«Δεν ξέρω άλλη πρωτεύουσα που η φωτιά να φτάνει σε κατοικημένες περιοχές…»

Ο κ.Χατζηθεοδοσίου μίλησε και στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8», λέγοντας τα εξής:

«Είμαστε για άλλη μια φορά, μάρτυρες μιας τραγωδίας, η οποία όταν συμβαίνει στην πρωτεύουσά μας, πρέπει να πω ότι δεν μπορεί να την περνάμε άλλη μια φορά πολύ εύκολα από το μυαλό μας. Δηλαδή, όλη αυτή η προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα που ακούστηκε, τα νέα αεροπλάνα, τα drones, όλα αυτά δεν είχαν το αποτέλεσμα γιατί πρέπει να σας πω ότι δεν ξέρω άλλη πρωτεύουσα που η φωτιά να φτάνει σε κατοικημένες περιοχές. Σε αυτές τις φωτιές η απάντηση είναι για τον στρατηγό άνεμο, να θυμίσω μια παλιά ρήση ή το προλαβαίνεις στην αρχή. Μετά όντως είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα πρέπει να έχεις πάρει κάποια ιδιαίτερα μέτρα όταν είχαμε τις προηγούμενες μέρες ακούσει ότι κινδυνεύει η Αττική λόγω των θυελλωδών ανέμων ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο να μιλάμε σήμερα, νομίζω δεν έχουμε επαναλαμβάνω αντίστοιχο φαινόμενο, που να καίγεται η πρωτεύουσα μιας χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ