Κινεζικός γίγαντας αυτοκινήτων θα παράγει 150 χιλιάδες αυτοκίνητα ετησίως στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD για την κατασκευή εργοστασίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανατροπή στις διμερείς σχέσεις.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η στάση της Τουρκίας απέναντι στη μουσουλμανική κοινότητα Ουιγούρων της Κίνας παραμένουν.

Σε τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κινεζική εταιρεία αυτοκινήτων BYD υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Το εργοστάσιο θα παράγει 150.000 αυτοκίνητα ετησίως , κυρίως για την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία του Ιουλίου σηματοδοτεί μια καμπή στις τουρκο-κινεζικές σχέσεις.

«Η σημασία αυτής της συμφωνίας είναι ότι η Τουρκία θα θεωρηθεί ως χώρα μετάβασης μεταξύ Κίνας και ΕΕ», δήλωσε στο RFI η Σιμπέλ Καραμπέλ, διευθύντρια του Τμήματος Ασίας-Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο Gedik της Κωνσταντινούπολης.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που αναφέρεται ευρέως ως λόγος για την απροθυμία του Πεκίνου να επενδύσει στην Τουρκία είναι η ισχυρή υποστήριξη της Άγκυρας στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων της Κίνας.

Η Άγκυρα επικρίνει την καταστολή των Ουιγούρων από το Πεκίνο και προσφέρει άσυλο σε πολλούς Ουιγούρους αντιφρονούντες.

  • Οι Τούρκοι υποστηρικτές τους, φοβούνται ότι η επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων του Πεκίνου στην Τουρκία μπορεί να είναι μέρος μιας συμφωνίας έκδοσης που συνήφθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Κίνα.

Σύμφωνα με την al Monitor, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε της υπογραφής συμφωνίας με την κινεζική BYD, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, για την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Τουρκία με ετήσια παραγωγική ικανότητα 150.000 οχημάτων.

 Η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική ξένη άμεση επένδυση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας εδώ και 27 χρόνια.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η BYD θα επενδύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο εργοστάσιο στη δυτική επαρχία της Μανίσα.

Η γη που θα αποκτήσει η BYD είναι επεκτάσιμη ώστε να καλύψει τυχόν περαιτέρω επενδυτικές ανάγκες κατά την πορεία.

 Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026 και να δημιουργήσει έως και 5.000 θέσεις εργασίας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ