Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι ΗΠΑ αίρουν την απαγόρευση πώλησης επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα άρει την επί χρόνια αναστολή των αποστολών επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας μια αρχική αποστολή πυρομαχικών αέρος-εδάφους και λέγοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετων μεταφορών κατά περίπτωση.

Αυτό ανέφεραν πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται η εφημερίδα «Washington Post».

Η πώληση ορισμένων κατηγοριών επιθετικών όπλων στο Ριάντ πάγωσε στις αρχές του 2021 για να σηματοδοτήσει την αποδοκιμασία της κυβέρνησης για τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη και τις επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στη χώρα του Κόλπου.

Από την ανακωχή με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ την άνοιξη του 2022, «δεν έχει σημειωθεί ούτε μία αεροπορική επιδρομή της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και οι διασυνοριακές βολές από την Υεμένη προς τη Σαουδική Αραβία έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος σύμφωνα με την «Wp». αιτιολογώντας την απόφαση.

 «Έτσι οι Σαουδάραβες εκπλήρωσαν το τέλος της συμφωνίας και εμείς είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε το δικό μας επαναφέροντας αυτές τις υποθέσεις σε κανονική τάξη μέσω της κατάλληλης ειδοποίησης και διαβούλευσης από το Κογκρέσο», πρόσθεσε η πηγή.

Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της μοναρχίας του Ριάντ, την οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε ορίσει ως κράτος «παρία» κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2020, έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

 Μεγάλο μέρος της προσέγγισης επικεντρώθηκε σε ευρύτερους στόχους για τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας στενότερων αμυντικών δεσμών με τα κράτη του Περσικού Κόλπου για την αποτροπή της ιρανικής επέκτασης στην περιοχή, την υπεράσπιση του Ισραήλ από το Ιράν και τους περιφερειακούς συμμάχους του και τον περιορισμό της ρωσικής και κινεζικής επιρροής.

Η ιρανική απειλή αυξήθηκε με την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, όταν οι Χούθι στην Υεμένη άρχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η Χεζμπολάχ ενέτεινε τις επιθέσεις της από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

«Σε όλη αυτή την περίοδο, η Σαουδική Αραβία παρέμεινε στενός στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

%CF%83%CE%B1%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%80

«Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι Σαουδάραβες είχαν μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τη συνεργασία σε προηγμένες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη. Την περασμένη εβδομάδα, μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Τζέντα για να συναντηθεί με τον διάδοχο και τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας για περιφερειακά ζητήματα και την ολοκληρωμένη αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα», πρόσθεσε.

Στο παρελθόν, ένας σημαντικός αριθμός νομοθετών, τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί, έχουν αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική αναστολής κατά της Σαουδικής Αραβίας, κυρίως με βάση τις εγχώριες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες έχουν επίσης επικριθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ