Οι νέοι στους οποίους απαγορεύτηκε να μιλούν κουρδικά στην εταιρεία που εργάζονταν στην Αλικαρνασσό άφησαν τις δουλειές τους. Οι νέοι δήλωσαν ότι θα υποβάλουν μήνυση κατά της εταιρείας που αρνήθηκε να τους πληρώσει.
Μια ομάδα νέων, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών πανεπιστημίου, που ζουν στην περιοχή Νουσαϊμπίν του Μαρντίν , πήγαν στην περιοχή της Αλικαρνασσού της Μούγλας για να δουλέψουν τον Απρίλιο.
Οι νέοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στην Axis Mundi Travel, έναν υπεργολάβο που παρέχει υπηρεσίες εσωτερικής μεταφοράς ενός ξενοδοχείου στην Αλικαρνασσό και μεταφορά σε γήπεδα γκολφ. Τους απαγορεύτηκε, ωστόσο, να μιλούν κουρδικά. Παρόλα αυτά, οι νέοι επέμεναν να μιλούν κουρδικά μεταξύ τους.
Ο İ.K., ένας από τους διευθυντές της εταιρείας, είπε στην ομάδα WhatsApp, «Φίλοι, δεν είναι πολιτικός χώρος, οπότε όταν προσλαμβάνω υπαλλήλους, δεν κοιτάζω τη θρησκεία τους (άθεος κ.λπ.) ή τη γλώσσα τους (Κουρδικά, Τουρκικά, Λαζικά).
Γι’ αυτό όλοι θα μιλούν μόνο τούρκικα στο buggy park και στο λεωφορείο. Ό,τι κάνεις εκτός ωραρίου (να μην ακούγεται έθνικ μουσική ούτε στα οχήματα). Παρακαλώ όλους να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή. «Απλά κάντε τη δουλειά σας», έγραψε.
Στη συνέχεια, 12 νέοι εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη δουλειά τους και επέστρεψαν στις πόλεις τους. Οι νέοι προτίθενται να προβούν σε μέτρα κατά της εταιρείας για τη μη απόδοση της αμοιβής τους.
«Δεν ήθελαν να μιλάμε κουρδικά»
Εξηγώντας τις εμπειρίες του, ο Μεχμέτ Ασλάν, ένας από τους νέους, είπε ότι ήταν φοιτητής πανεπιστημίου και ότι πήγαιναν για δουλειά σε τουριστικές περιοχές όπως η Αλικαρνασσός εποχιακά.
Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι τους προειδοποιούσαν συνεχώς «Μην μιλάτε κουρδικά» όπου εργάζονταν, ο Ασλάν δήλωσε: «Όταν άκουγαν μια λέξη κουρδικά, φώναζαν «μη μιλάτε κουρδικά!».
Δεν μας επέτρεπαν να τραγουδήσουμε ούτε όταν είμαστε μόνοι. Μάλιστα, δεν ήθελαν να μιλάμε κουρδικά ούτε μετά τις ώρες εργασίας. Παρόλο που λέγαμε ότι έχουμε γλώσσα και δεν μπορεί να απαγορευτεί, απλώς είπαν ότι απαγορεύεται. Αυτό συνεχίστηκε για περίπου ένα μήνα. Νομίζαμε ότι θα δουλέψουμε τρεις μήνες και θα φύγουμε
Ωστόσο, συναντηθήκαμε τελευταία φορά πρόσωπο με πρόσωπο μετά το μήνυμα που γράφτηκε στην ομάδα του WhatsApp. Έλεγε ότι απαγορεύεται η ομιλία άλλων γλωσσών εκτός από την τουρκική.
Όταν ρώτησα αν απαγορεύονται επίσης τα αγγλικά και τα ισπανικά, είπε ότι τα Κουρδικά απαγορεύονται. «Όταν μας είπαν «Μην μιλάτε κουρδικά, απαγορεύεται», 12 από εμάς αφήσαμε τις δουλειές μας», είπε.
«Γιατί να μην μιλάμε κουρδικά;»
Δηλώνοντας ότι οι πληρωμές τους δεν έγιναν αφού άφησαν τη δουλειά τους και ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της εταιρείας για αυτόν τον λόγο, ο Ασλάν είπε:
«Και οι δύο απαγόρευσαν τη γλώσσα μας και δεν μας έδωσαν τα δικαιώματά μας. Θα διεκδικήσουμε και τα δικαιώματά μας. Αυτή είναι η γλώσσα μας και θα τη μιλάμε. Αυτοί έχουν το δικαίωμα να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα (τουρκικά), γιατί δεν το έχουμε εμείς (να μιλάμε τη μητρική μας γλώσσα); «Ας απαντήσουν σε αυτό», είπε.
«Θα υποβάλλουμε μήνυση»
Ο Kani İlhan, ένας από τους νέους που δήλωσε ότι η εταιρεία ανέφερε τον ισχυρισμό «Έφυγαν από τη δουλειά χωρίς να μας ενημερώσουν» ως λόγο για την απώλεια των πληρωμών τους, είπε: «Αν και γνώριζαν γιατί φύγαμε από τη δουλειά, ενημέρωσαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ότι δεν γνώριζαν το γιατί. Πήγαμε στη διεύθυνση προσωπικού. Είπαμε ότι δεν μας πληρώνουν. Ούτε μας άκουσαν. «Θα υποβάλουμε μήνυση εναντίον τους», είπε.
Artigercek
—